• Kiirehdi varaamaan influessarokotusaika tai tarkista, miten saat rokotuksen ilman ajanvarausta Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Ekhvan sopeutustoimet etenevät

Ekhvan sopeutustoimet etenevät

, ,

Tarkastelemme toimintamalleja, jotta palvelut, niiden tarvitsijat ja resurssit kohdentuvat paremmin, hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen sanoo. Sopeutustarve vuosille 2024-2026 on yhteensä 117 miljoonaa euroa. Kuluvan vuoden osuus on 21,5 miljoonaa euroa.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen (Ekhva) terveydenhuollon ja kuntoutuksen toimialueen sopeutustavoite on tälle vuodelle noin 11 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä toteutumassa on 4-5 miljoonaa euroa. Haasteita on erityisesti diagnostiikkakulujen karsimisessa.

Käynnissä olevista sopeutustoimenpiteistä isoin on Armilan osasto 7:n toiminnan lakkauttaminen, jotta henkilöstöä voi siirtyä työhön ympärivuorokautisiin asumispalveluihin. Tällä mahdollistetaan osastolla jonottavien potilaiden siirtyminen asumispalveluiden asiakkaiksi. Samalla saavutetaan kustannussäästöjä.

Toteutettuja sopeutustoimia on muun muassa ostopalvelugeriatrin palveluiden siirtäminen Ekhvan omaksi työksi. Niin ikään on käynnistetty etävastaanottojen lisäämiseen tähtäävät toimenpiteet sekä suun terveydenhuollon erilaisten ostopalvelujen kotiuttaminen aiempaa enemmän omaksi toiminnaksi.

−Sopeutusohjelmassa tavoitteena ovat myös esimerkiksi hoitotarvikejakelun kehittäminen, ostopalveluna toteutetun reseptipoliklinikan lakkauttaminen ja korvaaminen omalla toiminnalla, ostopalvelulääkäreiden määrän vähentäminen ja erikoissairaanhoidon sairaalapalveluostojen osittaisen kotiuttamisen tarkastelu ja suunnittelu, terveydenhuollon toimialuejohtaja Juhani Grönlund luettelee.

Sosiaalipalveluilla 6,4 miljoonan euron sopeutus

Arjen tuen ja toimintakyvyn palveluiden toimialueen tämän vuoden sopeutustarve on 6,4 miljoonaa euroa. Toteutumassa on tällä hetkellä 3-4 miljoonaa euroa.

Vireillä on muun muassa neuvolatoiminnan muutokset muutamilla paikkakunnilla. Iso uudistaminen kohdistuu ikäihmisten asumispalveluihin, jonne pitää saada perustettua 100 uutta ympärivuorokautista asumispaikkaa nykyisiin kiinteistöihin. Muutos koskee Joutsenon, Parikkalan, Ruokolahden, Rautjärven ja Taipalsaaren yksiköitä.

-Meillä on yhteisöllisen asumisen yksiköitä, jotka eivät tiloiltaan vastaa vaadittuja kriteereitä. Tavoitteena on muuttaa yhteisöllisen asumisen asukaspaikkoja ympärivuorokautisen palveluasumisen asukaspaikoiksi, koska näin saisimme purettua jonoa ja samalla taattua henkilöstömitoitukset, sosiaalipalvelun toimialuejohtaja Anu Koivumäki kertoo.

Arjen tuen ja toimintakyvyn toimialueella sopeutetaan tänä vuonna myös vammaispalvelujen päivätoimintaa Ekhvan omaksi toiminnaksi ja selvitetään vammaispalvelujen asumispalvelujen ostojen omaksi toiminnaksi ottamista. Lisäksi on selvitettävänä mielenterveys- ja päihdepalvelujen ympärivuorokautisen palveluasumisen omaksi toiminnaksi ottamista.

-Tavoitteista ei tingitä. Mikäli jokin sopeutustoimi ei etene, on löydettävä vaihtoehtoja.

Sally Leskinen

Sopeutusta myös hallinnossa ja tukipalveluissa

Sopeutukseen osallistuvat myös Ekhvan yhteiset palvelut ja pelastuslaitos. Pelastuslaitoksen osuus tämän vuoden tavoitteesta on 100 000 euroa. Tämä summa toteutuu.

Yhteisille palveluille eli johdolle, hallinnolle, henkilöstöpalveluille, tilahallinnolle ja muille tukipalveluille on jyvitetty 4,1 miljoonan euron sopeutustavoite. Tähän summaan kuuluvat vastuuyksiköille vyörytettävät henkilöstösäästöt.

-Säästöjä haetaan esimerkiksi sijaiskustannuksista sekä ylityökorvauksista, kutsurahoista ja muista erilliskorvauksista. Keinoja näiden kustannusten vähentämiseksi ovat esimerkiksi organisaatiokulttuurin kehittäminen, työterveyshuoltoyhteistyön vahvistaminen, sijaisjärjestelyiden kehittäminen sekä henkilöstön yhteiskäytön tehostaminen eri yksiköiden kesken ja työvuorosuunnittelun kehittäminen, henkilöstöjohtaja Nina Holopainen sanoo.

Yhteisten palveluiden muut sopeutussuunnitelmat tarkentuvat lähikuukausina.

Vaikka kehysriihessä Etelä-Karjalan keskussairaalan toiminta sai valtuutuksen jatkoon, on koko hyvinvointialueen kannettava vastuu jo aiemmin sovitun sopeutusohjelman toteuttamisesta, jotta se säilyttää autonomiansa.
Toisaalta joitakin palveluita on lisättävä, kuten ympärivuorokautisia asumispalveluita.
 

Yksittäisen sopeutustoimen etenemismalli

  1. Sopeutusvaihtoehtojen kartoittaminen
  2. Alustavia keskusteluja henkilöstön kanssa, eri vaihtoehtojen punnitsemista
  3. Vaikutustenarviointi ja selvitysten käynnistäminen, tiedottaminen selvitysten aloittamisesta (1. henkilöstö, 2.  asiakkaat ja heidän läheisensä, 3. media) ja osallistaminen
  4. Mahdolliset yhteistoimintaneuvottelut (siirrot ym.)
  5. Päätöksenteko: johtoryhmä ja hallitus (+ tarvittaessa valtuusto)
  6. Toimenpiteet
  7. Seuranta

Lisätietoja:

Sally Leskinen, hyvinvointialuejohtaja, [email protected],p. 0400 497 418

Customer service