• Kiirehdi varaamaan influessarokotusaika tai tarkista, miten saat rokotuksen ilman ajanvarausta Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Tutkimus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kohdentumisesta kouluikäisillä lapsilla

Tutkimus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kohdentumisesta kouluikäisillä lapsilla

, ,

Etelä-Karjalan hyvinvointialue on mukana SOTEPALA-tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan peruskoulun 5.- ja 8.-luokkalaisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kohdentumista.  

SOTEPALA-tutkimushankkeen tavoitteena on tarkastella koululaisten hyvinvointia kokonaisuutena; tietoja lasten tuen tarpeesta koulussa verrataan tietoihin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden käytöstä. Keskeisiin kysymyksiin kuuluu muun muassa, osallistuvatko sosiaalihuollon piirissä olevat lapset kouluterveydenhuollon tarkastuksiin yhtä kattavasti kuin muut lapset ja miten eri palvelut kohdentuvat lasten oireiden ja elintapojen mukaan. Lisäksi tarkastellaan ammattilaisten yhteistyötä sekä palveluiden kustannustehokkuutta.

Tutkimushankkeeseen osallistuminen on vapaaehtoista

Vapaaehtoiseen tutkimushankkeeseen osallistuvat kouluterveydenhuollon laajojen terveystarkastuksen piiriin kuuluvat 5.- ja 8.-luokkalaiset oppilaat seuraavilta kouluilta:

Kimpisen yläkoulu, Lappeenranta
Ruokolahden koulu, Ruokolahti
Lemin koulukeskus, Lemi
Saaren koulu, Parikkala
Myllymäen koulu, Lappeenranta
Vuoksenniskan koulukeskus, Imatra
Kimpisen koulu, Lappeenranta

– Kyseisissä kouluissa olevien lasten vanhemmille lähetetään asiasta Wilman kautta viestiä lähipäivinä, kertoo perhepalveluiden johtaja Sirkka Pennanen hyvinvointialueelta.

-Koulut on valittu tutkimuksessa määritellyn otannan mukaan. Tavoitteena on varmistaa, että tutkimuksen tulokset voidaan yleistää kattavasti eri koulutyyppeihin, jatkaa Pennanen.

Tutkimukseen osallistuminen tehdään lapsen ja vanhemman suostumuksella. Osallistuminen tapahtuu täyttämällä lyhyt, noin viiden minuutin kysely koululääkärikäynnin jälkeen. Vanhemmille ja lapsille on omat kyselynsä. Lisäksi kerätään rekisteritietoa, joka yhdistetään kyselyvastauksiin ilman, että vanhemmilta vaaditaan lisätoimenpiteitä. Lapselta pyydetään suostumus, mutta tietoja ei käytetä ilman vanhemman hyväksyntää.

Tutkimuksesta lisätietoja löytyy Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta- https://www.luvn.fi/fi/sotepala-tutkimushanke

FAKTALAATIKKO

SOTEPALA (Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kohdentuminen kouluikäisillä lapsilla)

Viisi keskeistä tutkimuskysymystä:

1. Osallistuvatko sosiaalihuollon asiakkaina olevat lapset kouluterveydenhuollon tarkastuksiin yhtä kattavasti kuin lapset, jotka eivät ole sosiaalihuollon asiakkaita?

2. Miten kouluterveydenhuollon, -psykologin, -kuraattorin ja sosiaalihuollon palvelut kohdentuvat lapsille, joilla on koulussa erityisen tuen tarvetta tai runsaasti poissaoloja? Entä miten palvelut kohdentuvat lasten itse raportoimien elintapojen ja oireiden mukaan?

3. Miten osallistuminen kouluterveydenhuollon tarkastuksiin ennustaa hyvinvointialueen muiden sote-palveluiden käyttöä?

4. Millaiset tekijät edistävät ja toisaalta vaikeuttavat eri alojen ammattilaisten yhteistyötä Etelä-Suomessa?

5. Millainen on kouluikäisten lasten sote-palveluiden kustannushyöty ja voidaanko havaita kustannuksia nostavaa palveluiden ali- ja ylikäyttöä?

Tutkimusrahoitus on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa (RRP). Tutkimuksen toteutukseen osallistuvat kaikki Etelä-Suomen yta-alueen hyvinvointialueet: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue (LUVN), Etelä-Karjalan hyvinvointialue (Ekhva), Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote), Kymenlaakson hyvinvointialue (Kymen HVA), Päijät-Hämeen hyvinvointialue (Päijät-Hämeen HVA), Vantaan-Keravan HVA (Vake HVA) sekä Helsingin kaupunki, Sosiaalialan osaamiskeskukset Socca ja Verso ja Helsingin yliopiston yleislääketieteen laitos. Tällä alueella Etelä-Suomessa asuu yli 40% Suomen lapsista.

Lisätietoja:

Silja Kosola, tutkimusjohtaja, [email protected]
Sirkka Pennanen, perhepalvelujen johtaja, p. 040 715 6079, [email protected]

Customer service