Etelä-Karjalan hyvinvointialue on mukana päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palvelukokonaisuuksien valtakunnallisessa kehittämishankkeessa. ETU-hankkeen tavoitteena on muun muassa parantaa ammattilaisten valmiuksia tunnistaa varhaisemmin ja kohdata raskausaikana päihteitä käyttävä odottaja arvostavasti.
Hyvinvointialueen ammattilaiset ovat saaneet ETU-hankkeessa koulutuksia sekä työkaluja asiakkaiden kohtaamiseen.
− Koulutusten jälkeen on päihteidenkäytön puheeksi ottaminen ollut helpompaa asiakkaiden kanssa, kertoo kätilö Anne Kytösalmi Etelä-Karjalan keskussairaalan äitiyspoliklinikalta.
Etelä-Karjalassa on pääkaupunkiseutuun verrattuna suhteessa vähemmän raskaana olevia päihteiden käyttäjiä, mutta täälläkin esimerkiksi asiakkaiden äkillisiä vastaanottoaikojen peruuntumisia tulee päihteiden käytön takia. Ammattilaisten tavoitteena on, että päihteitä käyttävät odottajat kävisivät säännöllisesti kontrolleissa ja pitäisivät omasta ja lapsensa hyvinvoinnista huolta – niin odotusaikana kuin myös sen jälkeen.
− Meidän alueellamme on tänä vuonna ollut 14 odottavaa äitiä, jotka on päihteiden käytön osalta tunnistettu ja pyritty heitä tehostetusti auttamaan, kertoo Kytösalmi.
Tavoitteena päihteetön raskaus, terve vastasyntynyt ja turvallinen perhe-elämä
Etelä-Karjalan toimijoille on tehty yhteistä palvelupolkua ja -kokonaisuutta, joka valmistuttuaan julkaistaan Terveysporttiin ja Ekhvan verkkosivuille. Etelä-Karjalassa työryhmää vetänyt Ekhvan neuvolatoiminnan esihenkilö Laura Olkkonen kertoo:
Uusi palvelupolku on hyvä muistilista sekä meidän nykyisille työntekijöillemme että hyvä työkalu myös uusien työntekijöiden perehdytyksessä. Toivomme, että asiakkaamme voisivat hyvin, vanhemmat saisivat terveitä vauvoja ja että perhe-elämä vastasyntyneen kanssa olisi kaikin puolin turvallista. Nyt meillä ammattilaisilla on hankkeen jälkeen yhteisesti sovittuja toimintamalleja, joilla voimme paremmin tukea päihteitä käyttäviä raskaana olevia ja vauvaperheitä kohti parempaa ja päihteetöntä elämää.
Laura Olkkonen
Päihteitä käyttävien raskaana olevien määrä on valtakunnan tasolla lisääntynyt – lähetteiden määrä päihdeklinikoille on kasvanut. Suuntauksena on ollut alkoholin käytön väheneminen ja muiden päihteiden käytön nousu – myös Etelä-Karjalassa alkoholin käyttö on vähenemässä, mutta muuta päihteiden käyttöä on aikaisempaa enemmän.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ETU-hankkeen loppuseminaaria vietettiin 4.11.2024 Lappeenrannassa
Mikä ETU-hanke?
Osa valtakunnallista STM:n rahoittamaa ja THL:n ohjaamaa hankekokonaisuutta 2021–2024. ETU-hanke toimii Etelä-Suomen kahdeksalla hyvinvointialueella.
Etelä-Karjalan työryhmässä oli osallistujia neuvolapalveluista, päihdepalveluista, äitiyspoliklinikalta, naistentautien poliklinikalta, aikuissosiaalityöstä, perhetukikeskuksesta, lastensuojelusta sekä Ensi- ja turvakotiliitosta.
Tavoitteena:
- Kuvata alueittain palvelukokonaisuus päihteitä käyttäville raskaana oleville ja vauvaperheille.
- Oleellista on tunnistaa eri palvelut, niiden sisällöt, toimijat ja roolit sekä sujuvoittaa ja vahvistaa yhdessä työskentelyä.
- Tehostaa päihteiden käytön varhaista tunnistamista.
Lisätietoja:
Laura Olkkonen, neuvolatoiminnan esihenkilö, puh. 040 7159 476, [email protected]
ETU-hanke: Minna Marttila, projektisuunnittelija, HUS, [email protected]