• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Etelä-Karjalan neuropsykiatriset palvelut vahvistuvat:Uusi osaamiskeskus tarjoaa tukea alueen asukkaille ja ammattilaisille  

Etelä-Karjalan neuropsykiatriset palvelut vahvistuvat:
Uusi osaamiskeskus tarjoaa tukea alueen asukkaille ja ammattilaisille  

,

Kehityksellisellä neuropsykiatrisella oireilulla viitataan aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöön (ADHD), autismikirjon häiriöihin ja nykimishäiriöihin, jotka vaikuttavat eri tavoin käyttäytymiseen ja vuorovaikutukseen toisten kanssa. Aina ei ole kyse varsinaisesta diagnosoitavasta häiriöstä, vaan lievemmistä neuropsykiatrisista piirteistä. Eri henkilöillä nepsy-piirteet voivat näyttäytyä erilaisina haasteina ja vahvuuksina, osin myös ympäristötekijöistä riippuen.  

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella lähdetään luomaan Neuropsykiatrista osaamiskeskusta, jonka tavoitteena on vahvistaa alueen perusterveydenhuollon neuropsykiatrisia palveluita ja siirtää painopistettä varhaiseen tukeen ja kasautuvien haasteiden ennaltaehkäisyyn. Eri ikäryhmät kattava Neuropsykiatrinen osaamiskeskus toimii perusterveydenhuollossa ns. 1,5-kerroksen palveluna ennen erityistason palveluita. Osaamiskeskuksen tehtävänä on suoran asiakastyön lisäksi koordinoida alueen neuropsykiatrisia palveluita ja antaa konsultaatiotukea perustason toimijoille vähentäen näin raskaampien erityistason palveluiden tarvetta. Tavoitteena on vahvistaa neuropsykiatristen haasteiden tunnistamista ja tukemista perustasolla sekä tarjota oikea-aikaisesti tarvittavat tutkimukset ja kuntoutus koko perhe huomioiden.

Osana osaamiskeskusta käynnistetään lasten ja nuorten neuropsykiatrinen tiimi. Moniammatillinen tiimi, johon kuuluu sairaanhoitaja, toimintaterapeutti, psykologi, lääkäri, sosiaalityöntekijä ja kuntoutusohjaaja, palvelee koko Etelä-Karjalan aluetta ja tekee tarvittaessa myös liikkuvaa työtä lapsen ja nuoren lähiympäristöön. Toiminnalla vastataan kouluikäisten neuropsykiatrisesti oireilevien lasten ja nuorten palveluvajeeseen tutkimusten, ohjauksellisen työn ja kuntoutuksen sekä ammattilaisten konsultaation ja palveluiden koordinoinnin kautta. Keskiössä on lapsen ja nuoren toimintakyvyn kokonaisvaltainen arviointi ja tukeminen sekä lähiympäristön ymmärryksen ja selviytymiskeinojen vahvistaminen.

Kehittämistyö on osa Hyvinvointialueemme palvelut ja prosessit edelleen edelläkävijöinä HAPPEE2-hanketta, jota rahoitetaan Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Kehittämiseen kytkeytyy laajasti hyvinvointialueen ammattilaisia ja ulkopuolisia sidosryhmiä sekä lasten että aikuisten puolelta.  

Customer service