Etelä-Karjalan hyvinvointialue (Ekhva) ja LUT-yliopisto suunnittelevat yhteisprofessuurin perustamista vuoden 2026 alusta alkaen.
– Hyvinvointialueen taloudellinen tilanne edellyttää aiempaa vaikuttavampia palveluita vähemmillä resursseilla. Tämä onnistuu parhaiten luomalla organisaatio, jossa yksilöt ja työyhteisöt oppivat jatkuvasti parantamaan toimintaa yhdessä ilman sote-alalle tyypillistä siilomaisuutta. Ekhvan uusi vuoden 2026 alusta käyttöön otettava organisaatiomalli tähtää samaan ajatukseen. Meidän tulee organisaationa oppia paremmaksi ja varmistaa, että asiakkaan saama hyöty ohjaa kaikkea tekemistämme ja kehittämistämme, hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen sanoo.
– Sote-alalla on valtavasti työtä ja kasvava resurssipula, LUTilla puolestaan prosessien ja organisaation johtamisen osaamista. Kun prosesseja kehitetään tieteeseen perustuen, voidaan saada aikaan kestäviä ratkaisuja ihmisten jaksamiseen, palveluiden toimivuuteen ja organisaation taloudellisen tilanteeseen. Uusi professuuri antaa myös meille yliopistolla entistä paremman mahdollisuuden kehittää osaamistamme ja ymmärrystämme julkisen sektorin prosessien kehittämisestä, sanoo LUTin insinööritieteiden tiedekunnan dekaani Mari Kallioinen-Mänttäri.
Lean-johtamisen ja tuotantotalouden alalle keskittyvän yhteisprofessuurin työpanos on suunniteltu jakaantuvan 40 prosenttia Ekhvalle ja 60 prosenttia LUT-yliopistolle. Hyvinvointialueen osalta kyseessä on työsuhteinen tehtävä. Hyvinvointialueella tehtävänimike on johtava asiantuntija, professori.
Tehtävään valittavan henkilön työnkuva muodostuu hyvinvointialueen työntekijöiden valmentamisesta, kehittämisprojektien suunnittelun, toteutuksen ja seurannan tuesta sekä näiden projektien tulosten julkaisemisesta tieteellisissä julkaisuissa. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhteydessä toteutettavat julkaisut ovat yksi harvoja mahdollisuuksia hyvinvointialueelle saada valtionrahoituksen ja asiakasmaksujen ulkopuolista rahaa.
Yhteisprofessuurin kustannukset jakautuvat Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ja LUT-yliopiston kesken. Hyvinvointialueen osuus kustannuksista on vuosittain enintään 70 000 euroa. Professuurin perustaminen LUT-yliopistolle edellyttää viiden vuoden sitoutumista myös hyvinvointialueen osalta. Viiden vuoden kokonaiskustannus Ekhvalle on noin 350 000 euroa.
Yhteisprofessuuri on aluehallituksen linjattavana ensi tiistaina. Sen jälkeen asia etenee aluevaltuustolle käsiteltäväksi toukokuussa.
Lisätietoja:
Sally Leskinen, hyvinvointialuejohtaja, [email protected] p. 0400 497 418
Mari Kallioinen-Mänttäri, dekaani, LUT-yliopisto, [email protected] , 040 593 9881