• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Tee päivittäin tärkeä punkkitarkastus – pelkkä punkin purema ei yleensä vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon   
Lähikuva ihmisen ihosta. Kuvan päälle on asetettu kuvaleike, jossa musta punkki.

Tee päivittäin tärkeä punkkitarkastus – pelkkä punkin purema ei yleensä vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon   

, ,

Kesällä, ja varsinkin näin marjastuskaudella päivittäinen punkkitarkastus on tarpeen. Pelkkä punkin purema ei normaalisti anna aihetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Useimmissa tapauksissa punkin nopea poisto ja pureman kotihoito riittävät. 

Punkit ovat yleisiä keväästä syksyyn. Huolenaiheeksi ne nousevat erityisesti kesällä, jolloin liikutaan paljon luonnossa ja punkkeja löytyy iholta.   
– Normaalisti pelkän pureman vuoksi ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai tarvita esimerkiksi antibioottikuuria, toteaa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen Honkaharjun hyvinvointiaseman terveyskeskuslääkäri Ville Verta

Jos punkki on ehtinyt tarttua ihoon, on tärkeää poistaa se nopeasti. Nopea punkin poisto ehkäisee borrelioosin tarttumista, sillä borreliabakteerin siirtyminen punkin suolistosta ihmiseen vie 1–2 vuorokautta. 

Punkkitarkastus tulisi ottaa päivittäiseksi rutiiniksi 

Puremia voit ennaltaehkäistä suojautumalla vaatteilla ja tarkistamalla iho päivittäin. Parhaan suojan saat käyttämällä pitkälahkeisia housuja ja laittamalla sukat housunlahkeiden päälle, erityisesti ruohikossa ja metsässä liikkuessa. Ulkoilussa käytettyjen vaatteiden ravistelu ennen sisälle menoa estää punkkien kulkeutumista sisätiloihin. 

Varsinkin heti ulkoilun jälkeen kannattaa tehdä punkkitarkastus. Näin havaitset ajoissa iholla vielä liikkuvat punkit ja huomaat mahdollisimman pian jo kiinnittyneet punkit. 

Punkki tulee poistaa rauhallisesti. Älä käytä punkin päälle mitään aineita, kuten rasvaa, sillä se voi saada punkin oksentamaan ja lisätä tartuntariskiä. Tartu punkkiin läheltä ihon pintaa teräväkärkisillä pinseteillä ja vedä se varovasti irti tasaisella liikkeellä. Desinfioi punkin poistokohta ja pese kädet huolellisesti. Merkitse punkin poistopäivä kalenteriin ja seuraa puremakohtaa esimerkiksi valokuvin, jolloin huomaat puremakohdan muutokset kuvien avulla paremmin. 

Yleensä punkin pureman kotihoito riittää 

Punkista mahdollisesti ihoon jäävät osat eivät enää voi aiheuttaa tartuntaa.  
– Puremakohtaan voi laittaa kutinaa lievittämään hydrokortisonivoidetta. Punoitus ja kutina häviävät yleensä muutamassa päivässä, ohjeistaa Ville Verta. 
– Desinfioi punoittava alue päivittäin ja käytä tarvittaessa antibakteerista voidetta. Jos punoitus leviää tai puremakohta erittää märkää, ota yhteys hyvinvointiasemaan. Yli viikon kuluttua puremasta ilmaantuva yli viiden (5) sentin laajeneva punoitus tai lymfosytooma ovat syitä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Lymfosytooma on sinervä, aristamaton, sileäpintainen, pehmeä kyhmy, kertoo Ville Verta. 

Lisätietoja:

Ville Verta, terveyskeskuslääkäri, Honkaharjun hyvinvointiasema, puh. 040 1348 933, [email protected]

Customer service