Valvottujen tapaamisten tarve on Etelä-Karjalassa vähentynyt merkittävästi toimintamallin avulla
Lapsen hyvä tilanne -neuvonpito auttaa vanhempia ja perheitä hankalassa erotilanteessa. Toimintamalli on ollut jo Etelä-Karjalan hyvinvointialuetta edeltäneen Eksoten perhepalveluissa käytössä, vuodesta 2018 alkaen. Neuvonpitoja on järjestetty tähän mennessä jo satojen perheiden kanssa hyvällä tuloksella.
Lapsen hyvinvoinnin ja turvallisuuden tunteen kannalta on tärkeää, että hänen vanhempansa keskustelevat lapsestaan ja pyrkivät sopimaan lasta koskevista asioista yhdessä. Vanhempien ero voi vaikeuttaa tätä keskustelua etenkin, jos vanhemmilla on ristiriitaiset välit.
Tilanne voi vanhempien välillä olla haasteellinen, vaikka erosta olisi jo pidempikin aika. Näissä tilanteissa Lapsen hyvä tilanne -neuvonpidosta voi olla vanhemmille apua.
Neuvonpidon avulla vanhemmat voivat löytää yhdessä ratkaisuja ja tehdä yhteisiä sopimuksia lapseen ja lapsen arkeen liittyvissä asioissa, ja vanhempien yhteinen vanhemmuus vahvistuu.
Neuvonpidossa keskustelun kulusta huolehtii asian kannalta ulkopuolinen vetäjä, perheterapeutti. Hän toimii vuoropuhelun vetäjänä ja huolehtii siitä, että jokaisella on mahdollisuus kuulla muiden ajatuksia ja tulla itse kuulluksi.
Ennen neuvonpitoa lapsen kanssa juttelee lapselle entuudestaan tuttu työntekijä ja neuvonpitoa vetävä perheterapeutti. Lapsen kanssa jutellaan lapsen arkeen liittyvistä asioista, ikätaso huomioiden. Lapsen ajatukset käydään lapsen luvalla neuvonpidossa läpi ja lopussa sovitaan, miten vanhemmat kertovat lapselle juttelemistaan ja sopimistaan asioista.
Vanhemmat voivat kutsua neuvonpitoon lastenvalvojan ja muita lapsen tai perheen kanssa työskenteleviä työntekijöitä. Lapset voivat olla sovitusti mukana. Neuvonpidolle varataan kaksi tuntia aikaa. Yleisimmin tapaamisia on ollut 1–3 kertaa.
– Välillä ainoastaan yksi tapaaminen ja yhteinen keskustelu riittää ja vaikea tilanne helpottaa, kertoo erityisasiantuntija Tiina Vormisto neuvonpidon toimivuudesta.
Perheen tilanne on helpottunut, kun lasten tilanteesta on yhteistä ymmärrystä ja lapset ovat päässeet vähän parempaan tilanteeseen elämässään ja arjessaan.
Palaute vanhemmilta
Neuvonpito -mallin avulla vanhemmat pystyvät jatkossa paremmin sopimaan lapsen asioista yhdessä
Vanhempien ja työntekijöiden palaute neuvonpitomallista on ollut myönteistä. Neuvonpidossa yhteinen pohdinta ja yhdessä luotu ymmärrys lapsen tilanteesta on auttanut sekä vanhempia että työntekijöitä toimimaan lapsen kannalta yhdessä paremmin.
Haasteellisissa erotilanteissa vanhemmat usein hakevat apua monelta eri taholta ja työntekijät saattavat usein tuntea keinottomuutta auttaa heitä, sillä erotilanteet voivat kärjistyä ja kriisiytyä vaikealla tavalla. Kokemusten mukaan yhteinen neuvonpitotyöskentely auttaa vanhempia yhdessä rauhoittamaan perheen tilannetta. Kukaan ei jää liian yksin vaikeassa tilanteessa – ei perhe eivätkä työntekijät. Tämä lisää kaikkien yhteistä luottamusta siihen, että asiat järjestyvät lapsen kannalta myönteisellä tavalla.
Perheeni tilanne on nyt kivempi.
Äitillä ja isillä on nyt paremmat välit.
Palaute lapsilta
Vanhempien vakavasti hankaloituneen erotilanteen myötä perheen ympärille muodostuu usein laaja viranomaistahojen joukko. Yhteinen lapsikeskeinen neuvonpito usein auttaa myös siinä, että yhdessä vanhempien kanssa voidaan sopia, ketkä työntekijät jatkossa työskentelevät heidän kanssaan ja keiden apua ei enää siinä hetkessä tarvita. Vanhempien yhdessä tekemä jatkosuunnitelma selkeyttää lasten ja vanhempien arkea.
Neuvonpidon jälkeen perheelle tuttu lastenvalvoja toimii yhteyshenkilönä jatkossakin, mikäli tilanne perheessä muuttuu.
Tuloksia ja hyötyjä Lapsen hyvä tilanne -neuvonpitomallista:
- Valvottuja tapaamisia joudutaan järjestämään selvästi aiempaa vähemmän Etelä-Karjalassa.
- Vaikean vanhempien riitatilanteen vuoksi lapsi otetaan huostaan hyvin harvoin Etelä-Karjalassa.
- Lasten huoltoriitojen määrä Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa on pysynyt vuosia maltillisella tasolla.
- Työntekijöiden kokema työnkuormitus vähenee ja työntekijät voivat paremmin, kun perheen auttaminen vaikeassa tilanteessa ei ole yksin yhden työntekijän vastuulla.
- Olosuhdeselvitysten määrän pysyessä maltillisena, on lastenvalvojilla parempi mahdollisuus auttaa erotilanteessa olevia perheitä ajoissa ja pitkäjänteisesti.
Mitä Lapsen hyvä tilanne -malli edellyttää organisaatiolta?
- Hyvää yhteisen työn ja yhteisen johtamisen toimintakulttuuria
- Yhteistyötä eri ammattilaisten kesken
- Riittävää lastenvalvojien resurssia
Vanhemmat voivat valita perheen tilanteeseen sopivimman tukimuodon
Etelä-Karjalassa on tehty vuosia yhteistä kehittämistyötä monipuolisen avun tarjoamiseksi erilaisissa erotilanteissa. Kehittämistyössä on mukana Ekhvan toimijoita, järjestöjä, seurakuntia, kuntien toimijoita sekä Etelä-Karjalan käräjäoikeus. Lapsen hyvä tilanne -neuvonpito on yksi toimintamalli muiden työntekijöiden, työryhmien, järjestöjen ja seurakuntien tekemän sovittelutyön, perheasioiden sovittelun, Follo-sovittelun ja erilaisten vertaisryhmien rinnalla.
Vanhemmat ja perheet voivat valita itselleen sopivan apumuodon.
Lisätietoja:
Tiina Vormisto, erityisasiantuntija, puh. 040 712 2303, [email protected] (lomalla 20.6 -5.8.2024)