• Kiirehdi varaamaan influessarokotusaika tai tarkista, miten saat rokotuksen ilman ajanvarausta Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Sydämen sankari -mitalit luovutettiin seitsemälle ensiaputaidoissa ansioituneelle

Sydämen sankari -mitalit luovutettiin seitsemälle ensiaputaidoissa ansioituneelle

, ,

Kuka hyvänsä voi tuupertua maahan sairauskohtauksen seurauksena tai joutua tapaturmaan, johon tarvitaan apua. Usein tilanne voi olla niin kiireinen, että apua täytyy saada minuuteissa – silloin on silminnäkijän tai ohikulkijan toimittava, olipa itsellä kokemusta elvytyksestä tai ei.

– Kansalaisten halu auttaa ja aloittaa ensiapu on usein ratkaisevan tärkeässä roolissa. Jokaisen on hyvä osata ensiaputaitoja, mutta mikäli ne ovat päässeet unohtumaan, voi ja tulee silti auttaa. Esimerkiksi sydänpysähdyksen kannalta jotkut hätäensiaputoimet ovat erittäin tärkeitä ja hätänumeroon soittamalla saa apua askel askeleelta tilanteessa toimimiseen siihen saakka, kun ensihoito ehtii paikalle, kertoo ensihoidon toimintayksikön esimies Kati Saarikivi Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.

– Kansalainen on hyvin usein se ketjun ensimmäinen ja hyvin olennainen lenkki auttamassa ja ostamassa esimerkiksi hätätilapotilaille aikaa, kunnes varsinainen ammattilainen pääsee paikalle ja jatkaa siitä, minkä kansalainen on aloittanut, Kati jatkaa.

– Lisäksi jokaisen tulisi ladata puhelimeensa 112-sovellus, mikäli sitä ei vielä ole, ja soittaa hätäpuhelut sovelluksen kautta. Tällöin sijaintitiedot välittyvät hätäkeskukseen automaattisesti. Se nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä ja apua osataan lähettää paikalle lähimmästä mahdollisesta yksiköstä, muistuttaa Kati Saarikivi.

Mitalit on tehty tiimityönä

Kati Saarikivi on ollut mukana ideoimassa Sydämen sankari -mitalia, jolla halutaan kiittää kansalaisten aktiivisesta ja hienosta toiminnasta auttaa kanssaihmistä, jonka näkee tarvitsevan apua tai joskus jopa elvytystä.

Sydämen Sankari -mitaleilla halutaan kiittää ensiaputoimiin osallistuvia kansalaisia.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa jaettuja mitaleita on ideoitu tiimityönä. Etelä-Karjalan hyvinvointialueella työskentelevä ensihoitaja Rami on suunnitellut mitalin kuvan, ja kenttäjohtaja Juha on toteuttanut kuvan pohjalta puisen mitalin. Rami on ansioitunut graafisilla taidoillaan, Juha puolestaan opiskelee oman työnsä ohella puuartesaaniksi. Kaikki Sydämen Sankari -mitalit ovat siis käsityötä alusta loppuun.

Mitalissa näkyvä 30:2 tarkoittaa aikuisen painelu-puhallus ensiapua: 30 painallusta, 2 puhallusta. Elvytystä tarvitaan silloin, kun autettavan sydän on pysähtynyt. Elvytyksen onnistumisen ratkaisee ennen kaikkea aika, joka kuluu sydämen pysähtymisestä elvytyksen aloittamiseen.

Jokainen mitalli on numeroitu ja varustettu saajan nimellä.

Seitsemän ansioitunutta kansalaista sai keskiviikkona mitalin ja kakkukahvit Etelä-Karjalan hyvinvointialueella järjestetyssä tilaisuudessa

Kaikkien seitsemän nyt palkitun henkilön toiminta oli potilaiden auttamisessa tärkeässä osassa. EKHVA:n ensihoitoyksikön saapuessa paikalle, olivat auttajat aloittaneet omalta osaltaan avun antamisen ja autettavat henkilöt saivat asianmukaista apua mahdollisimman pian. 

Mitalien saajat vasemmalta oikealle: Oliver Rosenholm, Tiia Väätänen, Aaro Laitinen, Johannes Koponen, Hilla Koponen, Nico Hellsten, Miska Huolman. Kuva: Kati Saarikivi

Palkituista Sydämen sankareista 15-vuotias Oliver Rosenholm toimi parikkalalaiselle isosiskolleen ”kätilönä” auton takapenkillä kesäkuussa, kun pieni poikavauva ei malttanut odottaa maailmaan tuloaan synnytysosastolle saakka. Mukana synnytystilanteessa oli Oliverin ja isosiskon lisäksi myös kolmas sisarus, joka toimi auton kuljettajana.

14- ja 15- vuotiaat Nico Hellsten ja Miska Huolman olivat puolestaan kesäkuussa Luumäellä sattuneet tilanteeseen, jossa mieshenkilö oli sairaskohtauksen saatuaan tuupertunut maahan. Nuoret olivat soittaneet esimerkillisesti hätäkeskukseen ja aloittaneet hätäkeskuksen antamien ohjeiden mukaisesti maallikkoelvytyksen.

Neljäs nyt palkittu Tiia Väätänen oli havainnut hukuksiin joutumassa olleen naishenkilön, uinut potilaan luo, pelastanut hänet rantaan ja aloittanut ensiaputoimet sillä aikaa, kun hätäkeskus hälytti paikalle ensihoitoyksiköitä ja ensivasteen. Hätäpuhelun soittivat Tiian lapset Johannes Koponen, 10 vuotta, ja Hilla Koponen, 9 vuotta, sekä heidän ystävänsä Aaro Laitinen, 11 vuotta, jotka olivat myös auttamassa potilaan saamiseksi pois vedestä. Lapsikolmikko oli hätänumeroon soittamisen lisäksi opastanut ensihoitoyksikön oikeaan paikkaan, sillä aikaa, kun Tiia antoi ensiapua potilaalle. Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ensihoito palkitsi myös Johanneksen, Hillan ja Aaron Sydämen Sankari -mitalein.

– Tällaisesta aivan esimerkillisestä ensiaputoiminnasta on ilo palkita ansioituneita eteläkarjalaisia. Toiminta osoittaa kuinka tärkeää on hallita ensiaputaidot, toteaa terveydenhuollon toimialuejohtaja Juhani Grönlund.

– Myös kaikkia kansalaisia varten tarkoitettujen sydäniskureiden käyttöön on hyvä henkisesti valmistautua, jotta kynnys niiden käyttöön ei ole liian korkea.

Customer service