• Kiirehdi varaamaan influessarokotusaika tai tarkista, miten saat rokotuksen ilman ajanvarausta Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Yleinen » Anu Koivumäki, sosiaalipalvelun toimialuejohtaja (arjen tuen ja toimintakyvyn palveluiden toimialue)

Anu Koivumäki, sosiaalipalvelun toimialuejohtaja (arjen tuen ja toimintakyvyn palveluiden toimialue)

Hymyilevä kiharatukkainen nainen ulkona piha-alueella, taustalla tumma suuri kivi ja puustoa sekä autojen paikoitustilaa.

Anu Koivumäki toimii Etelä-Karjalan hyvinvointialueen sosiaalipalvelun toimialueen johtajana ja vastaa arjen tuen ja toimintakyvyn palveluista. Tontti on laaja ja kookas, kuten hyvinvointialueen toisenkin sote-toimialueen eli terveydenhuollon, jonka toimialuejohtajana toimii Juhani Grönlund. Hyvinvointialueen kolmannen toimialueen, pelastustoimen, toimialuejohtaja on pelastusjohtaja Jani Kareinen.

Anu toimi jo Eksoten aikana toimintakyky- ja hoivapalveluiden johtajana. Vuodenvaihteessa hänen vastuulleen tulivat näiden lisäksi aikuisten monialaiset palvelut ja perhepalvelut.

Sosiaalipalvelun toimialuejohtajan keskeisimpänä tehtävänä on vastata Arjen tuen ja toimintakyvyn toimialueen toiminnasta ja taloudesta sekä toimialueen kehittämisestä hyvinvointialuestrategian mukaisesti. Sosiaalipalvelun toimialuejohtaja toimii hyvinvointialueen johtoryhmän jäsenenä ja hyvinvointialuejohtajan alaisena. Hän toimii vastuualueidensa johtajien ja sosiaalityön johtajan esimiehenä ja vastaa strategisen tason johtamisesta. Vastuualueita ovat Perhepalvelut, Aikuisten monialaiset palvelut, Toimintakyky- ja hoivapalvelut ja Vammaispalvelut.

Ammatilliset juuret Anulta löytyvät Punkaharjulta, jossa hänen työuransa alkoi sairaanhoitajana. Siellä hän myös asuu tälläkin hetkellä. Vuonna 2007 siellä avautui paikka sijaistaa osastonhoitajaa, ja sille tielle Anu jäi. Erilaisia ja eri tasoisia esihenkilötehtäviä on uralla ollut paljon, ja hän on toiminut muun muassa ylihoitajana, palvelupäällikkönä ja ikäihmisten palveluiden johtajana. Anu on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.

Kun Eksotelle avautui vuonna 2020 toimintakyky- ja hoivapalveluiden johtajan paikka, havahtui Anu hakemaan kiinnostavaa paikkaa. Eksoten edelläkävijyys oli hänellä positiivisena mielessä ja työnkuva vastasi omaa osaamista.  Hyvinvointialueen toimialuejohtajan paikkaan hakeutuminen oli puolestaan luonteva jatko työuraa ajatellen. Aiemmasta osaamisesta oli etua ja laajempi toimenkuva toi uuden oppimisen haastetta. Anu iloitseekin, kun pääsee joka päivä oppimaan uutta ja oma kiinnostus kantaa oppimisessa.

Mitä asioita valmistelet tällä hetkellä?

– Ajankohtaisina tehtävinä ovat toimialueen puolivuotisraportin tekeminen, palvelustrategian toimeenpano, palveluverkkosuunnitteluun liittyvät asiat.  Lisäksi vastuualueiden kanssa ratkotaan joka päivä erilaisia asioita.  Ajatukset ovat jo syksyssä ja mistä jatkan pian alkavan kesälomani jälkeen. Talousarvion teko on esimerkiksi silloin tehtävänä, kertoo Anu.

Hyvinvointialueen käynnistyminen toi eittämättä muutosta aiempaan. Millaista muutosta arjen tuen ja toimintakyvyn palveluiden toimialueella haluat olla edistämässä?

– Toimialueen sisäistä integraatiota on jo paljon, mutta sitä voisi olla enemmänkin. Lisäksi yhteistyötä pelastuspalveluiden ja terveyspalveluiden suuntaan tulee lisätä.  Palveluiden kehittäminen on tärkeää. Palveluiden lakisääteisyys sanelee paljon reunaehtoja ja sitä, miten palveluita yhteensovitetaan lain mukaisiksi. Esimerkiksi paljon keskusteltu hoitajamitoitus siirtyy, mutta se jää edelleen ratkaistavaksi haasteeksi.  Myös vammaispalvelulain voimaantulo siirtyy, mutta tuo aikanaan muutoksia, pohtii Anu.

Mitä odotat tulevalta?
– Edessä näkyy haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Haasteet kulminoituvat talouteen ja henkilöstön saatavuuteen ja siihen ovatko henkilöstöresurssit oikein kohdennettu.  Kevään valopilkku oli 4.9.2023 avautuvan Pormestarinkadun palvelukodin henkilöstön rekrytointi. Saimme hakuprosessin myötä lisää osaavaa henkilöstöä ikäihmisten palveluihin. Osa rekrytoiduista aloitti jo aiemmin muualla palveluissamme, iloitsee Anu.

Pian täysi työkalenteri vaihtuu aikatauluttomaan kesälomaan. Millaista kesää aiot Anu viettää?

– Hyvänä vastapainona työlle on newfoundlandinkoiran kanssa lenkkeily. Padelia käyn myös pelaamassa. Ja kohtahan alkaa sienien ja marjojen metsästys, naurahtaa Anu.

Kiitos Anu haastattelusta ja oikein aurinkoista kesää ja kesälomaa!

Customer service