• Kiirehdi varaamaan influessarokotusaika tai tarkista, miten saat rokotuksen ilman ajanvarausta Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Ohjattu omahoito – tehokas tuki mielenterveyden haasteisiin

Ohjattu omahoito – tehokas tuki mielenterveyden haasteisiin

, ,

Etelä-Karjalan hyvinvointialue tarjoaa asiakkailleen ohjattua omahoitoa yhtenä vaihtoehtona tukemaan mielenterveyden haasteissa, kuten ahdistuksessa, masennuksessa ja paniikkioireissa. Tämä hoitomuoto on erityisen hyödyllinen lievien tai keskivaikeiden mielenterveyden oireiden käsittelyssä. Ohjatun omahoidon perusajatus on tarjota asiakkaille helppokäyttöisiä työkaluja, kuten harjoituksia, videoita ja ohjeita, joiden avulla he voivat hallita ja lievittää oireitaan arjessa.

Ohjattu omahoito on käytännönläheinen ja lyhytkestoinen hoitomuoto, joka sisältää yleensä 1–3 käyntikertaa. Työskentely omahoito-ohjelman parissa tapahtuu pääosin itsenäisesti, ammattilaisen ohjauksen tukemana. Ammattilainen auttaa asiakasta valitsemaan tilanteeseen sopivan omahoito-ohjelman, asettamaan tavoitteet, opettelemaan taitoja ja seuraamaan hoidon vaikutuksia.

-Monet potilaat ovat saaneet ohjatun omahoidon harjoitteiden kautta uusia vinkkejä arjenhallintaansa. Mielenterveystalon sivustojen käyttö on helppoa: materiaali on maksutonta, tietoa on runsaasti ja se on esitetty selkeässä muodossa, kertoo mielenterveys- ja päihdevastaanotoilla työskentelevä sairaanhoitaja Tytti Kalliokoski hyvinvointialueelta . 

-Ohjatun omahoidon suosituimmat ohjelmat aikuisille keskittyvät ahdistuksen, masennuksen ja uupumuksen hoitoon. Sieltä löytyy kuitenkin paljon muitakin teemoja, kuten ohjelmat erokriisin, pakko-oireisten häiriöiden sekä ilmastoahdistuksen käsittelemiseksi, jatkaa Kalliokoski.

Käyttö ei vaadi virallista diagnoosia

Omahoito-ohjelmat perustuvat tutkittuihin ja tehokkaiksi todettuihin menetelmiin, joita käytetään joko itsenäisesti tai osana muuta hoitoa. Ne eivät edellytä virallista diagnoosia, vaan voivat olla ennaltaehkäiseviä tai auttaa lievittämään oireita varhaisessa vaiheessa. Ohjelmat tarjoavat työvälineitä oman voinnin arviointiin sekä harjoituksia, jotka auttavat asiakasta hallitsemaan mielenterveyden haasteita paremmin.

Faktalaatikko
Ohjattua omahoitoa käytetään muun muassa seuraavissa tilanteissa:

  1. Varhaiset mielenterveysoireet: Lievien tai kohtalaisten mielenterveysongelmien, kuten stressin, ahdistuksen tai lievän masennuksen hoitaminen, kun intensiivisempi hoito ei vielä ole tarpeen.
  2. Motivaatio itsehoitoon: Ohjattu omahoito sopii erityisesti silloin, kun on valmiutta osallistua omahoitoon ja sitoutua itsenäiseen työskentelyyn ammattilaisen tuella.
  3. Joustavuuden tarve: Joustava hoitovaihtoehto, joka voidaan sovittaa elämäntilanteeseen, esimerkiksi työn tai perhe-elämän oheen.
  4. Ennaltaehkäisy tai ylläpito: Ei akuuttia hoidon tarvetta, mutta omahoidolla voidaan ehkäistä oireiden pahenemista tai ylläpitää saavutettua hyvinvointia.

Tutustu  Mielenterveystalo.fi/omahoito

Lisätietoja:
Tanja Kaipainen, terapiakoordinaattori, p. 0403525164, [email protected]

Customer service