• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Etelä-Karjalan hyvinvointialue toivoo asukkaiden näkökulmaa yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon tilasta palveluissaan  

Etelä-Karjalan hyvinvointialue toivoo asukkaiden näkökulmaa yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon tilasta palveluissaan  

, ,

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella valmistellaan parhaillaan hyvinvointialueen palveluja, toimintaa ja päätöksentekoa koskettavaa toiminnallista sukupuolten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Toiminnallista suunnitelma tehdään yhdessä – asukkaita, asiakkaita ja henkilöstöä eri tavoin osallistaen.  

Asiakkaat pääsevät ottamaan kantaa anonyymisti Etelä-Karjalan hyvinvointialueen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden yhdenvertaisten ja tasa-arvoisten palvelujen toteutumisesta Polis-kyselyalustan kautta. 
Alustalla on väitteitä, joita voi äänestää olemalla samaa mieltä, eri mieltä tai ohittamalla väitteen.  Kyselystä saatua tietoa hyödynnetään hyvinvointialueen palveluita, toimintaa ja päätöksentekoa koskettavan toiminnallisen sukupuolten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman valmistelussa. 

Kysely on avoinna 11.-24.3.2024 ja siihen pääsee vastaamaan tästä linkistä.

Polis-alustan kokeilut 

Polis-kyselyalustaa kokeillaan Etelä-Karjalan hyvinvointialueella yhtenä asukkaiden digitaalisena osallistumisen välineenä Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) rahoittamassa Asukasosallistuminen Etelä-Karjalan hyvinvointialueella-hankkeessa. Aiempien Polis-kyselyjen tuloksiin pääsee tutustumaan nettisivuiltamme, jossa voi antaa myös palautetta kyselyalustasta.

Polis-alusta on kokeilukäytössä ja se ei valitettavasti vielä ole saavutettava. Pahoittelemme kehitysvaiheesta johtuvaa harmia. 

Mitä tarkoittaa yhdenvertaisuus, syrjintä ja epäasiallinen kohtelu? 

Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että kaikki asiakasryhmät saavat tarpeisiinsa nähden oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan mahdollisimman hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut.   

Syrjinnällä tarkoitetaan tässä Polis-kyselyssä tilanteita, joissa ihmistä kohdellaan jonkin henkilöön liittyvän tekijän perusteella huonommin kuin toista ilman hyväksyttävää syytä.  

Epäasiallisella kohtelulla tarkoitetaan tässä kyselyssä kaikkea henkilöön kohdistuvaa loukkaavaa, nöyryyttävää, väkivaltaista tai muulla tavoin epäasiallista käyttäytymistä paitsi syrjintää. Epäasialliseen kohteluun voi syyllistyä työntekijä tai muut asiakkaat.   

Lisätietoja medialle

Heini Maijanen
Järjestö- ja kumppanuusasiantuntija
[email protected]
+358 40 564 7145 
Etelä-Karjalan hyvinvointialue

Customer service