• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Ensihoito tulee tutummaksi AMiCast-podcastien kautta – totuutta ja tarinoita ensihoidon maailmasta
Kuvituskuva

Ensihoito tulee tutummaksi AMiCast-podcastien kautta – totuutta ja tarinoita ensihoidon maailmasta

,

Kun kaipaat sekä viihdyttävää että asiapitoista kuunneltavaa, etsi silloin AMiCastin podcastit ja laita kuuntelu käyntiin. Eksoten sanavalmiit ensihoitajat Antti Peltola ja Mikko Aaltonen yhdistivät ammattitaidon ja innostumisen äänitallenteiden tekemiseen podcastien tuotannossa. He toimittavat AMiCast-podcasteja, jotka kertovat radio-ohjelman tyyppisesti ensihoitoon liittyvistä asioista. Äänitallenteiden lisäksi osa ohjelmista löytyy myös YouTube-videoina. Ohjelmat sanoittavat ensihoidon arkea ja termejä ammattilaisen otteella, mutta keskustelu tapahtuu tavalliselle kansalaiselle ymmärrettävässä muodossa maanläheisenä ja selkokielisenä ripauksella huumoria ja pilkettä silmäkulmassa.

Ensimmäinen podcast polkaistiin käyntiin maaliskuussa 2021. Lopullinen kimmoke aloittamiseen tuli ensihoidon esihenkilön Kati Saarikiven todettua, että teidänhän kannattaa pistää pystyyn podcast, kun juttua riittää ja aiheita olisi paljon.

Mediatekniikka oli jo ennestään Antti Peltolalle tuttua ja käsikirjoittaminen lankesi luonnostaan Mikko Aaltoselle. Antti kertoo, että heti ensimmäisestä jaksosta otettiin oppia ja seuraavaan jaksoon parannettiin äänentoistoa, vaikka peruskuuntelijalle jo ensimmäisen jakson ääni oli hyvin toimiva. Lähetyksien myötä ohjelmien valmisteluaika on lyhentynyt, tekniikkaan on panostettu enemmän ja tottumus tekemiseen on kasvanut.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja syntyi noin kerran kuussa eli yhteensä kymmenen. ja tänä vuonna käynnistyneellä toisella kaudella jaksoja on tehty jo seitsemän. Aiheet valikoituvat usein oman työn ja keskinäisen ideoinnin kautta. Jaksoissa on vieraina sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoita ja tällä kaudella on tavoitteena saada vierailija joka toiseen jaksoon. Uusia lähetyksiä tehdään nyt jo noin kahden viikon välein ja jakson kesto asettuu 1–2 tunnin väliin.  Koska jaksoilla ei ole minimi- tai maksimipituutta, antaa se vapauden tehdä jokaisesta podcastista juuri sen pituisen, minkä ajan aiheen käsittely vaatii ja miten pitkään juttua riittää. Aika ajoin käsitellään myös kuuntelijoilta tulleita kysymyksiä. Hyvä kysymys käsiteltäväksi on ollut esimerkiksi miten ensihoito on varmistanut avuntarvitsijan tavoittamisen, jos hän on sairautensa tai vammansa takia estynyt avaamaan ovea. Vastaus löytyy toisen kauden jaksosta nro kuusi.

Podcasteissa on käsitelty aiheita laidasta laitaan aina ensihoidon koulutuksesta kenttätyön tilanteisiin.

Mikko Aaltonen kehottaakin lähettämään heille ehdotuksia aiheiksi ja vierailijoiksi. Ehdotuksia voi lähettää AMiCastin nettisivujen kautta.

Viimeisin jakso tuli kuunneltavaksi 21.5.2022. Vieraana jaksossa on Eksoten ensihoitaja Dimitri Lisitsyn ja siinä vertaillaan ensihoitoa Suomessa ja muualla maailmassa: Mikä Suomessa on hyvin verrattuna muuhun maailmaan? Entä missä meillä on opittavaa ulkomaisilta kollegoiltamme? Kuinka jäätiköllä tai aavikolla opittuja taitoja voi hyödyntää ja soveltaa kotimaassa?

AMiCast-ohjelmat ovat katsottavissa ja kuunneltavissa useilta alustoilta: AMiCastin omilta nettisivuilta,  YouTube-videopalvelusta ja Spotifysta sekä Applen ja Googlen podcast-palveluista.

Löydät The AMiCastin lähetykset ja tallenteet osoitteesta https://www.theamicast.com/

Mitä podcastit ovat?

Podcastit ovat verkossa julkaistavia puheohjelmia. Podcast-lähetykset ovat internetistä esim. tietokoneelle tai kännykkään verkkosyötteenä tilattavia radio-ohjelman kaltaisia lähetyksiä. Podcast-tallenne puolestaan on podcast-lähetyksenä jaettavaa ääni- tai videotallennetta. Podcasteissa käytettävä tekniikka on valmistaja- ja alustariippumatonta ja niitä voidaan kuunnella hyvin erityyppisillä laitteilla.

Customer service