• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Vammaispalvelulaki uudistuu 1.1.2025
henkilö istuu pyörätuolissa ja pitää kättä toisen henkilön kädellä

Vammaispalvelulaki uudistuu 1.1.2025

, ,

Voimassa olevien päätösten osalta vammaispalvelujen asiakkaiden palvelut jatkuvat ennallaan siirtymäajan eli vuoden 2027 loppuun saakka

Uusi vammaispalvelulaki astuu voimaan 1.1.2025. Tämän jälkeen saapuneet hakemukset käsitellään uuden vammaispalvelulain mukaisesti.

Muutoksessa on siirtymäaika vuoteen 2027 loppuun saakka, eli lähtökohtaisesti vanhan vammaispalvelulain (380/1987) perusteella tehdyt päätökset pysyvät voimassa päätöksiin merkityn voimassaoloajan, ja toistaiseksi voimassa olevat päätökset siirtymäajan. Päätökset voidaan muuttaa uuden lain mukaisiksi jo aikaisemmin, mikäli asiakas itse niin toivoo.

Hyvinvointialueen työntekijä huomioi palvelusuunnittelussa uuden lain, eli palvelupäätökset uusitaan uuden lain mukaisesti.

Hyvinvointialueen vammaispalvelujen avopalvelujen vs. palvelupäällikkö Saana Fribergin mukaan keskeistä lakimuutoksessa on asiakkaan toimintakyvyn ja sosiaalisen tilanteen arvioiminen ja palveluiden järjestäminen vammaiselle henkilölle ottaen huomioon myös vammaispalvelulakiin nähden ensisijaisten lakien mukaiset palvelut:

− Palvelut pyritään jatkossa järjestämään asiakkaan toimintakyvyn perusteella eikä diagnoosin mukaisesti – vammaiset henkilöt voivat saada palveluja myös muualta kuin vammaispalveluista.

Ote uudesta vammaispalvelulaista, joka astuu 1.1.2025 voimaan:

henkilö istuu pyörätuolissa ja pitää kättä toisen henkilön kädellä

”Tämän lain perusteella järjestetään vammaisen henkilön tavanomaisessa elämässä tarvitsemia erityispalveluita, jos hän ei saa yksilöllisen tarpeensa mukaisia ja sopivia palveluita sosiaalihuoltolain (1301/2014), terveydenhuoltolain (1326/2010), varhaiskasvatuslain (540/2018), perusopetuslain (628/1998) tai muun lain perusteella.”

Erityishuolto-ohjelmia ei enää vahvisteta 1.1.2025 alkaen. Kehitysvammaisten erityishuoltolaki jää kuitenkin voimaan itsemääräämisoikeuden vahvistamista ja perusoikeuksien rajoittamista sekä tahdosta riippumatonta erityishuoltoa koskevien säännösten osalta.

Miten uudistus vaikuttaa vammaispalvelujen asiakkuuteen?

Jos asiakkaalla on voimassa oleva päätös vammais- tai kehitysvammapalvelusta, joka jatkuu edelleen uuden vammaispalvelulain voimaantulon jälkeen, asiakkaan palvelu jatkuu saadun päätöksen mukaisesti, kunnes palvelupäätös tarkistetaan. 

Kaikki vammaispalveluja koskevat, voimassa olevat päätökset tarkistetaan vastaamaan uutta vammaispalvelulainsäädäntöä seuraavasti: 

  • viimeistään kolmen vuoden mittaisen siirtymäajan kuluessa (vuoden 2027 loppuun mennessä). 
  • asiakkaan aloitteesta aikaisintaan 1.1.2025 alkaen
  • hyvinvointialueen aloitteesta, jos asiakkaan palvelutarve muuttuu

Vammaispalvelulain uudistuksen tavoitteena on 

  • turvata vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut.
  • toteuttaa vammaisen henkilön yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa
  • ehkäistä ja poistaa esteitä, jotka rajoittavat vammaisen henkilön yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja osallistumisen toteutumista yhteiskunnassa
  • tukea vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeuden toteutumista

Lisätietoja:

Saana Friberg, vammaispalvelujen avopalveluiden vs. palvelupäällikkö, puh. 040 480 9049, [email protected]

Uusi vammaispalvelulaki (THL)

Vammaispalvelulaki (stm.fi)

Customer service