• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön lääkehoidon osaamista varmistetaan neljän vuoden välein
Kesäisessä pihamaisemassa vaaleaihoinen nainen katsoo perusilmeellään kameraan. Hänellä on kannettava tietokone kuvaa katsottaessa oikeassa kädessään. Hänellä on ruskeat olkapäälle ulottuvat hiukset ja ruskeasävyinen kukkakuosinen mekko, jossa lyhyet hihat.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön lääkehoidon osaamista varmistetaan neljän vuoden välein

, ,

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta vaaditaan lääkehoidon osalta sekä teoriaosaamista että näyttökokein todennettua käytännön osaamista. Osaamisen vaatimuksiin vaikuttavat työntekijän koulutus ja työhön sisältyvät lääkehoidon tehtävät. Etelä-Karjalan hyvinvointialueella lääkelupaan vaadittava osaaminen varmistetaan neljän vuoden välein.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen lääkitysturvallisuusasiantuntija Katri Melto-Ojalainen omaa vahvan tietämyksen lääkehoidon osaamisen varmistamisesta. Hän toimii Kansallisen Lääkeinformaatioverkoston Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden työryhmän puheenjohtajana. Työryhmä on kesäkuussa julkaissut kansallisen suosituksen sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioille, jotka ovat hankkimassa lääkehoidon teoriaosaamisen varmistamisen järjestelmää.

Katri kertoo, että Fimean työryhmän tarkoituksena on edistää moniammatillista yhteistyötä ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden lääkehoidon osaamista. Työryhmä laatii mm. tarkentavia suosituksia ja ottaa kantaa ajankohtaisiin lääkehoidon osaamiseen liittyviin kysymyksiin.

–Työryhmässä työskentely on avartanut näkemystä siitä, miten eri tavoin ja eri tasolla organisaatioissa varmistetaan lääkehoidon osaamista. Lääkehoidon yhtenäisen osaamisen varmistamiselle on selvästi tarvetta, Katri toteaa.

Lääkehoidon osaaminen varmistetaan teoriaosaamisen osalta tenteillä ja käytännön osaamisen osalta näytöillä, joissa työntekijä osoittaa osaamisensa esimerkiksi lääkkeen jakamisesta ja injektioiden antamisesta. Vaativan lääkehoidon osalta työntekijä käy vielä lisäkoulutusta ennen osaamisen varmistamista.

Hyvinvointialueen toimintayksiköissä lääkehoitoa toteuttavat lääkehoidon ja ammatillisen koulutuksen saaneet henkilöt lääkehoitosuunnitelman mukaisesti. Lääkehoidon toteuttamista varten työntekijällä tulee olla lääkärin myöntämä lääkelupa.

Lääkeluvan omaavalla sairaanhoitajalla, terveydenhoitajalla, ensihoitajalla ja kätilöllä on oikeus

  • jakaa lääkkeitä annoksiin, antaa lääkärin määräyksen mukaisesti suun kautta otettavia lääkkeitä (mm. tabletteina, liuoksina, inhalaatioina), injektioita ja suonen sisäisesti annettavia lääkkeitä, sekä rokottaa ja toteuttaa verensiirtoja
  • toteuttaa lääkehoitoa erityisantoreittejä pitkin (esim. vaativa kivunhoito) ja erityisvälineillä (esim. kipupumppu).

Lääkeluvan saaneilla lähihoitajilla, perushoitajilla ja apuhoitajilla on oikeus jakaa lääkkeitä annoksiin, antaa lääkärin määräyksen mukaisesti suun kautta otettavia lääkkeitä (mm. tabletteina, liuoksina, inhalaatioina) sekä injektioina ja antaa pääsääntöisesti keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä. Osaamisen varmistamisen jälkeen voidaan myöntää myös laajempia oikeuksia.

Kesäisessä pihamaisemassa vaaleaihoinen nainen katsoo perusilmeellään kameraan. Hänellä on kannettava tietokone kuvaa katsottaessa oikeassa kädessään. Hänellä on ruskeat olkapäälle ulottuvat hiukset ja ruskeasävyinen kukkakuosinen mekko, jossa lyhyet hihat.

– Lääkelupaa suorittaessaan sairaanhoitaja tekee yksiköstä ja työtehtävistä riippuen 8–15 tenttiä ja lähihoitaja 7–9 tenttiä. Tenttien lukumäärään vaikuttaa se, kuinka vaativaa lääkehoitoa hän toteuttaa. Tentit tehdään verkkoalustalla valvotusti. Näiden lisäksi työntekijän osaaminen varmistetaan käytännön työssä osoitettavilla näytöillä. Etelä-Karjalan hyvinvointialueella työntekijän käytännön osaaminen varmistetaan näytöillä myös lääkelupaa uusittaessa. Joten lääkeluvan saadakseen täytyy kyllä todella käyttää aikaa opintoihin, kertoo Katri.

Lisätietoja:

Katri Melto-Ojalainen, lääkitysturvallisuusasiantuntija, puh. 040 651 1480, [email protected]

Aiheesta lisää:

Lääkehoito – Ohjaus ja neuvonta – Viranomainen – Aluehallintovirasto (avi.fi)

Kuinka varmistetaan lääkehoidon teoriaosaaminen? – Fimea.fi – Fimea

Customer service