Etelä-Karjalan hyvinvointialue (EKHVA) jakoi vuosittaiset henkilöstöpalkinnot Vuoden onnistujille. Onnittelut Vuoden turvaaja Marjaana Olkkonen, Vuoden uskaltaja Tuukka Vuorinen, Vuoden vastaaja Atte Aarnio sekä Vuoden välittäjä Eero Räisänen!
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ammattilaisilla on monipuolista ja vahvaa osaamista monella eri osa-alueella heidän toimiessaan asukkaidemme terveyden, toimintakyvyn ja turvan lisäämiseksi läpi elämän. Onnistumisia juhlitaan yhdessä ja samalla annetaan tunnustusta arvojen mukaisesta toiminnasta huomioiden niin välittävä ja läsnä oleva esihenkilötyö kuin kaikkien työntekijöidemme upea työ.
– Me kaikki toteutamme henkilöstöohjelmaamme työarjessamme, jossa arvojen mukainen työ tulee konkreettisesti näkyväksi. Tämänkin vuoden aikana olemme olleet mukana muuttuvissa työtilanteissa, löytäneet ratkaisuja haasteisiin sekä rakentaneet yhteistä työkulttuuria entistä vahvemmaksi. Tämä kaikki näkyy positiivisesti niin työyhteisöillemme kuin asiakkaillemme, mistä jokainen ammattilaisemme ansaitsee arvostusta, kertoo henkilöstön kehittämispäällikkö Elina Antikainen.
Arvostuksen esiin nostamiseksi koko henkilöstö sai ehdottaa onnistujia työnantajan äänestyskyselyssä eri kategorioihin lokakuussa. Jokainen palkittava sai kunniakirjan Meijän juhlassa 28.11. ja verkkolahjakaupan lahjakortin. Etelä-Karjalan hyvinvointialueella palkitaan Vuoden onnistujat neljässä eri kategoriassa vuosittain:
- Vuoden turvaaja
- Vuoden uskaltaja
- Vuoden vastaaja
- Vuoden välittäjä
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ensimmäisen yhteisen vuoden ajalta henkilöstömme nosti äänestyksessä esiin 221 ehdotusta onnistujista ja arvojamme edistävästä toiminnasta. Valinnat ehdotusten pohjalta teki yhteisesti raati, jossa oli edustajuus sekä työnantajan että pääluottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen joukosta. Ehdotusten kappalemäärien lisäksi painoarvoa oli erityisesti perusteluilla ja kuvailuilla arvojen mukaisesta toiminnasta.
Vuoden turvaaja: Marjaana Olkkonen, dialyysiyksikkö, Etelä-Karjalan keskussairaalan poliklinikat
Perustelu: Toimintani lisää luottamusta tiimissäni ja asiakkaissa. Tästäkin päivästä selvitään yhdessä, koska mie turvaan.
Vuoden turvaaja tunnetaan hyvästä esihenkilö- ja johtamistyöstä. Hän on ihminen, joka johtaa rohkeasti, sujuvoittaa työntekoa, tekee asiat selkeästi ja haluaa parantaa keskustelevaa työkulttuuria omalla esimerkillään. Vuoden turvaaja johtaa valmentaen ja oivalluttaen. Hän toimii myös sujuvasti työnantajan roolissa perustellen ratkaisut ja toimien johdonmukaisesti. Hänen kanssaan on turvallinen ja luottavainen olo työskennellä. Vuoden turvaaja välittää ja tuo työyhteisöön iloa.
– Olin yllättynyt ja ilahtunut valinnastani vuoden turvaajaksi. Tuli tunne, että on tehnyt merkityksellistä työtä ja onnistunut luomaan positiivisen ilmapiirin ja luottamuksen: tästäkin päivästä selvitään yhdessä. Turvaamalla lisään tiimin työhyvinvointia ja potilasturvallisuuta tehden yhteistyötä koko tiimin kanssa niin, että heillä on mahdollisuus tehdä työnsä hyvin ja saada onnistumisia. Lisäksi potilaamme ja asiakkaamme saavat palvelua, kuten on suunniteltu. Turvaaminen on myös molemminpuolista luottamusta tiimissä – jokainen tekee parhaansa haastavissakin tilanteissa. Haluan kiittää tiimiä hyvästä yhteistyöstä ja luottamuksesta, Marjaana iloitsee.
Vuoden uskaltaja: Tuukka Vuorinen, turvallisuuskouluttaja, turvallisuuskoulutuspalvelut, Etelä-Karjalan pelastuslaitos
Perustelu: Uudistan ja uudistun. Sanon ääneen sen mitä pitää. Teen tarvittavat päätökset, koska mie uskallan.
Vuoden uskaltaja on tekijä tai teko, jota ilman yhteiset asiat eivät olisi kehittyneet tai nytkähtäneet eteenpäin tavoitteiden mukaisesti. Kyse voi olla uusien ideoiden esiin nostamisesta, ratkaisujen esittämisestä tai uskalluksesta puuttua epäkohtiin rakentavalla tavalla. Joskus uskallusta on myös peilata omaa tekemistä ja uskaltaa muuttaa omia toimintatapoja.
– Jokaisen työntekijän tulee uskaltaa ja voida puhua, kertoa ja olla mieltä asioista. Ajatukset ja ideat, jotka sanotaan ääneen, ovat niitä, joista voi joskus syntyä jotain! Ajatukset ja ideat, joita ei koskaan sanota ääneen, eivät koskaan tule palvelemaan meitä eikä asiakkaita. Ja miehän olen uskaltanut puhua ääneen, sekä ne harvat hyvät, kuin loputtomat huonot ideat, nauraa Tuukka.
– Tuntuuhan se hyvältä saada huomionosoitus hyvästä työstä… Mutta ei tätä miulle olisi tullut, jos ei olisi tukena olisi ollut hyvä työyhteisö, motivoivat tehtävät sekä esihenkilö ja työkaverit! He ovat kaikki melkoisia uskaltajia kun ovat luottaneet ja antaneet miun tehdä työtäni miun omalla tavalla!
Vuoden vastaaja: Atte Aarnio, palotarkastaja, valvontapalvelut, Etelä-Karjalan pelastuslaitos
Perustelu: Teen ylpeydellä työni ja kannan vastuun omasta ja tiimini tekemisestä, koska mie vastaan.
Vuoden vastaaja on tekijä tai teko, joka nosti positiivista henkeä ja paransi tiimin yhteistä tekemistä, ja joka onnistuneesti vei yhteisen tekemisen maaliin omalla toiminnallaan. Eri ehdotuksia saapui tähän kategoriaan yhteensä 23 kpl.
– Tuli kiitollisuus, että on kaiketi onnistunut töissään tekemään asioita niin, että se on positiivisella näkökulmalla huomioitu ja samalla polulla on hyvä jatkaa vastedeskin. Jos työssä joku asia minusta tehdään turhan monimutkaisesti, alan helposti pohtia, olisiko joku toinen keino tehdä sama juttu suoraviivaisemmin. Jos joku asia pystytään sujuvoittamaan, uskon sen palvelevan samalla koko työyhteisöä. Kaikkeen ei voi vaikuttaa tietenkään, koska toiminnan tulee kestää ohjaavan lainsäädännön määräysten mukana. Onneksi EKHVA:lla valvontatoiminta eli palotarkastus on valtakunnan tasollakin jo erittäin hyvin organisoitua ja suunniteltua, joten täällä on hyvä tehdä työtään! Kiitokset ja terveiset kaikille niille, kenen kanssa saan tätä mahtavaa työtä tehdä, niin sote-puolelta kuin pelastuslaitoksen osaltakin. Yhteistyöllä pääsee uskomattoman pitkälle, summaa Atte.
Vuoden välittäjä: Eero Räisänen, toimipisteen vastaava, Kotihoito Lappeenrannan kaakkoinen piiri, kotiin vietävät palvelut ja kotihoito
Perustelu: Kohtaan aidosti ja arvostavasti. Otan kopin ihmisistä ja asioista, koska mie välitän.
Vuoden välittäjä on hyvää mieltä tuova, hyviä käytäntöjä luova tai sujuvaa, aidosti asiakaslähtöistä yhteistyötä rakentava ammattilainen. Hän uudistaa työkulttuuria esimerkillisesti omalla vuorovaikutuksellaan ja luotsaa ympärilleen myönteistä asioita edistävää energiaa. Hän tuo ideoita ja ratkaisuehdotuksia, kannustaa, innostaa ja osaa arvostaa myös muita. Ammattilainen voi olla kuka vain hyvinvointialueemme toimija, asiakas- tai potilastyössä puurtava ammattilainen, esihenkilö tai kehittäjä. Eri ehdotuksia saapui tähän kategoriaan yhteensä 65 kpl.
– Nöyrä kiitos kaikille, jotka miulle on äänen antaneet. Itseäni erityisesti lämmittää se, että työyhteisön jäsenet kokevat tyylin, jolla minä työskentelen sellaisena, että se tuo arvoa päivittäiseen tekemiseen. Välittämisen arvo on yksi yksittäinen tärkeä palanen toimivaa organisaatiota. Itse koen, että välittäminen arvona itsessään ei ole pelkästään sitä, että tsempataan ja luodaan positiivista ilmapiiriä organisaation sisällä. Välittäminen on myös sitä, että yhdessä keskustellaan myös niistä vaikeista asioista ja etsitään ratkaisuja niihin, jotta jokainen viihtyisi omassa työtehtävässään. Itse koen tämän arvon äärimmäisen tärkeänä asiana, kun tarkastelen omaa työskentelyä, Eero kertoo.
Kiitos Marjaana, Tuukka, Atte ja Eero upeasta työstänne eteläkarjalaisten hyväksi!
Vuoden onnistujat iloisissa tunnelmissa. Vasemmalta Atte Aarnio, Tuukka Vuorinen, Marjaana Olkkonen ja Eero Räisänen