• Kiirehdi varaamaan influessarokotusaika tai tarkista, miten saat rokotuksen ilman ajanvarausta Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Panostaminen ikääntyneiden hyvään ravitsemukseen on kustannusvaikuttavaa

Panostaminen ikääntyneiden hyvään ravitsemukseen on kustannusvaikuttavaa

Tiistaina 11.10.2022 pidetty koulutustilaisuus Eksoten ikääntyneitä työssään kohtaaville henkilöille nosti esiin ikääntyneiden ruokasuosituksia ja toimintamalleja.

– Tilaisuudessa oli runsas osanotto – linjoilla teamsin kautta mukana oli yli sata osallistujaa ja auditoriossakin useita kymmeniä asiasta kiinnostuneita ammattilaisia, kertoo ravitsemusterapeutti Mervi Lehmusaho.

– Ikääntyneiden kotona asumisen tukitoimiin kuuluvat säännöllinen ravitsemustilan arviointi ja riittävän syömisen varmistaminen. Ikäihmisten ruokailukäyttäytymiseen ja ravitsemuksen laatuun vaikuttavat fyysinen ja psyykkinen kunto tai rajoitteet, talousasiat, mieliala, yksinäisyys, asenteet ja käytettävissä oleva tieto. Hyvä ravitsemustila on oleellinen osa ikääntyvien toimintakykyä ja elämänlaatua. Se nopeuttaa myös sairauksista toipumista ja lyhentää sairaalajakson kestoa ja hoitokustannuksia.  

Yhteistyötä tarvitaan hoitohenkilökunnan, omaisten ja ateriapalvelujen välillä, jotta tarpeellinen tieto ja toiveet välittyvät hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi.

Hyvä ravitsemustila tukee kotona asumisen mahdollisuutta ja nopeuttaa sairauksista toipumista.

Kuluneiden kahden vuoden aikana ikääntyneiden hyvinvointi ja arjessa pärjääminen ovat herättäneet paljon kysymyksiä. Huolta on kannettu niin yksin tai puolison kanssa kotona asuvista yli 70-vuotiaista kuin myös asumispalveluiden tai ympärivuorokautisen hoidon piirissä olevista ikääntyneistä. Koronapandemian vuoksi vierailuja ikääntyneiden luona vältettiin. Ikääntyneiden eristäytyminen pandemian aikana aiheuttivat muun muassa sosiaalista eristäytymistä ja yksinäisyyttä ja ovat omalta osaltaan vaikuttaneet elämänlaatuun ja hyvinvointiin monella tavalla.

Makuaistin ja ruokahalun heikentyessä kuitataan ateria helposti napostelulla

Makuaistin heikentyessä ikääntyneet voivat korvata muuta ruokaa makeilla, helposti syötävissä olevilla ruuilla ja napostelulla. Kahvi ja pulla eivät suinkaan ole kiellettyjä mutta ne eivät myöskään voi korvata päivittäistä ateriaa.

– Monipuoliseen ravinnon saantiin tulee kiinnittää huomiota. Ruokavalion laadun parantamiseen ja proteiinin saannin kasvattamiseen on selvä tarve kaikissa ikääntyneiden ryhmissä, kertoi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan erityisasiantuntija Satu Jyväkorpi.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan erityisasiantuntija Satu Jyväkorpi

– Monesti myös kasvisten saanti on ikääntyneillä liian vähäistä. Erityisen tärkeää riittävän proteiinin saanti ja ruokavalion hyvä laatu on niillä, jotka muutenkin syövät hyvin vähän. Riittävään proteiinin saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota, koska proteiinin hyväksikäyttö elimistössä heikkenee iän myötä, kertoi ikääntyneiden ravinnonsaannin erityispiirteistä ravitsemusterapeutti Anni Rantala puheenvuorossaan.

Vireyttä seniorivuosiin on ikääntyneiden parissa työskenteleville suunnattu valtakunnallinen kiertue

Vireyttä seniorivuosiin -tilaisuus on maanlaajuinen, eri sairaanhoitopiirien alueilla toteutettava kiertue, jossa kukin alue voi vaikuttaa omalla alueella tärkeänä pitämäänsä asiaan. Kiertue on osa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositukset käytäntöön -hanketta. Ikääntyneiden ravitsemuksen tukeminen on sisällytetty hallitusohjelmaan osana kansallisen Ikäohjelman toimeenpanoa, totesi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen päätössanoissaan.

Lyytikäinen vakuutti, että ikääntyneiden ravitsemushoito on aina kustannusvaikuttavaa – tämä on syytä muistaa myös aloittavilla hyvinvointialueilla. Etelä-Karjala kutsuttiin mukaan myös hankkeen seuraaviin vaiheisiin hyödyntämään kansallista ravitsemusportaalia kuntien ja hyvinvointialueen ravitsemussisältöjen päivityksissä sekä kampanjoimaan omalla alueella vuoden kuluttua teemalla ”Ravitsevaa ruokaa ja ruokailoa – yhdessä syöden”.

Arja Lyytikäinen kiitti myös Etelä-Karjalassa jo aiemmin tehdystä hyvästä työstä ja ilmaisi jatkokiinnostuksensa tekoälyn hyödyntämisestä kotihoidon asiakkaiden ravitsemustilan seurannassa.

Etelä-Karjalassa esille ovat nousseet kysymykset suun terveydestä ja ruokailutilanteen miellyttävyydestä sekä hoitohenkilökunnan ja ruokapalvelujen yhteistyöstä. On tärkeää, että ikäihminen kokee ruokailutilanteen miellyttävänä ja tärkeänä itselleen. Asiakkaan tarpeet tulee ottaa huomioon niin ruokaa tilattaessa kuin sitä tarjottaessa.

Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus on uusi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema suositus. Suosituksella edistetään ja tuetaan ikääntyneiden ravitsemusta ja ohjataan laadukkaiden, ikääntyneiden tarpeisiin perustuvien ruokapalvelujen järjestämistä. Suositus sisältää myös useita hyödyllisiä työvälineitä.

Koulutusmateriaaleihin voi tutustua: www.ruokavirasto.fi/ikaantyneidenruoka

Customer service