• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Fysioterapeutin etävastaanotolta saat apua tuki- ja liikuntaelinvaivoihin 
Tummahiuksinen ja lyhythihaiseen hoitajan asuun pukeutunut fysioterapeutti kumartaa syvään eteen selkä pyöreänä kädet maata kohti roikkuen. Hän on huoneessa, jossa kuvan etualalla on kannettava tietokone ja erillinen kamera, vasemmalla hoitosänky, taustalla ovi huoneeseen ja oikealla välineistöä. Huone on valoisa.

Fysioterapeutin etävastaanotolta saat apua tuki- ja liikuntaelinvaivoihin 

, ,

Fysio- ja toimintaterapian avoterapiapalveluissa on avautunut uutena asiointivaihtoehtona tuki- ja liikuntaelinvaivoihin fysioterapeutin etävastaanotto.  Etävastaanotolla asiointi tapahtuu joko tietokoneen, jossa on kamera ja mikrofoni, tai mobiililaitteen kautta, ja asiakas voi asioida vaikkapa kotisohvaltaan tai mökiltään. Fysioterapeutin etävastaanottoajan pääsee varaamaan Etelä-Karjalan hyvinvointialueen verkkosivujen eAsioinnista.  

Fysio- ja toimintaterapian avoterapian toimintayksikön esihenkilö Maiju Taskula kertoo etävastaanoton eduista:  
–Tuki- ja liikuntaelinvaivoissa on kätevää varata aika etävastaanotolle, varsinkin jos liikkuminen on jo muutenkin hankalaa. Esimerkiksi jos vanha vaiva tai kipu alkaa vaivaamaan, mutta oire ei vaadi kiireellistä hoitoa, voi varata etävastaanottoajan, ja eikä sen takia tarvitse lähteä mökiltä kaupunkiin tai kotoa vastaanotolle. Fysioterapeutin etävastaanottoajan saa yleensä 1–3 viikon kuluessa. Mutta jos kipu on akuutti, tulee tällöin hakeutua asiantuntijafysioterapeutin kiirevastaanotolle hoidon tarpeen arvion kautta, suosittelee Maiju Taskula.  

Fysioterapeutin etävastaanotolla voidaan hoitaa tuki- ja liikuntaelinten oireita, kuten niska- ja hartiakipuja, selkävaivoja tai ranteen, nilkan ja olkapään vaivoja. Myös murtumakontrollit pystytään hyvin hoitamaan etänä, mutta lonkan ja lantion alueen kipuja on parempi arvioida lähivastaanotolla. 

Etävastaanottotyötä tekevä fysioterapeutti Tea Parkko neuvoo, että paras väline asiakkaalle fysioterapeutin etävastaanottoon on tabletti tai älypuhelin, joita molempia voi siirrellä sen mukaan, mitä fysioterapeutin on hyvä nähdä asiakkaan tilanteesta, liikuntakyvystä ja voinnista. Fysioterapeuttinen tutkiminen tehdään videovälitteisesti ja sen perusteella arvioidaan asiakkaan tilanne sekä annetaan ohjeet ja neuvot, kuten normaalilla vastaanotollakin. Mahdollinen jatkokuntoutus voidaan järjestää etä- tai lähivastaanottoina.   

Tea Parkon mukaan etävastaanotto on ollut pidetty asiointimuoto:   
– Asiakkaat ovat etävastaanoton jälkeen todenneet, että ihan hyvinhän tämä toimii, ja olemme saaneet positiivista palautetta.  Eikä minullekaan ole tullut tunnetta, että olisi pitänyt nähdä asiakas kasvotusten. Asiakkaan tilanne on pystytty tutkimaan kokonaisvaltaisesti ja antamaan kuntoutusohjeet. 

Korona-aikana fysioterapeutin etävastaanottoja jo kokeiltiin, mutta nyt ne on otettu vakiintuneeseen käyttöön. Ne ovat saatavilla kaikille Etelä-Karjalan alueen asukkaille paikkakunnasta ja etäisyyksistä riippumatta.  

Etävastaanotolla fysioterapeutti voi näyttää liikkeitä, joita asiakas yrittää toistaa vointinsa salliessa. 

Tummahiuksinen ja lyhythihaiseen hoitajan asuun pukeutunut fysioterapeutti kumartaa syvään eteen selkä pyöreänä kädet maata kohti roikkuen. Hän on huoneessa, jossa kuvan etualalla on kannettava tietokone ja erillinen kamera, vasemmalla hoitosänky, taustalla ovi huoneeseen ja oikealla välineistöä. Huone on valoisa.
Tummansiniseen hoitajan asuun pukeutunut fysioterapeutti on selinmakuulla hoitosängyssä jalat koukussa. Hän on huoneessa, jossa kuvan etualalla on kannettava tietokone ja erillinen kamera, vasemmalla hoitosänky, taustalla on ovi huoneeseen. Huone on valoisa.
Tummansiniseen hoitajan asuun pukeutunut fysioterapeutti on selinmakuulla hoitosängyssä jalat koukussa. Toisen jalan hän on ojentanut suoraksi ylös. Hän on huoneessa, jossa kuvan etualalla on kannettava tietokone ja erillinen kamera, vasemmalla hoitosänky, taustalla on ovi huoneeseen. Huone on valoisa.

Fysioterapeutin etävastaanottoajan varaus

Fysioterapeutin etävastaanottoaika varataan Etelä-Karjalan hyvinvointialueen verkkosivuilta eAsioinnista. Ajanvarauksesta valitaan Tuki- ja liikuntaelin oire, etävastaanotto -vaihtoehto. Palveluun ei tarvita lähetettä. Ajanvaraukseen riittää, että asiakas itse kokee tarvetta selvittää mitä tuki- ja liikuntaelimen oireelle, vaivalle tai rajoitteelle voidaan tehdä. Etävastaanotosta peritään sama asiakasmaksu kuin lähivastaanottokäynnistä eli 12,80 euroa tällä hetkellä. Asiakas säästää kuitenkin aikaansa ja matkakulut lähivastaanotolla käyntiin verrattuna.  

Lisätietoja:

Maiju Taskula, toimintayksikön esihenkilö, fysio- ja toimintaterapia, avoterapiat, puh. 040 651 3815, [email protected]  

Tea Parkko, fysioterapeutti, fysio- ja toimintaterapia, avoterapiat, [email protected]  

Customer service