• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » OLKA-toiminnan vapaaehtoiset avustavat keskussairaalalla 
Kuvassa kuvattuna henkilö takaapäin niin, että hänestä näkyy vain selkämys, jossa vihreässä vaatetuksessa teksti vapaaehtoinen.

OLKA-toiminnan vapaaehtoiset avustavat keskussairaalalla 

, ,

Etelä-Karjalan keskussairaalan aulassa sinua saattaa olla vastassa vihreässä liivissään OLKA-toiminnan vapaaehtoinen, jolta saat apua ilmoittautumiseen ja perille löytämiseen. Vapaaehtoiset tarjoavat sairaalalla kiireettömiä kohtaamisia niin vertaistukijoina, sairaalaoppaina kuin juttukavereinakin. 

OLKA®-toiminta on sairaalan ja järjestöjen yhteistyötä sairaalalla sekä hyvinvointiasemilla. Toimintaa koordinoi Etelä-Karjalan hyvinvointialue ja Etelä-Karjalan yhdistykset ry osana valtakunnallista OLKA-verkostoa, jota hallinnoi HUS ja HyTe ry. 

OLKA-toiminta kokoaa sairaalalla tapahtuvan vapaaehtoistoiminnan 

Etelä-Karjalan keskussairaalan A-aulan OLKA-pisteeltä löydät tietoa järjestöjen toiminnasta.  

Sosiaali- ja terveysalaan liittyvät yhdistykset pitävät OLKA-pisteellä teemapäiviä, joissa jaetaan tietoa yhdistyksen toiminnasta sairaalalla kävijöille. Myös sairaalalla toteutettava vertaistuki järjestetään tiiviissä yhteistyössä järjestöjen kanssa, ja vertaistukijoita vierailee keskussairaalan osastoillakin. 

Projektikoordinaattori Sari Tammeslehto kertoo asiakkailta saadusta palautteesta:  

– Ihan joka päivä asiakkaat kiittelevät vertaistuesta ja avusta. Opastus auttaa löytämään perille vieraassa sairaalaympäristössä, ja on tärkeää, että vapaaehtoisillamme on aina aikaa jutella ja kuunnella. Autamme myös asiakkaita löytämään tilanteessaan tukea antavan yhdistyksen toiminnan pariin. 

Yhdistykset voivat varata oman teemapäivän sairaalan OLKA-pisteelle Sari Tammeslehdon kautta.  

– Uusia vapaaehtoisia ja yhdistyksiä otetaan toimintaan mukaan jatkuvasti. Meihin koordinaattoreihin voi ottaa yhteyttä, jos haluaa lisää tietoa tai tulla mukaan OLKA-toimintaan, kannustaa Sari Tammeslehto. 

– OLKA-pisteelle ovat tervetulleita esittelemään toimintaansa yhdistysten lisäksi myös sotealan ammattilaiset. 

OLKA-pisteen tunnistat pyöreästä OLKA-logosta 

OLKA-toiminnan logo, jossa keltaisista, oransseista ja punaisista pienistä palloista muodostuu  rinkelimäinen pyörylä, jossa keskusta valkoinen. Oikealla lukee mustin suuraakkosin OLKA-sana.

Hyvinvointiasemillamme on OLKA-pisteitä, joista järjestöjen esitteet löytyvät helposti. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt voivat itsenäisesti viedä esitteitään hyvinvointiasemien OLKA-pisteiden hyllyyn. Sairaalan OLKA-pisteelle esitteiden tuomisesta tulee sopia koordinaattori Sari Tammeslehdon kanssa. 

Järjestöyhteyshenkilöt ja OLKA-pisteet hyvinvointiasemilla 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö Aija Rautio kertoo, että hyvinvointiasemillamme toimii järjestöyhteyshenkilöitä, jotka toimivat yhdyshenkilönä järjestöjen ja hyvinvointiasemien välillä.  

– Tavoitteena on parantaa entisestään viestintää ja vuorovaikutusta järjestötoimijoiden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä, jotta asiakkaamme ja henkilökuntamme saavat sujuvasti ja ennakoivasti tietoa järjestöjen tai yhdistysten tuottamista palveluista, Aija Rautio tähdentää. 

OLKA-toiminnan iloiset vapaaehtoiset Leena ja Päivi opastavat usein tiistaiaamuisin keskussairaalalla 

Kaksi hymyilevää lyhyttukkaista naista seisoo vaaleassa aulatilassa, taustalla ikkunoita. Päällään heillä on vihreät liivit, jotka ovat OLKA-toiminnan vapaaehtoisen työasuja.

Eräänä elokuun tiistaina Leena Laine (kuvassa vasemmalla) ja Päivi Lönnroth olivat tehneet jo parin tunnin työrupeaman ja kohdanneet monenlaisia asiakkaita. He olivat auttaneet ilmoittautumisautomaattien kanssa asioivia, opastaneet sairaalakiinteistössä asioivia oikeaan paikkaan ja lievittäneet seuraavana päivänä leikkaukseen tulevan huolta siitä, miten ja mistä huominen leikkauspaikka löytyy. Vajaan neljän tunnin työvuoroon mahtuu paljon asiakaskohtaamisia ja hyvää mieltä. 

Kaksossiskoksista Leena aloitti vapaaehtoisena toimimisen vajaat kaksi vuotta sitten ja Leenan innoittamana Päivi muutamaa kuukautta myöhemmin.  Työvuorot ovat viikon odotettuja kohokohtia. Vapaaehtoistyö ihmisten parissa tuottaa molemmille suurta iloa.  

Lisätietoa OLKA-toiminnasta

Lisätietoja:

Sari Tammeslehto, projektikoordinaattori, puh. 041 312 1368, [email protected]  

Aija Rautio, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö, puh. 044 791 4833, [email protected] 

Customer service