Psykososiaalisen kuntoutuksen asumisyksiköitä muuttaa uusiin tiloihin ja joistakin kiinteistöistä luovutaan. Osa muutoksista on sidoksissa toisiinsa ja siksi aikataulut täsmentyvät vielä – muutokset tapahtuvat syksyn ja talven aikana.
Siltalan asumisyksikkö muutti Pajarilaan
Lappeenrannan Hiessillassa toiminut Siltalan asumisyksikkö muutti viikolla 38 uusiin tiloihin vastavalmistuneen Päihdekuntoutumisyksikön yhteyteen. Siltalan yksikkö jatkaa uudessa paikassa toiminnoiltaan entisellään, painottuen lyhyisiin arviointijaksoihin sekä pidempiaikaiseen tuettuun asumiseen.
Päihdekuntoutumisyksikön pihapiirissä toimii päihdekuntoutusyksikkö, tilapäismajoitus ja selviämishuone.
Rintalankadun asumisyksikössä jatkuu yhteisöllinen asuminen päihde- ja mielenterveysasiakkaille, joilla on henkilöstön tuki ympäri vuorokauden
Hiessillassa Rintalankadun asumisyksikössä jatkuu yhteisöllinen asuminen päihde- ja mielenterveysasiakkaille. Yksikön asukaskunta painottuu asiakkaisiin, joilla päihteiden käyttö on runsasta ja asuminen on siitä syystä vaarantunut. Muutot Rintalankadun yksikköön alkavat lokakuun loppupuolella.
Lokakuun lopusta alkaen hyvinvointialueen työntekijät ovat yksikössä paikalla ympäri vuorokauden, jolloin asiakkaita voidaan parhaalla mahdollisella tavalla tukea sekä kannustaa kuntoutumaan ja parantamaan elämänhallintaa. Aikuisten monialaisten palvelujen johtaja Tiina Kirmanen kertoo:
− Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun pystymme tarjoamaan asiakaskunnalle heidän tarvitsemaansa intensiivistä palvelua ympäri vuorokauden läsnäololla.
Kirmanen muistuttaa, että Hiessillan tilat ovat kyseessä olevalle asiakasryhmälle väliaikaiset ja Asunto ensin -kohteen etsintä jatkuu:
Rintalankadun asumisyksikön tilat eivät mahdollista Asunto ensin -konseptin mukaista toimintamallia ja siksi pysyvän Asunto ensin -kohteen etsintä jatkuu Lappeenrannan kaupungin kanssa yhteistyössä.
Tiina Kirmanen
Rintalankadun yksikön puhelinnumero on maanantaista 21.10.2024 alkaen 040 615 3535.
Papinraitista, Mattilasta ja Peiponpesästä luovutaan
Hyvinvointialue on irtisanonut huonokuntoisen Papinraitin kiinteistön ja Lappeenrannassa sijaitsevan Mattilan asumisyksikön päätalon vuokrasopimukset. Yksiköt tyhjenevät portaittain loppuvuoden aikana. Mattilan yksikön pihapiirissä oleva rivitalo jää tukiasuntokäyttöön.
Savitaipaleella sijaitsevasta Peiponpesän yksiköstä luovutaan suunnitelmien mukaan vuoden 2025 alussa ja sen korvaa Leivontien palvelukodin kiinteistöön perustettava mielenterveyskuntoutujien asumisyksikkö, jossa tarjotaan yhteisöllistä asumista ja ympärivuorokautista palveluasumista. Muutoksella saadaan pienennettyä mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen ostoja.
Imatralla Koskelan toiminta säilyy ennallaan.
Psykososiaalisen kuntoutuksen asumispalvelut tarjoavat sosiaalihuoltolain mukaista asumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille.
Työ päihdekuntoutujien kanssa kiinnostaa ammattilaisia
Hyvinvointialue sai lähes 50 hakemusta Rintalankadun asumisyksikön uusiin ohjaajan tehtäviin, eli kiinnostusta mielenterveys- ja päihdetyöhön on.
Ohjaaja Henna kertoo työstään päihdekuntoutujien kanssa:
”Asiakkaat ovat aitoja ja heidän kanssaan voi puhua asioista suoraan, turhia kaunistelematta. Tämä vie tilanteissa hyvin eteenpäin. Myös palvelun tarve tulee asiakkailla helposti ilmi ja työskentelyyn on helppo tarttua.
On antoisaa saada kulkea asiakkaan rinnalla monenlaisissa elämän haasteissa. On ollut ilo huomata, että asiakkaat ovat pystyneet luomaan hyviä yhteistyösuhteita työntekijöiden kanssa, vaikka monella voi olla kokemuksia epäluotettavista ihmissuhteista menneisyydestä. Asiakkailla ei välttämättä ole taitoja tulla pyytämään apua taikka sanoittaa omaa tuen tarvettaan ja siksi he tarvitsevat työntekijältä aktiivisuutta ja konkreettista tuen tarjoamista.
Asiakastyö on monipuolista, asiakkaan kokonaisvaltaisen tilanteen huomioon ottamista ja yksilöllisissä haasteissa auttamista ja tukemista. Käytännössä asiakkaat tarvitsevat usein apua etuusasioissa ja viranomaisasioinnissa sekä arjen hallinnan pulmissa – mutta myös tukemista ihmissuhteissa sekä kannattelemista elämänkulkuun liittyvissä asioissa. Päihdeongelman lisäksi asiakkailla voi olla moninaisia haasteita, joita ulkopuolisten on hankala hahmottaa. Ymmärrys asiakkaan kokonaistilanteesta sekä avoin keskustelu auttaa työntekijää tärkeässä rinnallakulkija -työssä.”
Käytetty kuva: Diakonissalaitos, Asunto ensin -työ Suomessa
Lisätietoja:
Tiina Kirmanen, aikuisten monialaisten palvelujen johtaja, puh. 040 561 3627, [email protected]
Vesa Piikki, palvelupäällikkö, psykososiaalinen kuntoutus, puh. 044 7914431, [email protected]
Anne Laine, projektipäällikkö, Päihdepalvelukeskus-projekti, puh. 040 350 9988, [email protected]
Aikaisemmat tiedotteet aiheesta:
Asunto ensin -malli tähtää päihteiden käytöstä johtuvien haittojen minimointiin (22.9.2023)