Etelä-Karjalassa toteutettiin loppuvuonna 2024 toista kertaa asiakasarvioinnit, joissa selvitettiin alueen anniskeluravintoloiden ikärajavalvontaa, päihtyneille anniskelua, alkoholittomien juomien saatavuutta sekä ravintoloiden turvallisuutta ja viihtyisyyttä.
Kymmenen ammattikorkeakoulun restonomi- ja sosionomiopiskelijaa suoritti arvioinnit 35 ravintolassa eri puolilla Etelä-Karjalaa. Arvioijat toimivat asiakasroolissa ja havainnoivat muun muassa henkilökunnan ja järjestyksen valvojien toimintaa sekä yleistä turvallisuutta.
Arviointien tarkoituksena on kerätä tietoa vastuullisuuden ja turvallisuuden parantamiseksi, löytää kehittämiskohteita ja palkita ravintoloita erinomaisesta anniskelutyöstä. Arvioinneissa kiinnitettiin erityistä huomiota ikärajavalvontaan ja päihtyneille anniskeluun, sillä ne ovat tärkeitä tekijöitä vastuullisessa ravintolatoiminnassa.
Ehkäisevän päihdetyön asiantuntijat Sanna Ahtiainen ja Ulla Peippo hyvinvointialueelta kiittävät Etelä-Karjalan maakunnallisen Pakka-tarjontatyöryhmän puolesta anniskeluravintoloita vastuullisesta toiminnasta:
Tulosten perusteella alkoholittomien juomien vaihtoehdot sekä niiden näkyvyys ovat selvästi lisääntyneet ravintoloissa. Rohkaisemme ravintoloita edelleen kouluttamaan henkilöstöä sekä puuttumaan aktiivisemmin selvästi päihtyneille anniskeluun.
Sanna Ahtiainen
– Tulokset osoittavat, että ravintoloissa asiakkaan iän arviointiin baaritiskillä ei kiinnitetty aina huomiota tai papereita ei kysytty. Asiakkaan päihtymysastetta baaritiskillä arvioitiin jonkin verran, mutta ravintoloissa havaittiin selvästi päihtyneille henkilöille anniskelua. Henkilökunnan riittävyys ja palvelun ystävällisyys koettiin pääsääntöisesti hyvänä, kertoo Ulla Peippo.
Lähes kaikki ravintolat (94 %) arvioitiin siisteiksi ja viihtyisiksi. Alkoholittomia juomia oli tarjolla kaikissa ravintoloissa, ja monessa paikassa tarjonta oli myös monipuolista, mukaan lukien alkoholittomat drinkit. Myös ravintoloiden turvallisuus oli pääsääntöisesti hyvällä tasolla, sillä 77 % ravintoloista arvioitiin turvallisiksi – eli ravintoloissa ei esiintynyt häiriökäyttäytymistä.
Arvioinnin tulokset antavat arvokasta tietoa Etelä-Karjalan anniskeluravintoloiden toiminnan kehittämiseksi ja edistävät vastuullista ja turvallista ravintolatoimintaa. Tavoitteena on myös kannustaa ravintoloita vastuulliseen anniskelutyöhön ja luoda entistä turvallisempia ravintolaympäristöjä kaikille asiakkaille.
Lisätietoja:
Sanna Ahtiainen, ehkäisevän päihdetyön asiantuntija, p. 040 740 5527, [email protected]
Löydät lisätietoa Pakka -toimintamallista THL:n sivuilta: linkki thl.fi sivulle