• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Yleinen » Jani Kareinen, pelastusjohtaja
Virkapukuinen hymyilevä mies istuu vanhanaikaisen paloauton portailla.

Jani Kareinen, pelastusjohtaja

Pelastusjohtaja Jani Kareinen painottaa jokaisen omaa asennetta turvallisuuden edistämisessä
Virkapukuinen hymyilevä mies istuu vanhanaikaisen paloauton portailla.

Menestystä Janille pelastusjohtajan työhön! Jani Kareinen valittiin jo viime kesäkuussa hyvinvointialueen pelastusjohtajan virkaan ja hän aloitti työnsä 1.9.2022. Jani aloitti hyvinvointialueelle valituista johtajista aivan ensimmäisenä hyvinvointialuejohtajan jälkeen.

Janilla on yli 20 vuoden työkokemus eri pelastusalan tehtävistä kolmen pelastuslaitoksen palveluksessa. Hän toimi 3 vuoden ajan Kainuun pelastuslaitoksella, Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella 17 vuoden ajan ja Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella vajaan 3 vuoden ajan. Alalle hän siirtyi jo 8-vuotiaana aloittaessaan Kiteen VPK:n riveissä ja uravalinta alkoi kirkastua siitä lähtien.

Jani siirtyi hyvinvointialueen pelastusjohtajaksi Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastuspäällikön tehtävästä. Mikä innosti sinua hakemaan kesällä avautunutta pelastusjohtajan paikkaa?

– Tämä oli minulle luonnollinen jatkumo pelastuspäällikön tehtävistä. Minulla on halu kehittää ja viedä pelastustoimea eteenpäin katseet suunnattuna kohti tulevaisuutta, kertoo Jani.

– Uskon, että tässä tehtävässä pystyy hyödyntämään myös kansainvälisen pelastustoiminnan rajapinnassa saatuja hyviä kokemuksia ja käytänteitä sekä verkostoja, joissa olen ollut jo vuodesta 2006 alkaen.

Hyvinvointialueen pelastusjohtajan keskeisimpänä tehtävänä on johtaa hyvinvointialueen pelastuslaitoksen toimintaa sekä vastata sen toiminnallisesta ja taloudellisesta kehittämisestä sekä valvoa, että pelastustoimen tehtävät hoidetaan vahvistetun hyvinvointialuestrategian sekä pelastustoimen palvelutasopäätöksen mukaisesti mahdollisimman tehokkaasti, taloudellisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Pelastusjohtaja toimii Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ylimpänä pelastusviranomaisena sekä kokonaisturvallisuudesta vastaavana viranhaltijana.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen henkilöstö koostuu 125 päätoimisesta henkilöstä sekä lisäksi yli 900 sopimuspalokuntalaisesta. Yhteensä puhutaan siis yli tuhannesta pelastusalan ammattilaisesta. Maakunnassa on 32 paloasemaa ja 25 sopimuspalokuntaa. Paloasemista toimivat ympäri vuorokauden Lappeenrannan Lavolan, Lauritsalan ja Joutsenon paloasemat sekä Imatran paloasema.

Hyvinvointialueen aloittaminen jatkoi saumattomasti pelastuslaitoksen peruspalvelutuotantoa, mutta integraatioon liittyy monia uusia ratkaisumalleja ja haasteita ratkotaan. Mitkä asiat korostuvat tämän vuoden tekemisessä?

– Tänä vuonna teemme töitä erityisesti pelastustoimen palvelutasopäätöksen parissa. Tässä määritellään strategiatasolla pelastustoimen painopisteet ja keskeiset toimintalinjat, joiden avulla pelastustoimi vastaa tulevaisuuden haasteisiin muuttuvassa toimintaympäristössä ja antaa perusteet pelastustoimen pitkäjänteiselle suunnittelulle ja kehittämiselle sekä siinä tarvittavalle yhteistyölle. Strategiatasolla pelastuslaitos yhteensovittaa pelastustoimen kansallisen strategian ja hyvinvointialueen oman strategian, kertoo Jani.

– Odotan tulevaisuudelta erityisesti yhteistyötä laajalla rintamalla. Yhteistyöllä ja leveämmillä hartioilla saamme vietyä kaikkien toimialojen turvallisuuden askeleita eteenpäin siten, että kaikilla on turvallista elää ja olla sekä elinkeinoelämällä hyvä yrittää ja toimia tässä maakunnassa.

Mitä asioita voimme jokainen tehdä turvallisuuden edistämiseksi?

– Kaikki lähtee siitä, että meillä on asenteet kunnossa turvallisuuden suhteen. Turvallisuutta ei voi ulkoistaa toisen tehtäväksi. Kukin meistä itse ylläpitää turvallisuuden teemoja päivittäisessä elämässään, aivan samoin kuin omaa hyvinvointiaankin. Turvallisuus integroituu jokapäiväisiin toimiin ja tästä näkökulmasta meidän jokaisen tulee huolehtia turvallisuuden huomiointi, painottaa Jani.

– Käytän vielä tilaisuuden hyväksi ja kiitän ammattitaitoista henkilöstöämme. Kukin tekee merkityksellistä ja arvokasta työtä Etelä-Karjalaisten asukkaiden ja toimijoiden eteen, kiittelee Jani.

Kiitos Janille lyhyestä haastattelusta ja toivotamme hänelle lämpimästi menestystä työssään!

Customer service