Tänä vuonna saatat törmätä Etelä-Karjalan hyvinvointiasemilla myös jonkin paikallisen järjestön asiantuntijaan. Pitkin vuotta hyvinvointiasemilla pidetään infopisteitä eri järjestöjen toiminnasta. Yhteistyö hyvinvointiaseman henkilöstön ja paikallisen järjestön kanssa voi tuottaa parhaimmillaan terveyshyötyä kansalaisille ja vahvistaa ammattilaisten tietoisuutta järjestöjen vaikuttavasta toiminnasta.

Maaliskuussa Aivoviikoksi nimetyllä viikolla Etelä-Karjalan Muisti ry piti infopisteitä viidellä Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hyvinvointiasemalla. Muistiyhdistyksen ammattilaiset tapasivat sekä asiakkaita että hyvinvointiaseman henkilöstöä.
Etelä-Karjalan Muisti ry:n toiminnanjohtaja Maija Lasanen kertoo:
–Tämä oli ensimmäinen kerta, kun järjestimme hyvinvointiasemilla infopisteitä. Asiakaskohtaamisten lisäksi kävimme kertomassa toiminnastamme hyvinvointiasemien henkilöstölle. Nämä olivat hyvin hyödyllisiä tapaamisia. Saimme itse tietoa hyvinvointiasemien toiminnasta, ja samalla välitimme itsellämme olevaa sairauksiin liittyvää tietoa sekä asiakkaille että ammattilaisille.
Erityisasiantuntija Sari Hokkanen kertoo, että tänä vuonna tehdään uudenlaista yhteistyötä hyvinvointiasemien puolella maakunnan järjestöjen ja kuntien kanssa.

– Järjestämme pitkin vuotta hyvinvointiasemillamme järjestöjen ja esimerkiksi kuntien liikuntatoimien tapaamisia asiakkaiden kanssa. Samalla vahvistamme henkilöstömme osaamista ja ymmärrystä alueen eri järjestöjen toiminnan arvosta ja hyödystä terveyden edistämisessä. Kumppanuus ja yhdessä asiakkaiden parhaaksi toimiminen on tässä olennaista. Hyvinvointiasemien monipuoliset palvelut sekä järjestöjen tarjoama vertaistuki, tieto ja palvelut tukevat asiakkaita sairastumisen alkuvaiheessa.
Maija Lasanen kertookin, että tiedon tarve sairastumisen ensi hetkillä on valtava.
– Meiltä muistiyhdistykseltä sairastunut tai hänen läheisensä saa esim. hyvin laajasti muistisairauteen ja sen kanssa elämiseen liittyvää tietoa, henkilökohtaista tukea ja vertaistukea. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ylläpitämä Muistiluotsi-toiminta on maksutonta ja kaikille avointa toimintaa. Neuvomme myös muististaan huolestuneita asiakkaita, miten he voivat hakeutua tutkimuksiin.
– Tänä päivänä muistisairauden perinnöllisyyttä ei niinkään painoteta, koska tutkitusti omilla elintavoillaan voi vaikuttaa sairauden kehittymiseen. Aivoterveelliset elintavat ovat hyödyksi kaikille, vinkkaa Maija Lasanen.
– Yhteistyö erikoissairaanhoidon puolella muistipoliklinikan ja neurologian poliklinikan kanssa on toiminut loistavasti jo vuosia. Ja nyt yhteistyötä on käynnistetty myös hyvinvointiasemien kanssa, iloitsee Maija Lasanen.
Sari Hokkanen iloitsee myös, että yhteistyö on nyt aloitettu:
–Hyvinvointiasemilla pidettävät infopisteet ja asiakaskohtaamiset ovat helppoja tapoja kohdata asiakkaitamme.
–Suunnitteilla on jo seuraavia infopisteitä ja tulemme kertomaan niistä omilla some-kanavillamme ja järjestöt sekä kunnat omissa kanavissaan.
Etelä-Karjalan hyvinvointiasemilla on myös OLKA-pisteitä, joista järjestöjen esitteet löytyvät helposti. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt voivat itsenäisesti viedä esitteitään hyvinvointiasemien OLKA-pisteille.
Lisätietoja:
Sari Hokkanen, erityisasiantuntija, puh. 040 683 8962, [email protected]