• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Etelä-Karjalan lonkkamurtumien määrän lasku jatkuu – Kotihoidon asiakkaan kaatumisriskin tunnistamisessa hyödynnetään nyt tekoälyä 

Etelä-Karjalan lonkkamurtumien määrän lasku jatkuu – Kotihoidon asiakkaan kaatumisriskin tunnistamisessa hyödynnetään nyt tekoälyä 

, ,

Etelä-Karjalassa kaatumisen ehkäisyn yhteiseen työhön luotu innostus, vahva yhteistyö, kumppanuus ja yhdessä kehittäminen tuottaa tulosta. Lonkkamurtumien määrä vähenee jo toista vuotta peräkkäin. Nyt työhön valjastetaan myös kotihoidossa käytössä oleva tekoäly. 

Eteläkarjalaisten lonkkamurtumien määrän lasku on jatkunut. Joulukuun loppuun mennessä lonkkamurtumia oli tapahtunut 309, mikä on 4 % vähemmän kuin vuonna 2023. Miesten lonkkamurtumat ovat vähentyneet 12 %, naisten lonkkamurtumien määrä on noussut 1 % viime vuoteen verrattuna.   
– Vuoteen 2022 verrattuna eteläkarjalaisten lonkkamurtumat ovat vähentyneet 14 %, miesten lonkkamurtumat ovat vähentyneet 13 % ja naisten 15 %, kertoo Etelä-Karjalan hyvinvointialueen (Ekhvan) erityisasiantuntija Sari Hokkanen. 

Ekhvan  kotihoidon palvelupäällikkö Miia Innan mukaan kotihoidossa on otettu avuksi Gillien eNero-tekoäly, jonka avulla voidaan aiempaa paremmin tunnistaa kaatumisvaarassa olevat kotihoidon asiakkaat.  
– Kun eNero-tekoäly tunnistaa kotihoidon asiakkaan kaatumisvaaran, se lähettää Ekhvan kotihoidon työntekijälle kaatumisriski on noussut -herätteen.  Tämän herätteen avulla kotihoidon työntekijä perehtyy tarkemmin asiakkaan tietoihin ja ryhtyy toimenpiteisiin, joiden tavoitteena on vähentää kaatumista, kertoo Miia Inna. 

Infografiikka kuvaa lonkkamurtumien vähenemisen ja siihen liittyvien kustannussäästöjen vuosilta 2023–2024. Tekstissä kerrotaan, että lonkkamurtumien ensimmäisen vuoden kustannussäästöt ovat 1 540 000 euroa, josta erikoissairaanhoidon osuus on 385 000 euroa. Lisäksi mainitaan, että lonkkamurtumat ovat vähentyneet 65–74-vuotiailla 25 %, 75–84-vuotiailla 7 % ja 85-vuotiailla ja sitä vanhemmilla pienemmässä määrin

– Tavoitteenamme on edelleen vähentää kaatumisiin ja putoamisiin liittyvää inhimillistä kärsimystä, vahvistaa ammattilaisten osaamista sekä lisätä ikääntyneiden omaa osallisuutta, tietoisuutta ja toimintaa kaatumisen ehkäisyyn liittyen, kertoo hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö Aija Rautio Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.  

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kärkiohjelma Ikäystävällinen Etelä-Karjala jatkaa kaatumisen ehkäisyn yhteistä työtä sekä eteläkarjalaisten parempaa pystyssä pysymisen tukemista.  

Etelä-Karjalassa kaatumisen ehkäisyn yhteisessä työssä ovat olleet vahvasti mukana alueen eri toimijat kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja oppilaitoksista. Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen (2021–2023) aikana on käynnistetty Pysytään pystyssä -liikuntaryhmien -toimintamalli jatkuu yhä useassa alueen kunnassa. Pysytään pystyssä -liikuntaryhmät on suunnattu erityisesti kaatumisvaarassa oleville ikääntyneille. Ryhmät on suunniteltu yhdessä Ikäinstituutin toimijoiden kanssa.  

– Etelä-Karjalan lonkkamurtumien väheneminen kertoo myös siitä, miten vaikutusta on sillä, kun ammattilaiset, alueen ikääntyneet ja heidän läheisensä sekä lukuisat toimijat saadaan toimimaan yhdessä tavoitteellisesti, tutkimustietoa, aktiivista viestintää ja osallisuutta hyödyntäen, iloitsee erityisasiantuntija Sari Hokkanen. Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisyn yhteisessä työssä on voimaa.

Lisätietoja:

Aija Rautio, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö, puh. 044 791 4833, [email protected] 

Miia Inna, kotihoidon palvelupäällikkö, puh. 040 169 5875, [email protected] 

Sari Hokkanen, erityisasiantuntija, puh. 040 683 8962, [email protected]  

Customer service