• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Yleinen » Vuoromestarin työt ja pitkä tehdasura vaihtuivat hoitoalaan

Vuoromestarin työt ja pitkä tehdasura vaihtuivat hoitoalaan

, , ,

Elämänmuutosta tuli mietittyä jopa kahden kymmenen vuoden ajan. Nyt se on tehty ja Ari Peltoniemi kokee olevansa huomattavasti rennompi ja levollisempi.

Haku syksyllä alkavaan oppisopimuskoulutukseen on käynnissä 18.8. saakka.

Ari Peltoniemen työhistoria alkaa metallialalta. Ammattikoulua, metallikursseja ja töitä Helsingissä telakalla. 90-luvulla elettiin aikaa, jolloin kouluun lähteville luvattiin tehtaalta vakituisia työpaikkoja. Vakituinen työpaikka tarjottiin Arillekin, mutta hän päätti jatkaa opintoja ja kouluttautui paperiteknikoksi.

Kaiken aikaa mielessä kyti kuitenkin ajatus sairaanhoitajaksi lukemisesta. Ammattitaitoa ja työuraa oli kertynyt jo teollisuudesta hyvän verran, joten Ari päätti pysyä alalla ja aloitti pitkän tehdasuran Imatran tehtaalla.

– Kaksikymmentä vuotta toimin vuoromestarina, lopettaa Ari pitkän kertomuksensa teollisuuden alan työhistoriastaan.

Aika lähteä

Työ tehtaalla ei kuitenkaan tuonut päiviin sellaista sisältöä, mitä Ari kaipasi. Syvällä sydämessä kyti palo hoitoalalle ihmisten pariin. Vuoden 2021 lopussa Ari irtisanoitui tehtaalta.

– Nyt itseasiassa äskettäin näin pitkästä aikaa vanhaa työkaveria. Vaihdettiin kuulumisia ja hän muisti, että olin puhunut jo 15 vuotta sitten, että lähden lukemaan hoitajaksi, naurahtaa Ari.

Vuoden 2022 keväällä Ari pysäytti oravanpyörän ja mietti, mitä oikeastaan elämäänsä kaipasi. Samana vuonna Ari aloitti lähihoitajaopinnot Jaakkiman opistossa. Yhtäaikaisesti hänelle tarjottiin vielä teollisuudesta paikkaa. Ari tarttui vielä tarjoukseen ja teki töitä pienemmässä firmassa työnjohtohommissa reilut puolisen vuotta.

– Sitten aloin selvittelemään tätä oppisopimusmahdollisuutta. Vielä oppisopimuspaikan alussakin miulle tarjottiin haastattelua teolliselta alalta ja hetken mietin vielä silloinkin, mutta siinä oli sitten oikea aika muutokselle.

Puoliso oli saanut käännekohdissa vielä Arin miettimään teollisuuden ja hoitoalan välillä, mutta nyt Ari naurahtaa, että puolisokin on uskonut, että hoitoala on Arin juttu.

Millaisia vaikutuksia elämänmuutoksella oli?

Ari kertoo, että olo on nykyään rennompi ja levollisempi, tehtaalla hän ei kaikkien siellä töitä tehtyjen vuosien jälkeenkään tuntenut olevansa oikeassa paikassa.

– Kun aloitin opinnot, niin miusta kuulemma huomattiin muutos. Hermo ei kiristänyt yhtä paljon.
– Kertaakaan ei ole tänne suututtanut lähteä töihin. Aamulla tietenkin väsyttää, mutta töihin lähtö ei ahdista tai suututa, jatkaa Ari.

Tehdasmaailma ehti Arin työhistorian aikana muuttua paljon ja työ päivittyi hyvin erilaiseksi.

–Itse olen tykännyt aina tehdä vuorotyötä ja sitten tehtaalla rupesi tulemaan päivätyötä. Nyt taas vuorotyön myötä päivissä on enemmän aikaa. ”Tavallisena” päivänä tuntuu, etten saa mitään aikaan, toteaa Ari.

Nyt kun olen jutellut entisten työkavereiden ja tuttujen kanssa, niin olen suositellut hoitoalaa.”

Ari Peltoniemi

Haluutko sie kokeilla?

Oppisopimuskoulutuksen Ari on kokeneena opiskelijana kokenut helpoksi ja kivaksi.

– Töissä oppii paljon. Esihenkilö otti hyvin vastaan ja esihenkilön vaihtuessakin hyvä vuorovaikutus on säilynyt. Lisäksi työyhteisö otti miut hyvin vastaan. Kaikkea olisi saanut heti kokeilla, mutta kyllä mie ekana päivänä vastasin, että jos mie tänään vaan kattelen, vaikka heti kysyttiin haluunko miekin kokeilla, muistelee Ari.

Ja Ari sai ensin katsoa. Seuraavana päivänä käytiin hommiin.

Työtä Ari on opetellut oman yksikkönsä Tuulenpesän lisäksi myös kotihoidossa, jossa tehtävää työtä Ari kuvailee itsenäisemmiksi.

– Tukea sielläkin saa kyllä aina puhelimella, korostaa Ari.

Ari haki suoraan vanhustenpuolelle opiskelemaan, mutta on alkanut myöhemmin miettiä, että nuortenkin puoli kiinnostaa.
– Nyt on aika tehdä töitä ikäihmisten parissa, Ari kuitenkin painottaa.

Hoitoala tarjoaa mahdollisuuksia kasvattaa osaamistaan ja muuttaa suuntautumistaan, kun sen aika on. Oppisopimusopintojen aikana Ari kävi kolmena päivänä kuukaudessa koulussa Lappeenrannassa.

– Jos muistan oikein, niin aloitin opinnot 2022 ja valmistuin nyt toukokuussa. Alle kaksi vuotta opintoihin meni. Olin kyllä onnellinen saadessani paperin kouraan. Nautin hetkestä, että nyt tämä on ohi ja muutos on tehty, innostuu Ari.

– Nyt kun olen jutellut entisten työkavereiden ja tuttujen kanssa, niin olen suositellut hoitoalaa, hän jatkaa.

Seuraava Ekhvan ja Sampon yhteinen oppisopimuskoulutus käynnistyy syksyllä. Miten tällainen elämänmuutos rahoitetaan?

– Oppisopimusajalta saa palkkaa hyvinvointialueelta ja palkkaus määräytyy opintopisteiden mukaan. Se helpottaa opiskelua ja motivoi opiskelemaan vauhdilla, miettii Ari.

Sanoin, että jos mie ensimmäisen päivän vaan kattelen.

Ari Peltoniemi

Työ tarjoaa jatkuvasti uutta opittavaa ja iloa päiviin

Työ Tuulenpesässä Simpeleellä palveluasumisen yksikössä vastaa suunnilleen Arin odotuksia.

– Paljon on vielä opittavaa perustyössä koulun jälkeenkin. Pääsääntöisesti hoidamme täällä muistisairaita vanhuksia. Jaksopaikkalaiset tuovat myös erityispiirteitä ja lisää päivään, päivät muuttuvat, kuvailee Ari.

Seuraavaksi Ari suorittaa Ekhvan lääkelupia, joiden myötä vastuu taas kasvaa ja Ari voi mahdollisesti aloittaa yövuorojen tekemisen yksin.

– Täällä Simpeleellä meillä ei tosin öissäkään olla yksin, sillä talossa on muitakin yökköjä, joiden kesken voimme tarjota apua ja tukea toisillemme.

Arin palkka on elämän muutoksen myötä pienentynyt, mutta Ari kokee saaneensa tilalle niin paljon muuta, että muutosta ei voi rahassa mitata.

– Olen hyvilläni tässä.

Hae syksyllä alkavaan oppisopimuskoulutukseen nyt

Syksyllä alkavaan Saimaan ammattiopisto Sampon ja Ekhvan yhdessä järjestämään koulutukseen on haku nyt käynnissä.

Kyseessä on sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, joka toteutetaan oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus on on joustava ja käytännönläheinen tapa opiskella lähihoitajaksi.

Haku koulutukseen on käynnissä 18.8.2024 saakka Saimaan ammattiopisto Sampon verkkosivuilla: edusampo.fi/haussanyt

Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta Ekhvalla

Löydät artikkelista vastaukset mm. näihin teemoihin ja kysymyksiin:

  • Työ lähihoitajana
  • Millaista on opiskella oppisopimuskoulutuksessa?
  • Kenelle koulutus on suunnattu?
  • Lähihoitajaksi opiskelu

Mihin tilanteisiin oppisopimuskoulutus sopii?

Oppisopimuskoulutuksella voit opiskella ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia. Oppisopimuskoulutuksessa oppiminen tapahtuu pääosin työpaikalla työtehtävissä, mutta sen lisäksi opiskeluun kuuluu tietopuolinen opiskelu.


Lisätietoja:

Hannele Muhonen, rekrytointiasiantuntija, puh. 040 137 3589, [email protected]
Päivi Marttila, toimintayksikön esihenkilö, puh. 040 539 0159, [email protected]

Customer service