• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Etelä-Karjalan hyvinvointialue sai THL:n tunnustuksen vaikuttavasta hoidosta perusterveydenhuollossa
Minna Häyhä

Etelä-Karjalan hyvinvointialue sai THL:n tunnustuksen vaikuttavasta hoidosta perusterveydenhuollossa

,

“Kaiken turbulenssin keskellä on tärkeää antaa välillä myös tunnustusta kaikesta siitä hyvästä työstä, mitä perusterveydenhuollossa tehdään – näköjään aivan erityisesti Etelä-Karjalassa.”

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL on antanut tänään (22.5.) tunnustuksen Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle (Ekhva) vaikuttavasta perusterveydenhuollon hoidosta.

Tunnustus pohjautuu THL:n laaturekisterien tietoihin.

-Lämpimät onnittelut Etelä-Karjalaan. Kaiken turbulenssin keskellä on tärkeää antaa välillä myös tunnustusta kaikesta siitä hyvästä työstä, mitä perusterveydenhuollossa tehdään – näköjään aivan erityisesti Etelä-Karjalassa, THL Laaturekisterit vaikuttavuusylilääkäri Aapo Tahkola toteaa.

Vaikuttavuustunnustuksessa arvioitiin hyvinvointialueita THL:n laaturekisterien perusterveydenhuoltoa koskevien indikaattoreiden perusteella. Indikaattoreita olivat esimerkiksi tyypin 2 diabetesta sairastavien potilaiden pitkäaikaisverensokeri ja sepelvaltimotautia sairastavien sydäninfarktin saaneiden potilaiden LDL-kolesteroli.

Tahkolan mukaan molemmat indikaattorit ovat tärkeitä keskeisten kansansairauksiemme hoidossa.

–Esimerkiksi sydäninfarktipotilaan koholla oleva LDL-kolesteroli nostaa riskiä uudelle sydäninfarktille ja muille sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksille. Potilaan oikea-aikaisella ja hyvällä hoidolla voidaan tuota riskiä tehokkaasti alentaa ja estää sairastumisia. Tässä perusterveydenhuollon ammattilaisten rooli on aivan olennaisen tärkeä.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tulokset laaturekisterien perusterveydenhuoltoa koskevissa indikaattoreissa olivat maan kärkeä. Töitä muutoksen eteen on tehty.

-Olemme tehneet aiempaa systemaattisemmin pitkäaikaissairaiden seulontoja. Meillä on keskitetty näiden asiakkaiden seuranta omahoitajille, jotka toimivat työparina lääkäreiden kanssa. Reseptiuusinnan yhteydessä varmistetaan, että hoitosuunnitelman mukaiset tutkimukset, kuten esimerkiksi laboratoriokokeet ja verenpaineseuranta, tulevat tehdyiksi ja varataan tarvittaessa kontrollikäyntiaika  hoitosuunnitelman päivitystä varten, avoterveydenhuollon johtaja Minna Häyhä kertoo.

Hän muistuttaa, että hyviin tuloksiin on päästy perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja eri vastuualojen tiiviillä, hyvällä yhteistyöllä. Hoitopolkuja on myös kehitetty THL:n Sujuvat palvelut- valmennuksessa.

Tunnustus Etelä-Karjalalle jaettiin Oulussa THL:n laaturekisterien yhteisessä vertaiskehittämispäivässä.

Kansallisten laaturekisterien raportit ovat luettavissa tästä.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle tunnustus vaikuttavasta hoidosta perusterveydenhuollossa – THL

Minna Häyhä

Hyviin tuloksiin on päästy perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja eri vastuualojen tiiviillä, hyvällä yhteistyöllä

Minna Häyhä

Lisätietoja:

Aapo Tahkola, vaikuttavuusylilääkäri, THL Laaturekisterit, p. 029 524 8188, [email protected]

Minna Häyhä, Etelä-Karjalan hyvinvointialueen avoterveydenhuollon johtaja, p. 0405562530. [email protected]

Customer service