• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Mie&Sie-lehdessä: Ravitsemuksen tietopankki tukee arkea
Värikäs ruokakuva, jossa lautasella spagetiia, kinkkuja ja kasviksia.

Mie&Sie-lehdessä: Ravitsemuksen tietopankki tukee arkea

, ,

Maaliskuussa ilmestyneessä asukaslehdessämme Mie&Sie kerrottiin iäkkäiden ravitsemuksesta. Tässä luettavaksesi lehden juttu.  


Ruokaviraston Vireyttä seniorivuosiin -ravitsemusportaalin löydät netistä.

Arjen riittävät ateriat ja hyvä ravitsemustila ovat oleellinen osa ikääntyneiden toimintakykyä ja elämänlaatua. Hyvä ravitsemustila parantaa suorituskykyä ja nopeuttaa sairauksista toipumista.

Iän karttuessa ruoan merkitys hyvinvoinnille ja toimintakyvylle vahvistuu. Ruuan monet ravintoaineet ehkäisevät sairauksien syntyä ja auttavat toipumisessa. Sairaudet ja suun terveyteen liittyvät ongelmat voivat puolestaan vähentää syödyn ruuan määrää ja valikoimaa. Tahaton painon lasku viittaakin usein heikkenevään terveyteen.

Kotipalveluateria helpottaa arjen ruokataloutta, mutta se on vain yksi päivän aterioista ja vastaa noin 1/3 päivän energian ja ravintoaineiden tarpeista. Se on tarkoitettu nautittavaksi kerralla. Jos kotipalveluateria nautitaan lounaaksi, niin ruokailija tarvitsee sen lisäksi aamupalan, toisen pääaterian sekä yhden välipalan ja iltapalan. Päivän toinen pääateria voi haluttaessa olla myös kylmä ateria tai monipuolinen välipala.
Kysy tarvittaessa meiltä hyvinvointialueelta kotipalveluaterioiden asiakasohjetta!

Mervi Lehmusaho, THM, laillistettu ravitsemusterapeutti, Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Valokuva Mervi Lehmusahosta, kuvassa ruskeahiuksinen polkkatukkainen silmälasit omaava nainen katsoo kameraan,kuva on rajattu näyttämään kasvot ja hiukan olkapäitä.
Kuvassa kolmeen värialueiseen jaettu ruokaa sisältävä lautanen. Kuvan päällä on seuraavat tekstit: Hiilihydraattien lähde, peruna tai viljalisäke. Proteiinipitoinen ruoka, kala tai siipikarja tai punainen liha tai kananmuna tai kasvisproteiinin lähteet.  Kasvislisäke, kypsennetyt ja tai tuoreet kasvikset.

Portaali pullollaan vinkkejä

Netistä löytyvä Vireyttä seniorivuosiin -portaali on tarkoitettu niin ikääntyneille itselleen kuin heidän läheisilleen, jotta iäkkään ruokavalinnat säilyisivät riittävän monipuolisina Portaali perustuu ikääntyneiden ruokasuositukseen, ja sieltä löytyy teemoja, joissa syvennetään aihetta ja esitellään käytännönläheisiä vinkkejä ruokavalintojen tueksi.

Löydät portaalista seuraavat osiot:

  • Ruuasta terveyttä: Monipuolinen ruoka tukee toimintakykyä ja parantaa elämänlaatua.
    Syötkö päivittäin vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä? Valitsetko pehmeää rasvaa? Tiedätkö, mistä saat
    proteiinia ja kuinka paljon sitä tarvitset? Hyviä proteiinilähteitä välipalakäyttöön ovat erilaiset vähärasvaiset maitotaloustuotteet ja kananmuna; esim. 2 dl maitoa, 2 dl jugurttia tai kasvipohjaista hapatevalmistetta ja 1 muna sisältävät kukin 7 g proteiinia/annos. Esim. 70 kg painoinen tarvitsee päivässä 85–100 g proteiinia.
  • Ravitsemus ja liikunta -osiosta voit lukea, miten liikunta ja hyvä ravitsemus vaikuttavat toimintakykyysi. Löydät myös vinkkejä ruokahalun parantamiseksi.
  • Aivoterveys ja ravitsemus: Aivoterveyttä voit tukea sydänystävällisin valinnoin, jotka ovatkin usein värikkäitä. Kasvisten, marjojen ja hedelmien lisäksi suosi pehmeitä rasvoja, pähkinöitä ja siemeniä, täysjyväviljaa, vähärasvaisia maitovalmisteita sekä kalaa 2–3 kertaa viikossa. Valitse sydänmerkkituotteita ja pyri muutoinkin vähäsuolaisiin valintoihin.
  • Voit myös testata ruokavaliosi laadun!
  • Ja tietenkin ruokaohjeita! Portaali antaa vinkit helppoihin ja maistuviin ruoka- ja välipalaohjeisiin.

Linkki löytyy myös Etelä-Karjalan hyvinvointialueen nettisivuilta (Asiakkaalle > Tarvitsetko apua? > Syö, liiku, nuku hyvin).

Lisätietoa

Mervi Lehmusaho, THM, laillistettu ravitsemusterapeutti, p. 040 651 3889, [email protected]

Lue juttu alla olevasta upotuksesta tai tästä linkistä.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen asukaslehti Mie&Sie

Painetun lehden voit noutaa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen toimipisteiden asiakastiloista, kirjastoista ja apteekeista. Voit lukea lehden myös alla olevan linkin takaa.


Teksti: Mervi Lehmusaho
Artikkelin kuva, ruoka-annos: Kotimaiset Kasvikset ry:n kuvagalleria

Customer service