• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Työ hyvinvointialueella » Sharon ja Lucy muuttivat Keniasta Suomeen opintojen ja töiden perässä

Sharon ja Lucy muuttivat Keniasta Suomeen opintojen ja töiden perässä

, ,

Keniasta Suomeen tammikuussa 2023 saapuneet Sharon Jepkinyor ja Lucy Tiony työskentelevät Etelä-Karjalan hyvinvointialueen palveluasumisen yksikössä Tuulenpesässä Rautjärvellä.

Paikkakunnan taajama Simpele tuntuu Keniasta saapuneiden Sharonin ja Lucyn mielestä pieneltä, mutta naiset ovat viihtyneet työssään hyvin.

– Välillä toki toivoo, että olisi oman ikäistäkin seuraa ja sen myötä mielekästä tekemistä, kertoo Lucy ja lisää arjen toistuvan hyvin samanlaisena.

– Tulemme töistä ja katsomme Ylen ohjelmia sekä suomeksi tekstitettyjä ja puhuttuja elokuvia. Opettelemme kieltä, jatkaa Sharon suomeksi.

Teemmekin haastattelua vuoroin englanniksi ja vuoroin suomeksi ja haemme sanoja yhdessä. Sharon ja Lucy ovat oppineet verrattain lyhyessä ajassa jo hyvin suomen kieltä.

Meidän työmme on tehdä heidän elämästään helpompaa – making their life easier, ajattelee Lucy.

Iäkkäiden kanssa on hyvä työskennellä. He puhuvat riittävän hitaasti, naurahtaa Sharon hyväntuulisesti.

Lucy Tiony ja Sharon Jepkinyor

Oman työn vaikutusten näkeminen tekee iloiseksi

Sharon ja Lucy ovat Keniassa käyneet yliopiston ja valmistuneet sairaanhoitajiksi. Suomessa heidän tulee käydä koulut uudelleen. He suorittivat opinnot oppisopimuskoulutuksena Sampossa ja valmistuivat marraskuussa 2023. Tulevaisuuden haaveissa siintävät myös sairaanhoitaja (AMK) -opinnot LAB-ammattikorkeakoulussa Lappeenrannassa.

Työtehtäviin Tuulenpesässä kuuluu päivittäisissä toiminnoissa avustaminen, lääkkeiden antaminen, ulkoilu ja esimerkiksi muistipelit.

– Meidän työmme on tehdä heidän elämästään helpompaa – making their life easier, ajattelee Lucy.

Parhaimmaksi asiaksi työssään hoitajat kuvaavat asiakkaat.

– Asiakkaista huolehtiminen ja se, kun näkee, että tekee heidät onnelliseksi, Lucy jatkaa.

Eniten haasteita työssä aiheuttaa kielitaito. Sinnikkäät Sharon ja Lucy tekevät kuitenkin päivittäin töitä kehittyäkseen.

– Iäkkäiden kanssa on hyvä työskennellä. He puhuvat riittävän hitaasti, naurahtaa Sharon hyväntuulisesti.
– Luemme yhdessä esimerkiksi lehteä ja opettelemme kieltä. Vanhat ihmiset toistavat sanoja mielellään ja rohkaisevat meitä oppimaan kieltä. Me avustamme heitä ja he avustavat meitä kielen kanssa, naiset kertovat innostuneina.

Suomeen tulijan on oltava valmis oppimaan kieltä

Keniassa väestörakenne on päinvastainen Suomeen verrattuna ja moni sairaanhoitaja joutuukin työskentelemään muilla aloilla, kun kaikille ei riitä alalta työpaikkoja. Mitä Sharon ja Lucy haluaisivat sanoa, jos joku muukin haluaa muuttaa työn perässä Suomeen?

– He voivat tulla, mutta heidän on oltava valmiita oppimaan suomea täällä, sanoo Lucy. Sharon lisää perään, että kielitaidon merkitystä ei voi korostaa liikaa. Työtä tehdään ihmisten kanssa.

Ystävät puuttuvat vielä Simpeleeltä

Lucy ja Sharon toivat monessa kohtaa esiin sen, että elämä Simpeleellä on hyvin erilaista. Harrastusmahdollisuudet ovat rajallisia ja ystäville olisi iso tarve.

Kotikansainvälistymisen mahdollisuus

Sharon ja Lucy kertoivat haastattelussa kaipaavansa oman ikäistään seuraa. Keniassa puhutaan swahilia ja englantia, naiset opettelevat mielellään suomea.

Mikäli olet kiinnostunut kohtaamaan nämä ihastuttavat ja elämän iloa pirskahtelevat naiset, voit ottaa yhteyttä heidän esihenkilöönsä Päivi Marttilaan ja jättää yhteystietosi ja pienen esittelyn itsestäsi. Päivi välittää yhteystiedot Lucylle ja Sharonille.

Lisätietoja:

Hanna Rönkkönen, palvelupäällikkö, puh. 040 127 4105, [email protected]
Päivi Marttila, toimintayksikön esihenkilö, puh. 040 539 0159, [email protected]

Customer service