Kesäloma. Matka jonnekin kauas.
Hyvin tavanomainen kombo meille monelle, mutta jotain ihan muuta Etelä-Karjalan hyvinvointialueen (Ekhva) fysioterapeutti Sami Jukkalalle. Hän lähti laukkuineen Gazan Rafahiin.
Jukkala käyttää koko vuosilomansa ja muut vapaansa tekemällä työtä kriisialueella. Hän on parhaillaan yksi Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) Gazan kenttäsairaalan työntekijöistä.
Gaza on konfliktialuetta. Kysyimme Jukkalalta tunnelmia juuri ennen matkaa.
-Toki lähtöön liittyy monia tunteita, sillä tilanne Gazassa on surullinen. Olen hyvin luottavainen, että Punainen Risti hoitaa aina työn puitteet kuntoon oli ympäröivä tilanne mikä tahansa, Jukkala sanoi.
Jo neljäs komennus
Kriisi- ja konfliktialueilla työskentelystä hänellä on kokemusta niin Mosambikista (sykloni Idai 2019), Jemenistä (Covid-pandemia 2020) ja Haitista (maanjäristys 2021).
-Tällä kertaa lähden erilaisella latauksella, sillä menen nyt valmiiseen 60 paikan kenttäsairaalaan töihin, kun aikaisemmin perustimme ensin kenttäsairaalan ja sitten vasta pääsimme työskentelemään, Jukkala kertoi.
Fysioterapeutin työ painottuu konfliktialueella pitkälti ala- ja yläraajavammojen kuntouttamiseen. Autettavina on odotettavasti myös paljon amputoituja potilaita.
-Fysioterapeutit ovat siitä hyvässä asemassa, että kun me saavumme potilaan luo, hänellä on toivoa. On mahtava nähdä, kuinka potilas lähtee voimaantumaan siitä, että joku uskoo hänen lähtevän vielä liikkumaan.
Työtä paiskotaan kelloa katsomatta
Työ Gazassa on hyvin kokonaisvaltaista.
-Siellä autetaan ihmisiä koko se aika, jonka silmät ovat auki. Olennainen työpari on tulkki ja kaikessa tekemisessä korostuu moniammatillinen tiimi, Jukkala luetteli.
Kriisialueilla on pystyttävä soveltamaan ja sopeutumaan uusiin, nopeisiinkin muutoksiin.
-Tässä kokemus auttaa. Olen oppinut, että yllättävässä tilanteessa kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään, mikä voisi olla uusi, parempi tapa toimia eikä suin päin säntäillä.
Ekhvalle kiitosta
Monien ammattilaisten yhteinen tiimityöskentely, tilanteiden hektisyys ja erilainen toimintaympäristö ovat asioita, joista Jukkala aikoo jälleen ammentaa oppeja siviilityöhönsä komennuksen jälkeen.
Hän työskentelee suurimman osa ajastaan ekhvalaisena LAB-ammattikorkeakoulussa ohjaamassa uusia sote-ammattilaisia. Osa ohjaamisesta tapahtuu Sammonlahden hyvinvointiasemalla, jossa toimii perjantaisin opiskelijoiden kanssa pidettävä fysioterapia suoravastaanotto. Juuri ennen lähtöään, oppilaiden lomaillessa Jukkala työskenteli fysioterapeuttina keskussairaalassa ja Lemillä.
-Täytyy sanoa, että Ekhva on työnantaja suhtautunut nyt erityisen myönteisesti lähtööni. On hienoa huomata, että tällaista kokemusta arvostetaan. Tämäkin on yksi osoitus uudenlaisesta organisaatiokulttuuristamme, Jukkala kiittelee.
Perheen tuki
Jo neljäkin viikkoa kriisialueilla tunteja laskematta voi olla hyvin kuormittava kokemus työntekijälle. Nyt Jukkalalla on edessään peräti seitsemän viikon työrupeama.
Miten sen kaiken jaksaa?
-Tässäkin auttaa kokemus ja toki Punainen Risti tarjoaa aina ammattiapua, jos tapahtuu jotain sellaista, että se on hyvä purkaa pois mieleltä.
Entä mitä ajattelevat läheiset ovat siitä, että mies lähtee jälleen kriisialueelle?
-Vaimo ja lapset antavat täyden tukensa, mutta toki nyt jo täysi-ikäiset lapset tiedostavat myös riskit aiempaa selvemmin. Ei sitä voi kiistää, etteikö lähtö aina läheisiä huolettaisi, Jukkala totesi.
Fysioterapeutit ovat siitä hyvässä asemassa, että kun me saavumme potilaan luo, hänellä on toivoa. On mahtava nähdä, kuinka potilas lähtee voimaantumaan siitä, että joku uskoo hänen lähtevän vielä liikkumaan.
Sami Jukkala
Kiinnostaako sinua SPR:n kansainvälinen avustustyö?
Suomen Punaisen Ristin kansainväliseksi avustustyöntekijäksi pääsy edellyttää hyväksymistä avustustyöntekijäreserviin ja sitä ennen IMPACT-koulutuksen.
Lue lisää aiheesta: https://www.punainenristi.fi/tyomme/avustustyontekijaksi-ulkomaille/