Hoitoon pääsy
Tällä sivulla kerrotaan hoitoon pääsystä ja hoidon saatavuudesta yleisesti.
Kuntalaisella on oikeus päästä sairauden edellyttämässä ajassa kiireelliseen hoitoon, tarvittaessa päivystyspotilaana. Kiireettömälle hoidolle on säädetty enimmäisajat eli niin sanottu hoitotakuu (Terveydenhuoltolain 51 § ).
Sairaalan tai terveyskeskuksen erikoissairaanhoitoon pääsy edellyttää lääkärin tai hammaslääkärin lähetettä.
Hoitotakuu ja sen toteutuminen
Hoitotakuu perusterveydenhuollossa
- Potilaan on voitava saada arkipäivisin virka-aikana saman päivän aikana yhteys terveyskeskukseen tai muuhun perusterveydenhuollon toimintayksikköön.
- Hoidon tarve on arvioitava samana päivänä, kun potilas ottaa yhteyttä.
- Hoidon tarpeen voi arvioida muukin terveydenhuollon ammattilainen kuin lääkäri.
Hoitoon pääsyn enimmäisajat perusterveydenhuollossa
- Kiireetöntä hoitoa, kuntoutusta tai terveyspalveluita on tarjottava potilaan tarpeiden mukaisesti kohtuullisessa ajassa, kuitenkin viimeistään kolmen kuukauden sisällä siitä, kun tarve on arvioitu. Jos tarvitaan lääkärin tutkimus, myös se on järjestettävä kolmen kuukauden kuluessa alkuperäisestä tarvearviosta.
- Lapsille ja alle 23-vuotiaille nuorille ensimmäinen hoitotapahtuma on järjestettävä 14 vuorokauden kuluessa. Jos tarvitaan lääkärin tutkimus, lääkärille pääsy on järjestettävä viikon sisällä muulta terveydenhuollon ammattilaiselta saadun arvion jälkeen.
Hoitoon pääsyn enimmäisajat suun terveydenhuollossa
- Suun terveydenhuollossa alle 23-vuotiaiden on päästävä hoitoon viimeistään kolmessa kuukaudessa ja tätä vanhempien viimeistään kuudessa kuukaudessa.
- Jos hoidon aikana havaitaan tarve erikoishammaslääkärille, hoito on järjestettävä kuuden kuukauden sisällä (alle 23-vuotiaille kolmen kuukauden sisällä).
Mitkä palvelut eivät kuulu hoitoon pääsyn piiriin?
Hoitoon pääsyn enimmäisajat eivät koske tiettyjä ennaltaehkäiseviä palveluja, koska tällaisten palveluiden antamisesta säädetään erikseen. Näitä ovat esimerkiksi:
- seulonnat
- niin sanotun neuvola-asetuksen mukaiset neuvolatoimintaan sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon kuuluvat määräaikaistarkastukset
- osa rokotuksista (joista on erityissääntelyä)
- ehkäisyneuvonta sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävät palvelut.
Hoitoon pääsyn enimmäisajat eivät myöskään koske hoito- tai kuntoutussuunnitelman mukaisia seurantakäyntejä samasta asiasta.
Hoitoon pääsy erikoissairaanhoidossa
- Hoidon tarpeen arviointi tulee aloittaa kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta.
- Tarpeelliseksi todettu hoito on aloitettava viimeistään kolmen kuukauden sisällä tarpeen toteamisesta, mutta perustellusti tätä aikaa voidaan pidentää kolmella kuukaudella ilman potilasturvallisuuden vaarantumista.
Hoitoon pääsy lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa
- Alle 23-vuotiaiden lasten ja nuorten mielenterveyshoidon tarve on arvioitava kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta.
- Lyhytpsykoterapia ja muu määrämuotoinen hoito on aloitettava 28 vuorokauden sisällä tarpeen toteamisesta.
- Psykiatrinen erikoissairaanhoito on järjestettävä kolmen kuukauden sisällä tarpeen toteamisesta, ellei ole perusteltua syytä viivästykseen.