Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. Myös ikääntyessä säännöllinen ruokailu ylläpitää hyvää vireystilaa ja toimintakykyä. Hyvä ravitsemustila on oleellinen osa ikääntyvien elämänlaatua. Se nopeuttaa myös sairauksista toipumista ja lyhentää sairaalajakson kestoa ja hoitokustannuksia.
Ravitsemusterapeutti Mervi Lehmusaho Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta korostaa, että erityisesti ikäihmisten kohdalla monipuolinen ruokavalio edesauttaa monella tavalla hyvää elämänlaatua:

Hyvän vastustuskyvyn, toimintakyvyn ja muistitoimintojen säilyttäminen, mielen hyvinvointi ja arjessa jaksaminen – kaikkeen tähän voidaan hyvällä ruokavaliolla ja osin myös ruokaseuralla vaikuttaa.
Mervi Lehmusaho
Erityisesti hyvin vähän syövien tulisi varmistaa riittävä proteiinin saanti ja ruuan monipuolisuus
Erityisen tärkeää riittävän proteiinin saanti ja ruokavalion hyvä laatu on niillä, jotka muutenkin syövät hyvin vähän. Monipuolisuutta ruokavalioon saa lisäämällä kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Riittävään proteiinin saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota, koska proteiinin hyväksikäyttö elimistössä heikkenee iän myötä. Tärkeää on huolehtia myös riittävästä energian saannista, jotta proteiini voidaan käyttää kudosten hyväksi, ei vain energian lähteenä. Helppo energialisä on 2–3 ruokalusikallista rypsiöljyä päivässä, ruokaan sekoitettuna tai sellaisenaan.
Ikääntyneiden kotona asumisen tukitoimiin, myös kotihoidon asiakkailla, kuuluvat säännöllinen ravitsemustilan arviointi ja riittävän syömisen varmistaminen. Kotiin tuotava ateria helpottaa arjen ruokataloutta, mutta se on vain yksi päivän aterioista – se vastaa yhtä kolmasosaa ikäihmisen päivän energian ja ravintoaineiden tarpeesta.
Ravitsemusterapeutti Lehmusaho kertoo:
− Jos kotiin tuotava ateria nautitaan lounaaksi, niin ruokailija tarvitsee sen lisäksi aamupalan, toisen pääaterian sekä yhden välipalan ja iltapalan. Päivän toinen pääateria voi haluttaessa olla myös kylmä ateria tai monipuolinen välipala.
Tiedotteen lopusta löydät hyvinvointialueen asiakasohjeen kotiin vietävien aterioiden tueksi. Ohjeessa on esimerkki päivästä, johon kuuluu yksi kotipalveluateria.
Onko sinulla huolia läheisesi ravitsemuksesta?
Mikäli haluat tarkistaa esimerkiksi lähiomaisesi ravitsemuksen tilaa, voit hakeutua hänen kanssaan sairaanhoitajan, lääkärin tai ravitsemusterapeutin vastaanotoille – tai kertoa huolesi kotihoidon työntekijöille. Ravitsemusterapeutille tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen lähete. Ravitsemusterapeutit palvelevat lähi- ja etävastaanotoin.
Mikä avuksi, jos ruokahalu on heikentynyt tai syöminen on vaikeutunut?
- Valmista puuro maitoon sekä lisää puuroon öljyä (1–2 rkl/ annos) ja halutessasi rasvasilmä. Lisäksi lisää leiville enemmän juustoa (enint. 17 % rasvaa), kananmunaa tai vähärasvaista leikkelettä – saat enemmän proteiinia ja energiaa.
- Lisää öljyä ruokiin ja kypsennettyihin kasviksiin tai salaattiin (1–2 rkl/annos) – saat pehmeitä rasvoja ja energiaa.
- Valmista rahka- tai jugurttipohjaisia välipaloja tai juomia, joihin lisäät marjoja tai hedelmiä ja 2 tl – 1 rkl öljyä. Voit nauttia myös raejuustoa marjojen kera tai kaupan proteiinijuomia. Täysmehusta saat hyvin C-vitamiinia ja energiaa.
- Apteekista saat kliinisiä täydennysravintovalmisteita, jos syöminen jää vähäiseksi. Näistä saat energiaa, proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita pienestä määrästä. Yksi pullo vastaa yhtä ateriaa (300–400 kcal).
Lisätietoja:
Mervi Lehmusaho, ravitsemusterapeutti, puh. 040 651 3889, [email protected]