• Kiirehdi varaamaan influessarokotusaika tai tarkista, miten saat rokotuksen ilman ajanvarausta Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Etelä-Karjalassa on varmistunut lapsen sairastuminen tuhkarokkoon

Etelä-Karjalassa on varmistunut lapsen sairastuminen tuhkarokkoon

, ,

Etelä-Karjalan keskussairaalassa on ollut tutkittavana tiistain ja keskiviikon 25.–26.7.2023 välisenä yönä potilas, jolla on myöhemmin todettu tuhkarokko. Sairastunut on rokottamaton alaikäinen lapsi ja tartunta on saatu ulkomailta. Etelä-Karjalan hyvinvointialueen infektio- ja tartuntatautiyksikkö on aloittanut tartunnanjäljityksen. Tartunnanjäljityksen myötä tunnistetaan mahdolliset altistuneet henkilöt, joilla ei ole rokotteen tai taudin tuomaa suojaa. Tällä hetkellä tiedossa ei ole muita sairastuneita.

Etelä-Karjalan keskussairaalan K-siiven yhteispäivystyksen odotustiloissa ajalla tiistai 25.7.2023 klo 23.50 – keskiviikko 26.7.2023 klo 06.00 asioineet ovat saattaneet altistua tuhkarokkotartunnalle.  Tartuntajäljitystä tekevät pyrkivät tavoittamaan mahdollisesti altistuneet puhelimitse rokotussuojaustarpeen selvittämiseksi.

Myös maanantaina 24.7.2023 klo 14–18 Armilan terveysasemalla asioineet ovat voineet altistua tuhkarokkotartunnalle. Tartunnanjäljittäjät selvittävät altistuneiden määrää.

Etelä-Karjalassa MPR-rokotuksen rokotuskattavuus on hyvä ja epidemian todennäköisyys on pieni.

Rokotusohjelman mukaiset rokotukset antavat suojan tuhkarokolta

Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti vain ensimmäisen rokotusannoksen ja rokotusannoksesta on yli 1 kk, annetaan toinen MPR-rokoteannos, ellei vasta-aiheita rokotukselle ole. Jos olet sairastanut tuhkarokon, et tarvitse rokotetta.

Mikäli oma tai lapsesi rokotussuoja puuttuu tai et tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa, ota viipymättä puhelimitse yhteyttä päivystysapuun 116 117.

Suurimmalla osalla ennen vuotta 1965 syntyneistä on lapsena sairastettujen MPR-tautien antama immuniteetti.

Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneistä lähes kaikki ovat saaneet MPR-rokotuksen neuvolassa tai koulussa.

Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva sairaus

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireet alkavat yleensä 9–11 vuorokauden kuluttua altistumisesta. Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa yleensä 3–5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon. Tuhkarokko on tartuttava 4 vuorokautta ennen ihottuman puhkeamista (eli jo noin 1 vuorokausi ennen ensioireita) ja 4 vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Kuinka toimia sairastumisepäilyssä?

Jos epäilet sairastuneesi tuhkarokkoon ja olet altistunut tuhkarokkotapaukselle, pysyttele erossa muista ihmisistä omissa kotioloissasi ja ota yhteyttä puhelimitse päivystysapuun saadaksesi tarkemmat toimintaohjeet. Päivystysapu palvelee numerossa 116 117 kaikkina päivinä vuorokauden ympäri.

Jos tuhkarokkoon sopivia oireita ilmaantuu kolmen viikon kuluessa mahdollisen altistuksen jälkeen, ota ensin puhelimitse yhteyttä omaan terveys- tai hyvinvointiasemaasi tarkempia ohjeita varten.

Terveys- ja hyvinvointiasemien keskitetty puhelinpalvelu palvelee ma-pe klo 7–20 puh. 05 352 7260. Päivystyksellisissä asioissa ota yhteys ensin päivystysapuun puh. 116 117 ja hätätilanteessa soita 112.

Lisätiedot medialle

Annika Luukkainen, vs. ylilääkäri, infektiosairauksien erikoislääkäri, infektio- ja tartuntatautiyksikkö, Etelä-Karjalan hyvinvointialue, [email protected].

Sami Raasakka, ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri, avoterveydenhuolto, Etelä-Karjalan hyvinvointialue, [email protected]

Customer service