• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Etelä-Karjalassa aloitetaan sepelvaltimotukoksen pallolaajennushoidon kardiologipäivystys – vuosittain 50–60 potilasta hyötyy
Kuvituskuva

Etelä-Karjalassa aloitetaan sepelvaltimotukoksen pallolaajennushoidon kardiologipäivystys – vuosittain 50–60 potilasta hyötyy

, ,

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella akuutin sydäntapahtuman pallolaajennushoitoa tehdään syyskuusta lähtien myös päivystyksellisesti. Näin toiminta laajenee kattamaan arkiviikon kellonympäri.  Aiemmin tällaista päivystyksellistä hoitoa tarvitsevat potilaat on jouduttu lähettämään toiseen sairaalaan. Ensimmäinen kardiologin päivystyspäivä on maanantai 2.9.2024. 

Akuuttien infarktien pallolaajennushoito päivystyksellisesti tuotetaan jatkossa arkisin Etelä-Karjalan keskussairaalassa omin voimin.  Tämä STEMI-päivystykseksi kutsuttu toiminto tarkoittaa, että kardiologi ja kolme sairaanhoitajaa on ennalta suunnitellusti varalla päivystämässä.  Varallaolon aika on maanantaista torstaihin klo 16.00–08.00.  Torstain varallaoloaika päättyy perjantaina klo 8.00.  STEMI-päivystys laajentaa normaalia päiväaikaista toimintaa iltoihin ja öihin, mutta ei vielä tässä vaiheessa kata viikonloppuja, arkipyhiä eikä välttämättä aivan jokaista arkipäivää. Toiminta on tarkoitus jatkossa saada kattamaan koko viikon ja kaikki kellonajat.  

Käytännössä STEMI-päivystyksessä kardiologi ottaa hoitoonsa sydäninfarktipotilaita tai potilaita, jolla on sepelvaltimoahtaumasta johtuva kardiogeeninen sokki. Jos päädytään päivystykselliseen toimenpiteeseen, kutsuu kardiologi varalla olevat hoitajat työpaikalle.  Varallaolijat velvoitetaan saapumaan työpaikalle 30 minuutin kuluessa kutsusta.   

– Tämä on potilaiden kannalta valtavan suuri parannus. Viive hoitoon lyhenee, infarktivaurio jää pienemmäksi ja toipuminen paranee. Myös ensihoidon pitkät kuljetusmatkat vähenevät. Tämä on myös potilaalle helpompaa, korostaa kardiologian ylilääkäri Päivi Raasakka.  

– Eteläkarjalaisia STEMI-päivystyksestä hyötyviä potilaita arvioidaan vuosittain olevan noin 100. Tällä uudella systeemillä pystytään hoitamaan noin 50–60 potilasta Lappeenrannassa, arvioi Päivi Raasakka. 
– Haasteena on ollut kardiologipula. Noin puolet päivystyksistä hoidetaan omana toimintana ja puolet ostopalveluina.  

– Tätä uudistusta on tehty yhdessä pitkään, ja hoitajat ovat tähän hyvin sitoutuneita. Uusien hoitajien koulutukset ovat parhaillaan käynnissä, kertoo palvelupäällikkö ja kardiologian poliklinikan vastuuhenkilö Merja Kamppinen-Lampinen.  

STEMI-päivystys kattaa koko Etelä-Karjalan väestön ja laajentaa entisestään Etelä-Karjalan keskussairaalan erikoissairaanhoidon palveluita. Jatkossa kaikki STEMI-potilaat hoidetaan Etelä-Karjalan keskussairaalassa arkisin. Vain normaalin päiväaikaisen toiminnan ja STEMI-päivystysajan ulkopuolella hoitoa tarvitseva potilas siirretään muualle saamaan hoitoa. 

Sepelvaltimotukos, sydäninfarkti ja STEMI

Sepelvaltimotukoksen ennusteen kannalta hoitoon on päästävä mahdollisimman nopeasti. Pallolaajennushoito on joskus henkeä pelastava toimenpide, ja pienentäessään sydäninfarktin kokoa parantaa ennustetta myös seurannaisvaikutusten kuten sydämen vajaatoiminnan osalta. Pallolaajennushoito korvaa aiemmin käytetyn liuotushoidon. Pallolaajennushoito on nykyisin käypää hoitoa.  

STEMI-lyhenne tulee sanoista ST-Elevation Myocardial Infarction ja se tarkoittaa sydäninfarktia, jossa suoni on kokonaan tukossa ja sydänlihassoluja alkaa tuhoutua. 

Lisätietoja:

Päivi Raasakka, ylilääkäri, kardiologia, [email protected] 

Merja Kamppinen-Lampinen, palvelupäällikkö, polikliiniset toiminnot, [email protected]  

Customer service