• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Kaatumisen ehkäisyyn tehdyn työn hyvät vaikutukset näkyvät yhä – lonkkamurtumien määrä laskussa Etelä-Karjalassa
Kotihoitaja avustaa iäkkäälle miehelle liukuesteet kenkien päälle

Kaatumisen ehkäisyyn tehdyn työn hyvät vaikutukset näkyvät yhä – lonkkamurtumien määrä laskussa Etelä-Karjalassa

, ,

Etelä-Karjalassa on onnistuttu luomaan innostusta, vahvaa yhteistyötä ja yhdessä kehittämistä, luottamusta sekä kumppanuutta kaatumisen ehkäisyn yhteisessä työssä.

-Eteläkarjalaisten lonkkamurtumien määrän lasku on jatkunut vuoden edetessä ja heinäkuun loppuun mennessä lonkkamurtumia oli tapahtunut 8 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan ajankohtaan liittyen.

Alueen kunnista lonkkamurtumien määrät ovat laskeneet eniten Imatralla ja Lappeenrannassa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kärkiohjelma Ikäystävällinen Etelä-Karjala- jatkaa kaatumisen ehkäisyn yhteistä työtä sekä eteläkarjalaisten parempaa pystyssä pysymisen tukemista.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen henkilöstön osaamista kaatumisen ehkäisyyn liittyen vahvistetaan loppuvuoden aikana muun muassa Kaatumisen ehkäisyn taskukortin käyttöönotolla osastoympäristössä sekä Duodecimin kaatumisen ehkäisyn verkkokurssin suorittamisen liittämisellä osaksi perehdytysohjelmaa.

Tavoitteenamme on yhä vähentää kaatumisiin ja putoamisiin liittyvää inhimillistä kärsimystä, vahvistaa ammattilaisten osaamista sekä lisätä ikääntyneiden omaa osallisuutta, tietoisuutta ja toimintaa kaatumisen ehkäisyyn liittyen kertoo hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö Aija Rautio Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.

Etelä-Karjalassa kaatumisen ehkäisyn yhteisessä työssä ovat olleet vahvasti mukana alueen eri toimijat kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja oppilaitoksista. Ikäystävällinen Etelä-Karjala- hankkeen (2021–2023) aikana on käynnistetty Pysytään pystyssä -liikuntaryhmien -toimintamalli jatkuu yhä useassa alueen kunnassa. Pysytään pystyssä -liikuntaryhmät ovat suunnattu erityisesti kaatumisvaarassa oleville ikääntyneille. Ryhmät on suunniteltu yhdessä Ikäinstituutin toimijoiden kanssa.

-Etelä-Karjalan lonkkamurtumien väheneminen kertoo myös siitä, miten vaikutusta on sillä, kun alueen ikääntyneet ja heidän läheisensä sekä lukuisat alueen eri toimijat saadaan toimimaan yhdessä tavoitteellisesti, tutkimustietoa, aktiivista viestintää ja osallisuutta hyödyntäen, iloitsee erityisasiantuntija Sari Hokkanen. Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisyn yhteisessä työssä on voimaa.

Lisätietoja:

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö Aija Rautio, [email protected]

p. 044 791 4833

Erityisasiantuntija Sari Hokkanen, [email protected]

p. 040 683 8962

Customer service