• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Yleinen » Palliatiivinen keskus tukee vakavasti sairaita potilaita elämän ehtyessä 

Palliatiivinen keskus tukee vakavasti sairaita potilaita elämän ehtyessä 

, ,

Etelä-Karjalan palliatiivinen keskus tarjoaa tukea ja hoitoa potilaille, joilla on etenevä kuolemaan johtava sairaus. Palliatiivisen keskuksen muodostavat palliatiivinen osasto, palliatiivinen poliklinikka ja kotisairaala. Palliatiivisella eli oireenmukaisella hoidolla pyritään lievittämään niin fyysistä, psykososiaalista kuin henkistäkin kärsimystä, vaalimaan potilaan ja hänen läheistensä elämänlaatua sekä ylläpitämään toimintakykyä. Käytännössä palliatiivista hoitoa voidaan toteuttaa niin kotona kuin eri yksiköissä. 

Palliatiivinen konsultoiva sairaanhoitaja Nina Rantakajo kertoo, että palliatiivisen hoidon yksikkö perustettiin 10 vuotta sitten. Siitä lähtien palliatiivista hoitoa on kehitetty suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti koko Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Viimeisimpänä olemme aloittaneet Palliatiivisen keskuksen ja konsultoivan hoitajan toiminnan. 

Palliatiiviseen hoitoon johtavia sairauksia voivat olla esimerkiksi syöpäsairaudet ja neurologiset sairaudet kuten ALS. Myös loppuvaiheen sydämen, munuaisten ja maksan vajaatoimintaa sairastavat sekä COPD- ja keuhkofibroosipotilaat hyötyvät oikein ajoitetusta palliatiivisesta hoidosta.  

–Terminä palliatiivinen hoito on edelleen monelle vieras. Palliatiivinen hoito voi kestää vuosia ja pitää sisällään myös saattohoitovaiheen, joka käsittää elämän viimeiset viikot. Palliatiivisessa hoidossa korostamme potilaan ja läheisen huomioon ottamista, itsemääräämisoikeutta, turvallisuutta, elämänlaatua ja toimintakyvyn tukemista. Läheiset ovat tärkeä osa potilaan hoidossa, ja huomioimme myös läheisten jaksamisen ja tuen tarpeen, kertoo Nina Rantakajo. 

– Armilassa toimivalla 12-paikkaisella palliatiivisella osastolla hoidamme palliatiivisessa hoidossa ja saattohoitovaiheessa olevia potilaita. Pääsääntöisesti potilaat tulevat jatkohoitoon Etelä-Karjalan keskussairaalan eri yksiköistä. Osasto toimii myös kotisaattohoitopotilaiden taustaosastona, jonne siirtyminen tapahtuu kotisairaalan tilannearvion kautta. Toiminta-ajatuksena on turvata palliatiivisessa ja saattohoidossa olevien potilaiden hyvä oireenmukainen hoito ja elämänlaatu, tähdentää Nina Rantakajo.  

Palliatiivinen poliklinikka toimii palliatiivisen osaston yhteydessä arkisin vastaanotto- ja konsultaatiopoliklinikkana. Potilas ohjautuu poliklinikalle hoitavan lääkärin lähetteellä ja vastaanotolla tehdään kokonaisvaltainen palliatiivinen hoitosuunnitelma yhdessä potilaan ja läheisten kanssa.  

Palliatiiviseen keskukseen kuuluva kotisairaala mahdollistaa parantumattomasti sairaalle yksilöllisen, turvallisen ja korkeatasoisen hoidon elämän loppuvaiheessa. Se mahdollistaa myös kotisaattohoidon ja kotona toteutettavan sairaalatasoisen hoidon.  

Erityisen tärkeää tässä työssä on tietää, miten potilaani voi, ja miten voin olla hänelle avuksi, korostaa Nina Rantakajo.  

Hymyilevä ruskeatukkainen nainen katsoo kameraan pieni hymynkare huulillaan. Hän istuu leveällä ikkunalaudalla ja taustalla avautuu metsäinen maisema. Hänellä on päällään valko-musta-raidallinen pitkähihainen paita ja farkut. Kuva on rajattu näyttämään hänet lantiosta ylöspäin.

Lisätietoja:

Nina Rantakajo, palliatiivinen konsultoiva sairaanhoitaja, p. 040 651 1211, [email protected] 

Raija Hiltunen-Hahtola, akuuttigeriatrisen yksikön ja palliatiivisen yksikön esihenkilö, p. 040 485 4208 [email protected]  

Customer service