• Kiirehdi varaamaan influessarokotusaika tai tarkista, miten saat rokotuksen ilman ajanvarausta Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Ensihoidon oppimisympäristö LABlanssi tukee ensihoitajaopiskelijoiden osaamista työelämäjaksolla
Ambulanssin avoimen oven edessä kyykistyneenä kaksi ensihoitajaa tutkimassa varustelaukun sisältöä ja yksi ensihoitaja järjestelee varusteita ambulanssin sisällä.

Ensihoidon oppimisympäristö LABlanssi tukee ensihoitajaopiskelijoiden osaamista työelämäjaksolla

, ,
Ambulanssin avoimen oven edessä kyykistyneenä kaksi ensihoitajaa tutkimassa varustelaukun sisältöä ja yksi ensihoitaja järjestelee varusteita ambulanssin sisällä.

LAB-ammattikorkeakoulussa ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueella kehitetään parhaillaan Suomessa ainutlaatuista ensihoidon oppimisympäristöä LABlanssia, jossa ensihoitajaopiskelijat osallistuvat työelämäjaksolle hyvinvointialueen kehittäjäensihoitajan ja ensihoidon opettajan ohjauksessa. LABlanssi-ensihoitoyksikkö palvelee Etelä-Karjalan hyvinvointialueella operatiivisessa toiminnassa osana ensihoitopalvelua.

LABlanssi on täysin uudenlainen oppimisympäristö, jonka tavoitteena on tuoda sekä LABille että Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle molemminpuolista hyötyä. LABlanssi-ensihoitoyksikön avulla saadaan välitettyä tuoretta tietoa ensihoidon kentän ja korkeakoulun välillä.

Hyvä yhteistyö LAB-ammattikorkeakoulun ja hyvinvointialueen välillä syvenee entisestään

– Olemme Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ensihoidossa olleet jo vuosia edelläkävijöitä monissa eri asioissa ja kokeilemme erittäin mielellämme kaikkea uutta, mikä kehittää suomalaista ensihoitoa, kertoo ensihoidon toimintayksikön esimies Kati Saarikivi Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.

– Kun LAB:lta ehdotettiin LABlanssihanketta, ei asiaa tarvinnut kahta kertaa miettiä. Hankkeen myötä hyvä yhteistyö LAB-ammattikorkeakoulun kanssa syvenee entisestään. On hienoa, että rajapintaa koulun ja työelämän välillä saadaan hankkeen myötä monin eri tavoin kehitettyä. On kaikkien etu, että hankkeen myötä saadaan opiskelijoiden työelämävalmiuksia edistettyä ennennäkemättömällä tavalla, ja että opettajat pääsevät myös säännölliseen kenttätyöhön. Myös tiedonkulku koulun ja hyvinvointialueen välillä hioutuu.

– Tämä hanke tekee meistä yhtä ja samaa tiimiä, jossa yhteistyötä tehdään matalalla kynnyksellä ja entistä saumattomammin, iloitsee Kati Saarikivi.

LABlanssi-ambulanssi kuvattuna takaa, ikkunassa näkyy erilaisia tarratekstejä.

Molemmat osapuolet hyötyvät uudesta yhteistyömallista

LABlanssi hoitaa ensihoidollisia tehtäviä arkisin kello 8–16 välisenä aikana, pois lukien ammattikorkeakoulun vapaajaksot. Kaksivuotisen hankkeen aikana 60 ensihoidon opiskelijaa pääsee harjoittelemaan LABlanssissa.

– Tällainen yhteistyömahdollisuus on erittäin hieno asia. Kahden erilaisen opetuksen lähestymistavan yhdistäminen ja   ensihoitajan pedagogisten valmiuksien lisääminen on hyödyllistä opiskelijoiden ohjaamisen kannalta. Ensihoitotyö on jo itsessään hyvin systemaattista ja on tärkeää, että opiskelijoiden työelämävalmiuksia voidaan kehittää tällaisen strukturoidun mallin pohjalta, kertoo kehittäjäensihoitaja Anna-Liisa Jauhanen Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.  

– On hyvin mielenkiintoista ja inspiroivaa olla mukana kehittämässä tällaista yhteistyömallia.

Harjoittelut ovat iso osa ensihoidon koulutusta. Opiskelijoille hanke antaa mahdollisuuden päästä testaamaan opettajan ohjauksessa esimerkiksi laitteita, joita ei ole oppilaitoskäyttöön mahdollisuutta saada. Hankkeella onkin ollut opiskelijoiden keskuudessa hyvä vastaanotto.

– Opiskelijat ovat olleet hyvin innoissaan ja kiinnostuneita mahdollisuudesta. Heistä on varmasti hauskaa nähdä, kuinka opettajakin joutuu pistämään itsensä tässä likoon. Toisaalta opettajan edessä työskentely voi jännittääkin, ensihoidon lehtori Mikko Kaartinen LAB-ammattikorkeakoulusta pohtii. 

Idea hankkeeseen syntyi Afrikassa

Hankkeen idea sai alkunsa opettajavaihdon aikana Etelä-Afrikan Johannesburgin yliopistolla. Yliopistolla oli kaksi huippuvälineistöllä varustettua ambulanssia, jotka hoitivat paikalliselta hätäkeskukselta saatavia tehtäviä.

– Tehtävälle lähtivät ensihoidon opettaja sekä kaksi opiskelijaa. Opiskelijat hoitivat tehtävää keskenään ja opettaja oli taustalla heidän tukenaan. Jälkikäteen tehtävä käytiin vielä läpi kertauksena, kertoo Kaartinen.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ja LAB-ammattikorkeakoulun toteuttama LABlanssi eli Etelä-Karjalan ensihoidon oppimisympäristö -hanke käynnistyi tammikuussa 2023. Opetusambulanssipilotoinnin ja hankkeen lopputuloksena toivotaan syntyvän tehokas toimintamalli, joka voitaisiin ottaa käyttöön myös muualla Suomessa. Kaksivuotinen hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Lisätiedot
Projektipäällikkö Sari Hokkanen 
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
[email protected]
p. 040 683 8962

Customer service