• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Ikääntyneiden asumispalvelut vaativat uudistamista

Ikääntyneiden asumispalvelut vaativat uudistamista

,

Ikääntyneiden asumispalvelujen kehittämissuunnitelma aluehallituksessa kesäkuun alussa.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen (Ekhva) ikääntyneiden asumispalveluja on tarkoitus jatkossa tarjota kolmella tasolla: yhteisöllinen asuminen sekä lyhytaikainen ja pitkäaikainen ympärivuorokautinen asuminen. Tämä käy ilmi ikääntyneiden asumispalvelujen kehittämissuunnitelmasta, joka tulee aluehallituksen käsittelyyn 5.6.2024.

Tavoitteena on keskittää ympärivuorokautinen palveluasuminen 40–80-paikkaisiin yksiköihin henkilöstömitoituksen ja toiminnan turvaamiseksi.

– Tilanne vaatii toimenpiteitä, sillä jo kevään 2024 aikana Ekhvan ympärivuorokautisen palveluasumisen asumispaikoista on jouduttu pitämään kiinni 15–25 henkilöstömitoitukseen liittyvän henkilöstön riittämättömyyden vuoksi, sosiaalipalvelun toimialuejohtaja Anu Koivumäki sanoo.

Paineita muutokselle lisää se, että suuret ikäluokat tarvitsevat palveluasumista lähivuosina entistä enemmän.

– Palveluverkkosuunnitelman periaatteissa olemme asettaneet tavoitteen, että omaa toimintaa järjestelemällä on mahdollisuus lisätä erilaisia ikääntyneiden asumispaikkoja vähintään 150 paikalla vuoteen 2026 mennessä, Irina Snellman toteaa.

Yhteisöllinen asuminen

Yhteisöllinen asuminen on palvelumuoto, joka on kirjattu sosiaalihuoltolakiin 2023. Erona aiempaan palveluasumiseen yhteisöllisessä asumisessa palvelut ja asuminen on erotettu toisistaan. Yhteisöllisessä asumisessa voi olla asukkaita ilman palveluja.

Tähän muutokseen liittyvät asiakaskeskustelut ja yhteydenotot ovat tuottaneet palautetta sekä puolesta että vastaan. Ekhvalla on ollut kuusi ohjatun senioriasumisen yksikköä (Lappeenranta: Tuomikoti, Tietäjänkatu ja Kiviharjunkatu; Imatra: Immalan Loiste; Taipalsaari: Myllyrinne ja Luumäki: Patteritie), joista neljästä tulee yhteisöllisen asumisen kohteita ja kahdesta vuokra-asuntokohdetta.

– Ikääntyneiden asumispalveluiden kehittämissuunnitelman valmistelun yhteydessä on päädytty esittämään, että Immalan Loiste muutetaan yhteisöllisen asumisen yksiköksi. Sen sijaan Kiviharjunkatu ja Myllyrinne ovat jatkossa normaaleja senioreiden vuokra-asuntoja, Koivumäki kertoo. Esitykset perustuvat asukkaiden palvelutarpeen ja alueella järjestettävien palveluiden kokonaisarvioon. 

Lyhytaikainen, ympärivuorokautinen palveluasuminen

Lyhytaikaisella ympärivuorokautisella hoidolla tuetaan sekä ikääntyneen että usein hänen omaisensa voimavaroja sekä turvallista kotona asumista.

Lyhytaikaista ympärivuorokautista hoitoa on järjestetty melkein kaikissa ympärivuorokautista hoitoa tuottavissa yksiköissä. Paikkoja on ollut 1–5 per yksikkö. Lyhytaikainen hoito on kuitenkin keskittynyt Lappeenrannassa Lehmuskotiin (70 paikkaa) ja Imatralla olevaan Tikanpesään (14 paikkaa).

Suunnitelman ehdotuksena on, että lyhytaikainen ympärivuorokautinen palveluasuminen keskitetään tulevaisuudessa vain näihin kahteen yksikköön.

Muutoksen myötä hyvinvointialueen lyhytaikaiseen hoitoon keskittyneet paikat lisääntyvät nykyisestä 91 asukaspaikasta 102 asiakaspaikkaan.

Muutos koskee eniten Tikanpesää, josta myös nykyiset 18 pitkäaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa muutettaisiin lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen paikoiksi. Nykyisistä asukkaista ei siirretä ketään. Muutos tehdään asteittain.

Keskittämisen etuna on henkilöstön osaamisen kehittäminen oikeanlaisen palvelun ympärille.

– Muutoksella on vaikutusta omaishoitajien lakisääteisten vapaiden järjestämiseen ja välimatkojen pidentymiseen, siksi teemme vaikutusten ennakkoarvioinnin, Snellman sanoo.

Pitkäaikainen, ympärivuorokautinen palveluasuminen

Ympärivuorokautisella palveluasumisella tarkoitetaan asumista yhteisöllistä toimintaa tarjoavassa esteettömässä ja turvallisessa hoivakodissa, palvelukodissa tai vastaavassa asumisyksikössä, jossa asukas saa asumisyksikön henkilöstöltä viipymättä ja vuorokaudenajasta riippumatta hoitoa.

Pitkäaikaista ympärivuorokautista palveluasumista järjestetään Etelä-Karjalassa sekä omana tuotantona että ostopalveluna. Tällä hetkellä omana tuotantona on 644 paikkaa. Ostopalveluissa hyvinvointialueen ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaina on 440 asukasta.

Oheisesta faktalaatikosta löydät pitkäaikaista ympärivuorokautista hoitoa koskevat muutossuunnitelmat.

Suunnitelma tulevaisuuden ympärivuorokautisesta asumisesta

  • Parikkalassa Saarella sijaitseva Rinnetupa-Vuokkolan yksikkö on suljettu toukokuussa 2024 ja asukkaat ovat muuttaneet Saarelta suunnitelman mukaisesti pääasiallisesti Parikkalan Käskynkkään.
  • Harjulakoti (13 paikkaa) sulautuu osaksi Tuulenpesän toimintaa, jolloin Rautjärvelle jää yksi 45-paikkainen ympärivuorokautista palveluasumista tuottava yksikkö palveluverkkolinjauksen mukaisesti.
  • Ruokolahden suunnitelmiin vaikuttaa tuleva uudisrakennus. Uudisrakennukseen on tulossa palveluverkkolinjauksen mukaisesti 40-paikkainen ympärivuorokautista palveluasumista tuottava yksikkö.
  • Joutsenossa ympärivuorokautinen palveluasuminen on tarkoitus keskittää  Penttiläntien yksikköön, jonne tulee palveluverkkolinjauksen mukainen asumisyksikkö 56-paikkaisena. Penttiläntien 33 yhteisöllisen asumisen paikkaa muuttuu 1.6.2024 ympärivuorokautisen palveluasumisen asukaspaikoiksi.
  • Leivontien palvelutalon ikääntyneiden asumispalvelut esitetään lakkautettavaksi. Asukkaita ja omaisia on kuultu ja he ovat esittäneet Leivontien suunnitelmasta eriävän mielipiteensä usean eri perustelun kautta.  Leivontie on päätösasiana aluehallituksessa 5.6.
  • Lappeenrannassa Sammonkodin osalta suunnitelmat ja toimenpiteiden eteneminen ovat alkuvaiheessa. Tavoitteena on muuttaa Sammonkoti kokonaan ympärivuorokautista palveluasumista tuottavaksi yksiköksi 2025.
  • Taipalekodin, Savitaipaleen uudisrakennukseen tulevan yksikön, Lemillä sijaitsevan Vanamokodin sekä Luumäellä olevan Vallikodin toiminta otetaan tarkempaan arviointiin syksyn 2024 aikana.

Lisätietoja:

Anu Koivumäki, sosiaalipalvelun toimialuejohtaja, p. 040 768 8783 [email protected]

Irina Snellman, toimintakyky- ja hoivapalvelujen johtaja, p. 040 358 9224, [email protected]

Kehittämissuunnitelma

Customer service