• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Ensihoidon tavoiteajat pidetään Etelä-Karjalassa ennallaan  
Kauempaa otettu ulkokuva pysäköitynä olevasta Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ambulanssista, jossa sivuovi auki ja sisällä näkyy yksi puna-keltaisessa työasussa oleva ensihoitaja seisomassa ja puhumassa puhelimeen ja oviaukon sivuilla kaksi samanlaisiin asuihin pukeutunutta ensihoitajaa seisoo sivuittain.

Ensihoidon tavoiteajat pidetään Etelä-Karjalassa ennallaan  

, ,

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aluehallituksen 5.6.2024 kokouksessa käsitellään ensihoidon palvelutasopäätöstä vuodelle 2025–2026. Palvelusuunnitelmassa kuvataan suorituskykyä vahvistavia toimia, joista merkittävin on valmistelussa oleva Imatran ensihoidon yksiköiden hajasijoittaminen. Hajasijoituksen etuina vasteajat lyhenevät ja palvelu paranee maakunnan pohjoisilla alueilla. 

Palvelutasopäätöksessä esitetään tavoiteajat potilaiden saavuttamiseen tehtävän kiireellisyyden ja tehtäväpaikan mukaan. Käytännössä kiireisimmistä tehtävistä lähes kaikki potilaat tulee tavoittaa ydintaajamassa alle kymmeneen minuuttiin ja asutulla maaseudullakin kahteenkymmeneen minuuttiin.  

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen toiminta-alue on maantieteeltään varsin haasteellinen alue ja ensihoitopalvelun merkitys päivystyksellisten lähipalvelujen tarjoajana on tärkeä. 

Palvelutasopäätöksen osana olevassa palvelusuunnitelmassa esitetään toimenpiteitä, joilla suorituskykyä voidaan vahvistaa. Esitystä valmistellut päivystyksen ja ensihoidon ylilääkäri Pekka Korvenoja kertoo, että esimerkiksi Imatralla ensihoitoyksiköiden kaksinapaisen kaupungin alueella hajasijoittamisen avulla päästään nykyistä huomattavasti parempiin tavoitettavuuksiin:  

– Tarkasteltaessa Imatraa kahden yksikön hajasijoittaminen tuo paremman vasteajan ydinkeskusta- ja taajama-alueilla ja palvelee osana ensihoidon kokonaisuutta myös koko maakuntaa paremmin. Keskeisempi sijainti Imatran kaupungin alueella, esimerkiksi Kuutostien läheisyys, on huomioitava etu sijoituspaikkaa harkittaessa. Kaikkia yksiköitä kuitenkin käytetään koko Etelä-Karjalan alueella, ja kiireellisille tehtävälle hälytetään aina lähin yksikkö. Merkitsevässä osassa tehtäviä hälytys kiireelliselle tehtävälle voi siis tulla yksikölle muualla kuin asemapaikallaan olevalle, täsmentää Pekka Korvenoja. 

Maakunnan virka-ajan ulkopuolinen yhteispäivystys toimii Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa. Ensihoitopalvelun suunnittelun lähtökohtana on palvella koko maakunnan väestöä tasavertaisesti. Keskeistä on, että kaikilla hyvinvointialueen saman riskialueluokan alueilla on palvelutasopäätöksessä yhtenevät tavoittamisajat.  

Linkki aluehallituksen kokousaineistoon: Ensihoidon palvelutason raportointi ja palvelutasopäätös 2025-2026

Lisätietoja:

Pekka Korvenoja, päivystyksen ja ensihoidon ylilääkäri, p. 040 139 0451, [email protected] 

Juhani Grönlund, terveydenhuollon toimialuejohtaja, p.040 546 4526, [email protected]  

Customer service