• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Kaikki voittavat, kun kehitysvammaiset henkilöt pääsevät työelämään
Kaksi henkilöä valmistamassa salaattia lilat paidat ja keittiömyssyt päässä

Kaikki voittavat, kun kehitysvammaiset henkilöt pääsevät työelämään

, ,

Yhteiskunnalle olisi edullisinta, mikäli kehitysvammaisia henkilöitä palkattaisiin työsuhteeseen. Työllistymisellä on lukuisia myönteisiä vaikutuksia henkilön osallisuuden ja hyvinvoinnin kasvuun. Myös työnantajat hyötyisivät, sillä saadun työpanoksen lisäksi työyhteisöjen monimuotoistumisen on todettu muun muassa parantavan työhyvinvointia ja työilmapiiriä.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen (Ekhva) vammaispalveluissa tehtiin kustannuslaskelma, joka avaa vammaisten henkilöiden työllistämisen kustannuksia suhteessa päiväaikaisen työtoiminnan kustannuksiin. Laskelmassa verrataan keskenään 40 henkilön työtoiminnan ja työllistämisen kustannuksia.

Laskelman mukaan vammaisten henkilöiden työllistäminen tulee yhteiskunnalle merkittävästi halvemmaksi kuin työtoiminnan järjestäminen. 

Hyvinvointialueen vammaisten tuetun työllistämisen esihenkilö Hanna Lange kertoo:

Kaksi henkilöä valmistamassa salaattia lilat paidat ja keittiömyssyt päässä

Vuositasolla 40 vammaispalvelujen asiakkaan kokonaiskustannus työsuhteessa on 238 320 euroa, kun Ekhvan omana toimintana järjestetyn työtoiminnan kokonaiskustannus on vuositasolla yli miljoonan.

Hanna Lange

Laskelmassa (liitteenä tiedotteen lopussa) on otettu huomioon palkkatuesta, työhönvalmennuksesta, työtoiminnan järjestämisestä, kuljetuksista, työosuusrahoista ja asumistuesta yhteiskunnalle koituvat kustannukset sekä toisaalta verotulot. Osa yhteiskunnan kustannuksista on hyvinvointialueen kustannuksia, osa kuuluu Kelalle ja työllisyysalueelle.

Kehitysvammaisten ihmisten työllistymisellä on lukuisia myönteisiä vaikutuksia niin yksilölle kuin yhteiskunnalle

Työllistymisellä on lukuisia myönteisiä vaikutuksia osallisuuden ja hyvinvoinnin kasvuun. Lisäksi työyhteisöjen monimuotoistumisen on nähty parantavan työhyvinvointia ja työilmapiiriä.

Työllisyysasiantuntija Simo Klem Kehitysvammaliitosta kertoo, että kehitysvammaisten työllistämisestä hyötyvät kaikki:

− Kun kehitysvammaiset ihmiset pääsevät työelämään kiinni, sosiaalisen osallisuuden lisäksi heidän taloudellinen tilanteensa luonnollisesti paranee. Työn tekemisen sosiaaliset hyödyt ovat merkittävät, mutta myös palkka on tärkeä, sillä toimeentulo pelkällä eläkkeellä on tiukkaa. Kaiken tämän lisäksi työllistäminen säästää yhteiskunnan varoja merkittävällä tavalla, mikä on nyt Ekhvan laskelmassa todennettu.

Palkkatuen riittävyys on jatkossakin kehitysvammaisille erityisen tärkeää, koska sillä on työllistämiseen suuri vaikutus. Uhkakuvana tällä hetkellä on valtiovallan leikkaukset ja muutokset TE-palveluissa, jotka saattavat aiheuttaa sen, että palkkatukimäärärahojen kohdentaminen kehitysvammaisiin tulee olennaisesti vähenemään.

Kehitysvammaisten ihmisten työllistymisellä on lukuisia myönteisiä vaikutuksia niin yksilölle kuin yhteiskunnalle:​

  • Motivoitunut työntekijä yrityksen tarpeisiin 
  • Sosiaali- ja terveyspalvelujen tarve pienenee​
  • Sosiaaliturvan tarve vähenee ​
  • Hyvinvointi ja osallisuuden tunne paranee ​
  • Työterveyspalvelujen piiriin pääseminen​
  • Verotulojen kasvu​
  • Työeläkkeen kertyminen​
  • Työllisyysasteen kasvu​
  • Integroituminen tavalliseen työyhteisöön tukee normalisaatiota​
  • Työyhteisöjen monimuotoisuus​

Lisätietoja:

Hanna Lange, toimintayksikön esihenkilö, vammaisten tuetun työllistämisen palvelut, puh. 040 651 1841, [email protected]

Anne Ikäheimonen, palvelupäällikkö, vammaispalvelut, puh. 040 053 4711, [email protected]

Simo Klem, työllisyysasiantuntija, Kehitysvammaliitto, puh.  puh. 040 905 1837, [email protected]

Liitteet:

Customer service