• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Työntekijöiden ympärivuorokautinen läsnäolo on avainasemassa päihteiden käyttäjien asumispalveluissa

Työntekijöiden ympärivuorokautinen läsnäolo on avainasemassa päihteiden käyttäjien asumispalveluissa

, ,

Muutto Papinraitilta edessä, vuokrasopimus on jo irtisanottu

Asunto ensin -ideologiaa pilotoitiin ensimmäistä kertaa Etelä-Karjalassa Papinraitin asumisyksikössä Joutsenossa.

Papinraitin yksikkö tarjoaa sosiaalihuoltolain mukaista tuetun asumisen palvelua ihmisille, jotka tarvitsevat tukea itsenäiseen asumiseen. Ihmisiä kannustetaan minimoimaan päihteiden käytöstä johtuvia haittoja ja heitä motivoidaan hoitoon ja kuntoutukseen. Heitä ei kuitenkaan velvoiteta päihteettömyyteen.

Syksyllä 2023 alkaneessa pilotissa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen työntekijät lisäsivät läsnäoloaan Papinraitilla ja työskentelivät asumisyksikössä joka arkipäivä kahden tunnin ajan. Läsnäolon lisäämisellä tavoiteltiin asukkaiden osallisuuden kasvua, asumisen taitojen karttumista sekä tarjottiin yhteisölle mielekästä tekemistä.

Hyvinvointi lisääntyi, muttei tarpeeksi

Noin yhdeksän kuukauden mittaisen pilottijakson aikana asiakkaiden yksilökohtainen hyvinvointi lisääntyi ajoittain. Asiakkaat oppivat uusia asumisen taitoja ja heitä kyettiin auttamaan esimerkiksi Kelan etuusasioissa. Ympäristöä siivottiin useissa talkoissa ja halukkaiden kanssa tehtiin retkiä ja järjestettiin säännöllisesti yhteisökokouksia.

Pilottijakso vahvisti ajatusta, ettei kahden tunnin päivittäisellä läsnäololla päästä asiakaskunnan tarvitsemaan tukitasoon. Pilotin aikana kohteessa tapahtui edelleen muun muassa ilkivallan ja väkivallan tekoja. Osaa asiakkaista tavattiin yksikössä vain harvoin.

− Pysyvä hyvinvoinnin lisääminen vaatii enemmän kuin satunnaisia kohtaamisia. Asunto ensin- konseptilla on saatu hyviä tuloksia Suomessakin, mutta hyödyt toteutuvat vasta riittävällä läsnäololla. Tavoitteena tulee siksi olla ympärivuorokautinen tuki. Jatkuvuuden turvaaminen asiakastyössä on ensiarvoisen tärkeää, kun tavoitteena on vaikuttava sosiaalihuollon palvelu, korostaa psykososiaalisen kuntoutuksen palvelupäällikkö Vesa Piikki hyvinvointialueelta.

Muutto väistötiloihin Lappeenrantaan

Papinraitin huonokuntoisesta kiinteistöstä luovutaan syksyllä 2024, sillä rakennuksessa ei ole mahdollista jatkaa tuetun asumisen järjestämistä. Kiinteistö on huonokuntoinen ja siihen kohdistuu muun muassa pelastusviranomaisen taholta sellaisia vaateita, joita ei pystytä toteuttamaan. Papinraitin toiminnot siirtyvät tulevana syksynä väistötiloihin Lappeenrannan Hiessiltaan.

Tulevissa tiloissa Rintalankadulla sijaitsevassa kiinteistössä on tälläkin hetkellä hyvinvointialueen tarjoamaa kuntouttavaa asumispalvelua päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Syksyllä tapahtuvan muuton myötä yksikön työntekijävahvuus kasvaa.

− Jatkossa pystymme tarjoamaan ympärivuorokautisen palvelun. Kyseessä on kuitenkin väistötila ja joudumme mukautumaan niihin, kuvailee Piikki.

Asunto ensin -toimintamalli liittyy hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalvelujen laajempaan kokonaisuuteen. Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelukokonaisuuteen liittyviä päätöksiä tehdään yhteistoiminnallisten neuvottelujen jälkeen asianmukaisessa järjestyksessä. Osa neuvotteluista on jo aloitettu. Tavoitteena on löytää päihde- ja mielenterveyskuntoutujille soveltuvat ja turvalliset tilat huomioiden näiden asukkaiden erilaisia tarpeita.

Kiinteistön etsintä jatkuu

Asunto ensin -toimintamallin pilotointi Papinraitilla on liittynyt Päihdepalvelukeskus-projektiin, jonka kehittämistyön tarkoituksena on saada kontakti niihin ihmisiin, jotka ovat joko kokonaan palvelujen ulkopuolella tai liian löyhästi palveluiden piirissä. Projektin tavoitteena on avata Etelä-Karjalaan ensimmäinen Asunto ensin -konseptin mukaisia toimintatapoja noudattava asumisyksikkö päihteitä käyttäville ihmisille.

− Väistötilat ovat kuitenkin puutteelliset, eivätkä ne mahdollista Asunto ensin -konseptin mukaista toimintamallia. Etsimme edelleen yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa kohdetta, jossa on oma asunto jokaiselle asiakkaalle ja jossa toimintamalli on mahdollista toteuttaa, sanoo Päihdepalvelukeskus-projektin projektipäällikkö Anne Laine.

Etelä-Karjalassa on arvioiden mukaan jatkuvasti noin 20 asiakasta, jotka olisivat Asunto ensin -asumisyksikön tarpeessa. Tällä hetkellä hyvinvointialueella ei ole tarjota vahvaa tukea ja asumispalvelua aktiivisesti päihteitä käyttäville asiakkaille, joista osa saattaa ilman tukitoimia päätyä asunnottomaksi.

Lisätietoja:

Vesa Piikki, palvelupäällikkö, psykososiaalinen kuntoutus, puh. 044 791 4431, [email protected]

Anne Laine, projektipäällikkö, Päihdepalvelukeskus-projekti, puh. 040 350 9988, [email protected]

Tiina Kirmanen, aikuisten monialaisten palvelujen johtaja, puh. 040 561 3627, [email protected]

HAPPEE2 – Hyvinvointialueemme palvelut ja prosessit edelleen edelläkävijöinä -hanke

Customer service