Etelä-Karjalan hyvinvointialueen suun terveydenhuollossa vuoden 2024 alussa käyttöön otettu PLAK-koodi on paljastanut huolestuttavia lukuja eteläkarjalaisten suunhoidosta. Vaikka 43 % potilaista saa kiitettävän arvosanan hampaiden puhtaudesta (PLAK 0), yli viidesosa tulee vastaanotolle selkeästi likaisilla hampailla (PLAK 2 tai 3). Erityisesti nuorten suunhoidossa on merkittäviä puutteita.
PLAK-koodilla arvioidaan hampaiden puhtaus asteikolla 0–3 jokaisen vastaanottokäynnin yhteydessä. Koodi ei ole pelkkä tilastointityökalu, vaan se toimii keskustelun avauksena. Potilas saa tietää koodinsa, saa suosituksia omahoidon parantamiseksi ja voi seurata koodin kehittymistä Omakannassa.
Hyvä suuhygienia on avain terveyteen
Hyvä suuhygienia syntyy päivittäisestä (2x päivässä 2 min ajan) hampaiden harjauksesta fluorihammastahnalla sekä hammasvälien puhdistamisesta. Hyvä omahoito on suusairauksien ehkäisyn avaintekijä. PLAK-koodin avulla suun terveydenhuollon ammattilaiset tavoittelevat paitsi yksilön terveyden parantamista myös koko alueen suunterveyden kohentamista.
– PLAK-koodi on konkreettinen ja helppo tapa keskustella potilaan kanssa omahoidosta. Sen avulla voimme nostaa esille pieniä ja tärkeitä muutoksia, joilla on suuri vaikutus suunterveyteen, kertoo Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ylihammaslääkäri Assi Hutri.
Alueen tavoitteet ja tilastot
Tällä hetkellä puhtaiden hampaiden osuus on 77,5 %, ja erittäin likaisilla hampailla (PLAK 3) vastaanotolle tulevien osuus on 4,9 %. Positiivista on, että erittäin likaisilla hampailla hoitoon tulevien määrä on laskussa. Pitkän aikavälin tavoitteena on, että 90 % potilaista saavuttaa puhtaat hampaat (PLAK 0 tai 1).
PLAK-koodi
PLAK 0 tarkoittaa, että potilaan hampaat ovat näönvaraisesti katsottuna puhtaat, tämä tarkoittaa, että potilas huolehtii hyvin suuhygieniastaan.
PLAK 1 tarkoittaa, että hampaissa on vähäinen määrä tuoretta plakkia esimerkiksi hankalasti puhdistettavissa kohdissa.
PLAK 2 tarkoittaa, että potilaan hampaiden pinnalle on jo pidempään kertynyt plakkia ja vaara esimerkiksi hampaiden reikiintymiselle ja ienongelmille on ilmeinen.
PLAK 3 tarkoittaa, että hampaiden pinnalla on runsaasti likaa ja siten omahoidossa reippaasti parannettavaa ja riskit suunterveyden ongelmille ovat suuret.
Lisätietoja:
Assi Hutri, ylihammaslääkäri, p. 0401944067, [email protected]
Tari Niemelä-Tuuva, suuhygienisti 0408469856, [email protected]
Kampanjalla asiaa tunnetuksi
Etelä-Karjalan hyvinvointialue aloittaa tiedotuskampanjan PLAK-koodin tunnettuuden edistämiseksi. Kampanjan avulla pyritään kannustamaan alueen asukkaita kiinnittämään huomiota suun omahoidon tärkeyteen ja hyödyntämään ammattilaisten tarjoamaa tukea. Kampanja näkyy muun muassa hoitoloiden odotustiloissa ja hoitohuoneissa, sosiaalisessa mediassa sekä Lappeenrannan paikallisbusseissa.