• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Hyvinvointialue testaa astman etäseurantaa
Virtuaaliset keuhkot terveydenhuollon ammattilaisen seurannassa

Hyvinvointialue testaa astman etäseurantaa

, ,

Kokeilu toteutetaan Armilan ja Honkaharjun terveysasemilla. Etäseurantalaite valvoo puhallusmittausten laatua ja auttaa asiakasta suorittamaan seurannan onnistuneesti loppuun. Kokeilu kestää noin puoli vuotta.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella kokeillaan astman puhallusmittausten etäseurantaa. Kokeilujakso alkaa tiistaina 23.4. ja kestää noin kuusi kuukautta. Armilan ja Honkaharjun terveysasemat toimivat pilotin järjestämispaikkoina. Kokeilujakson aikana arvioidaan etäseurannan vaikuttavuutta ja sopimista astman hoitoprosessiin.

– Jakson jälkeen arvioidaan etäseurannan laajentamista koko hyvinvointialueen laajuiseksi, kertoo Armilan terveysaseman palveluesimies Katariina Tuuliainen. 

Infografiikka etämittauksesta: Vasemmalla potilaan käyttöliittymä, johon kuuluu puhallusmittauslaite ja Bluetooth-yhteydellä yhdistetty puhelin. 

Välissä verkkoyhteys.

Oikealla ammattilaisen käyttöliittymä, josta nähdään mittaustulokset.
Etäseurantalaitteella puhallusmittausten tiedot kirjautuvat välittömästi ammattilaisen järjestelmään.

Etämittauksella varmempia tuloksia ja sujuvampaa asiointia

Astman seuranta tehdään yleensä kotioloissa kahden viikon ajan itse mittaamalla. Perinteisellä tavalla tehdyistä puhallusmittaus- eli PEF-seurannoista kuitenkin jopa 25% toteutuu puutteellisesti ja mittaukset joudutaan tällöin aloittamaan alusta. Etämittauksen nähdään parantavan mittausten luotettavuutta ja säästävän myös asiakasta.

– Sovellus valvoo mittausten laatua ja ilmoittaa mikäli puhallus ei ole laadullisesti tarpeeksi hyvä tai mitatut arvot poikkeavat liiaksi toisistaan. Tässä tapauksessa laite pyytää tekemään ylimääräisen puhalluksen, kertoo Laura Ridasmaa, asiantuntija Ekhvan digitalisaation asiantuntijapalveluista.

Etäseurantalaitteen ansiosta säästytään uusintamittauksilta ja tulokset nopeuttavat paitsi oikean diagnoosin saamista myös hoidon aloitusta. Osana etäseurantaa myös potilastiedot ja seurantatulokset yhdistetään sujuvoittamaan potilaan hoitoprosessia. 

Astman etäseuranta

Orlan etämittausmenetelmä, joka parantaa kotona suorittavien PEF-seurantojen luotettavuutta.

Ammattilainen näkee välittömästi asiakkaan suorittamat PEF-puhallukset ja pystyy tarvittaessa tukemaan asiakasta seurannan onnistumisessa.

Etämittaussovellus valvoo mittausten laatua ja ilmoittaa jos puhallus ei ole hyvä.

Pilottiin ohjautuvat mukaan asiakkaat, joilla aloitetaan astman seuranta. Soveltuvuus PEF-etäseurantaan arvioidaan aloituksen yhteydessä.

Lisätietoja:

Katariina Tuuliainen, palveluesimies, Armilan terveysasema, p. 0406513750, [email protected]

Customer service