• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Yleinen » Päivystyksen kehittäminen on kuin maraton
Pekka Korvenoja seisoo sairaalan käytävällä

– ylilääkäri Pekka Korvenojalla on kokemusta kummastakin

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksen ylilääkäri Pekka Korvenoja tietää mistä puhuu yhteispäivystyksestä kertoessaan. Hän on kehittänyt päivystystä pitkäjänteisesti Lappeenrannassa jo vuodesta 2016 alkaen.

Vuosien varrelle mahtuu rakennustöitä, lääkäripulaa, uuden luomista, toimintamallien päivittämistä ja jopa valtakunnallista markkinointikohua. Kaiken keskiössä on kuitenkin kuunteleminen. Ylilääkärinä Pekka on pistänyt asioita yksi kerrallaan kuntoon kuuntelemalla työntekijöitä ja pitkäjänteisellä kehitystyöllä päivystyksestä on kuoriutunut yksikkö, jossa kukaan ei ole yksin, yhteistyö sujuu niin hoitajien kuin lääkärien kesken sekä erikoissairaanhoidon erikoisalojen välillä.

Vaikka valtavia edistysaskeleita päivystyksen vetovoimaisuuden lisäämiseksi on jo otettu niin palkkauksen, tilojen kuin työvuorosuunnittelun saralla, on ajatuksissa kehittää toimintaa entisestään, akuuttilääketiedettä erityisesti. Ensimmäisiä akuuttilääketieteen erikoistuvia on jo koulutuspolulla ja akuuttilääketieteen erikoislääkäri Fatih Aydin toimii heille erinomaisena mentorina.

Akuuttilääketieteen koulutuksen kehittämisessä on monia ulotteita tilojen käytön suunnittelusta rekrytointiin. Marraskuussa päivystyksen tiloista siirtyvät terveyskeskuslääkärien kiirevastaanotot toisaalle ja päivystys saadaan rauhoitettua ainoastaan päivystyksen käyttöön. Samanaikaisesti päivystyksessä aloitti yleislääketieteen erikoislääkäri Noora Tykkyläinen kehittäjälääkärin roolissa.

Päivystysakatemia

Yleislääketieteen päivystyksen kehittämisellä tavoitellaan ns. päivystysakatemiaa nuorille päivystyksestä kiinnostuneille lääkäreille, jonne voi tulla kouluttautumaan 6 kuukauden työjaksolle. Työskentely tapahtuu puhtaasti päivystyksessä, ja on hyvin ohjattua, ja tuettua. Kolme kuukautta jaksosta hyväksi luetaan TK-palveluihin. Jakson jälkeen, jos päivystystyö ja akuuttilääketiede kiinnostavat enenevissä määrin, voi siirtyä saman työnantajan palveluksessa YLE-päivystyksestä akuuttilääketieteen koulutusohjelmaan.

Akuuttilääketieteen koulutusohjelmaa Etelä-Karjalan keskussairaalaan rakentamalla tavoitellaan uudenlaista otetta päivystyksen toimintaan, jossa tulevaisuudessa sekä koulutetaan lisää akuuttilääkäreitä että turvataan päivystyksen toimintaa näiden moniosaajien avulla. Akuuttilääkärien työpanokselle annetaan arvoa pitkäjänteisessä päivystystoiminnan suunnittelussa, päivittäisessä ohjauksessa ja koulutustoiminnan järjestämisessä.

Pienimuotoiset yksiköt tuottavat yleensä parasta koulutusta, sillä erikoistuva pääsee itse tekemään hyvässä ohjauksessa. Tähän myös Etelä-Karjalassa panostetaan, koulutuksen laatuun. Vahvuutena on myös helppo siirtymä yksiköstä toiseen, reunapalvelut saadaan suunniteltua joustavasti kompaktissa sairaalassa kasvotusten näppärästi suoraan erikoisalojen ylilääkäreiden kanssa.

Myös sairaalan ulkopuolinen toiminta tulee tutuksi ensihoitolääkärien yksikössä. Työjaksosta ensihoidossa on erityistä hyötyä, sillä hoitoketjun ja tiedonkulun katkeamattomuus ja sen ymmärtäminen on elintärkeää. Akuuttilääketiede ei ole eriytynyt erikoisala, vaan yhteispäivystyksen erikoisalojen erikoislääkärit toimivat tarvittaessa tukena.

Akuuttilääketieteellä ei ole vielä pitkää historiaa Etelä-Karjalassa. Visio päivystyksen tulevaisuudesta elää ja muovautuu, matkaa maaliin on. Ylilääkäri Pekka Korvenoja, maratoonarinakin tunnettu mies toteaa, että kehittäminen se vasta onkin kestävyyslaji!

Customer service