Ylipainon ja lihavuuden palvelupolku (aikuiset)
Polku on tarkoitettu sinulle, joka pohdit omaa tai läheisesi painoa tai siitä johtuvia riskejä terveydelle. Tältä polulta löydät tietoa ylipainon/lihavuuden itsehoidosta ja siitä, kuinka saat tukea terveydenhuollon ammattilaisilta painonhallintaan ja lihavuuden hoitoon.
Mietityttääkö painosi?
Lihavuus on pitkäaikaissairaus, jossa kehon rasvakudoksen määrä on liian suuri. Ylipaino ja lihavuus lisäävät useiden sairauksien riskejä.
Lihavuus voidaan luokitella painoindeksin (BMI) ja vyötärönympärysmitan mukaan. Rasvan kertyminen etenkin vyötärölle on haitallista, koska rasvaa kertyy myös sisäelimiin. Vatsalle kertynyttä rasvaa voidaan arvioida mittaamalla vyötärönympärys. On huomioitavaa, että pelkkä painoindeksi ei anna riittävästi tietoa henkilön terveydentilasta tai hyvinvoinnista.
BMI lasketaan paino (kg) jaettuna pituuden neliöllä (m2)
- Laskuri painoindeksin (BMI) laskemiseen yli 18-vuotiaille: terveyskirjasto.fi
- BMI-arvo 18,5–24,9 kg/m2 tulkitaan normaalipainoksi
- BMI-arvo yli 25 kg/m2 tulkitaan ylipainoksi
- BMI-arvo yli 30 kg/m2 tulkitaan lihavuudeksi
- Yli 65-vuotiaiden normaali BMI 23–29 kg/m2
- Painon pudotusta voidaan harkita terveydellisistä syistä terveydenhuollon ammattilaisen seurannassa.
- Ikääntyneen painonpudotukseen liittyy lisääntynyt riski lihas- ja luumassan vähenemiseen, joka voi vaikuttaa toimintakyvyn heikentymiseen.
Vyötärönympäryksen mittaaminen:
- Mittaa vyötärönympärys seisten paljaalta iholta. Oikea mittauskohta on suoliluun harjun ja alimman kylkiluun puolivälissä, yleensä noin 1–2 cm navan yläpuolella. Tarkista, että mittanauha on vaakasuorassa edestä, takaa ja sivuilta. Hengitä ensin sisään, sitten ulos. Katso mittanauhan lukema uloshengityksen jälkeen.
- Vyötärölihavuuden rajat ovat miehillä yli 100 cm ja naisilla yli 90 cm.
Painonnousun ehkäisy on aina helpompaa kuin painon pudottaminen tai jo saavutetun laihdutustuloksen ylläpito.
Terveyskylän Painonhallintatalo
Omaolovalmennukset: Valmennukset
Syö, liiku ja nuku hyvin (Ekhva ja kuntien liikuntaneuvonta)
Tarmoa – hyvinvointia arkeen
Näin otat yhteyttä
Jos ylipainosi mietityttää sinua, voit hakeutua hoitoon esimerkiksi hyvinvointiasemien hoitajan tai hyvinvointivalmentajan vastaanotolle. Molemmat ovat terveydenhuollon ammattilaisia, joten voit valita kumman vastaanotolle haluat hakeutua. Kohdasta 3. voit tutustua näiden toimintaan tarkemmin.
- Ajanvaraus hoitajan vastaanotolle
- eAsioinnin kautta
- Asiakaspalvelukeskus ma-pe klo 7-20 (puhelinnumero 05 352 7260)
- Omahoitolomake eAsioinnissa, jonka ammattilainen käsittelee ja on sinuun yhteydessä
- Ajanvaraus hyvinvointivalmentajalle
- puhelimitse
- eAsioinnin kautta
- Omaolo-palvelussa voit tehdä sähköisen terveystarkastuksen, josta tarvittaessa sinulle avautuu yhteydenottomahdollisuus hyvinvointivalmentajaan
- Voit ottaa painosi myös puheeksi terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla omana asiana tai jo olemassa olevan perussairauden seurannan yhteydessä.
- Ajanvaraus hoitajan vastaanotolle
Hoito ja seuranta perusterveydenhuollossa
- Hoitajan vastaanotolla sinulta kartoitetaan kokonaisvaltaisesti elintavat, mahdolliset perussairaudet ja niihin liittyvät lääkitykset, mahdollisten laboratoriokokeiden tulokset sekä verenpaine- ja verensokeriseuranta. Lisäksi mitataan paino, pituus, BMI, verenpaine ja vyötärönympärys.
- Hoitaja voi vastaanotolta varata tarvittaessa sinulle ajan lääkärin vastaanotolle, jos sinulla on tarvetta lihavuuden lääkehoidolle. Lääkäri ohjaa lääkitykseen liittyvät asiat kuten painonseurannan, joka toteutetaan jatkossa esim. hoitajan vastaanotolla.
- Lisäksi sinulla on mahdollisuus ohjautua muihin erilaisiin palveluihin oman yksilöllisen tarpeen mukaan. Voitte hoitajan kanssa yhdessä miettiä sinulle sopivia vaihtoehtoja:
- Liikuntaneuvoja
- Ryhmätoiminta
- Mielenterveyshoitaja
- Päihdehoitaja
- Ravitsemusterapeutti, jolle hoitaja voi tehdä lähetteen
- Hyvinvointivalmentaja tukee sinua painonhallinnassa ja elintapamuutoksiesi tekemisessä.
- Vastaanotot toteutetaan; lähi-, etä- tai puhelinvastaanottoina.
- Ensimmäisellä käynnillä sinulle tehdään alkukartoitus elintavoistasi; ravitsemus, liikkuminen ja nukkuminen sekä tavoitteesi sekä motivaatiosi elintapamuutoksiin.
- Seurantakäyntejä hyvinvointivalmentajalle varataan oman yksilöllisen tarpeesi mukaan. Ohjaus kestää n. 6–12 kk.
- Käynneillä seurataan painoasi ja tuetaan sinua kokonaisvaltaisesti elintapamuutoksissasi.
- Viimeisellä tapaamisella arvioidaan käynneillä asettamiesi tavoitteiden saavuttamista ja tehdään loppumittauksia.
- Mietimme ja suunnittelemme yhdessä, miten jatkat eteenpäin. Hyvinvointivalmentaja voi ohjata sinua muihin palveluihin tarpeesi mukaan mm. kuntien liikuntaneuvontaan, eri ammattilaisille ja tarvittaessa tehdä lähetteen ravitsemusterapiaan.
- Lisätietoa: Ekhva – elintapaohjaus
- Ravitsemusterapeutille päästäksesi tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen lähetteen, katso: Ravitsemusterapia – Etelä-Karjalan hyvinvointialue
- Kun olet saanut lähetteen, sinulle lähetetään kutsu lähi-, etä- tai puhelinvastaanotolle (mukana mahdollisesti täytettäväksi ruokapäiväkirja ja muita esitietolomakkeita).
- Käynnit toteutetaan ravitsemusterapeutin vastaanotolla yksilöllisesti. Mikäli sinulla on tavoitteena lihavuusleikkaukseen pääsy, toteutetaan seurannat vähintään puoli vuotta ja tavoitteena n. 5 % painonpudotus. Painonseurannat toteutetaan 1-2 kk välein ravitsemusterapeutin vastaanoton yhteydessä.
- Seuranta päättyy, kun olet saanut pudotettua painoasi ja/tai koet saaneesi riittävästi työkaluja jatkaa itsenäisesti TAI lihavuusleikkausprosessissa olet saavuttanut vaaditun 5 % painonpudotuksen ja tällöin sinun tulee varata aika perusterveydenhuollon lääkärille saadaksesi lähetteen erikoissairaanhoitoon.
Hoito erikoissairaanhoidossa
Lihavuusleikkausta voidaan harkita silloin, kun muilla hoitomuodoilla ei ole saavutettu riittävää laihtumista, ja leikkauskriteerit täyttyvät. Lihavuusleikkaus vaatii pysyviä elintapamuutoksia, ja potilaalta edellytetään kykyä muuttaa syömistottumuksiaan. (Lähde Käypähoitosuositus Lihavuus aikuisilla).
- Saat perusterveydenhuollon lääkäriltä lähetteen lihavuusleikkausarvioon, kun hoidon kriteerit täyttyvät.
(kts. kohta 3 –> Ravitsemusterapeutin vastaanotto).- Saat ajan endokrinologian poliklinikalle
- Käyt lääkärin vastaanotolla, josta tehdään lähete erikoissairaanhoidon ravitsemusterapeutille, lihavuusleikkausta varten tehtäviin tutkimuksiin sekä lopulta lihavuusleikkaukseen. Tämä kestää yleensä noin 4-6 kk.
- Saat kutsun ravitsemusterapeutin vastaanotolle. Siellä on leikkausta edeltäviä käyntejä 1-2.
- Saat kutsun kertaluontoiseen lihavuusleikkausta odottavien kokemusasiantuntija-ryhmätapaamiseen, johon osallistuminen on vapaaehtoista.
- Saat leikkausajan Etelä-Karjalan keskussairaalaan (EKKS) tai Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Jorvin sairaalaan.
- Leikkauksen jälkeen saat kutsut endokrinologian poliklinikalle 3 kk, 12 kk ja (24 kk) kohdalla leikkauksen jälkeen ja ravitsemusterapeutin vastaanotolle (3-4 vko), 3 kk ja 12 kk leikkauksen jälkeen.
- Ravitsemusterapiakäyntien määrä EKKS:ssa ennen leikkausta ja sen jälkeen riippuu siitä, missä leikkaus toteutetaan.
- Mikäli koet, että tarvitset ravitsemusterapeutin käynnin 24 kk leikkauksen jälkeen tai myöhemmin, voit pyytää endokrinologian poliklinikalta (24 kk kohdalla lääkärin vastaanotolla) tai muulta terveydenhuollon ammattilaiselta lähetteen ravitsemusterapeutille. Käynti tapahtuu perusterveydenhuollon ravitsemusterapeutilla.
- EKKS:ssa seurannan päätyttyä sinun tulee olla itse yhteydessä vuosittain hyvinvointiasemalle kontrollikäyntiä varten (vuosittaiset laboratoriokokeet).
- Saat perusterveydenhuollon lääkäriltä lähetteen lihavuusleikkausarvioon, kun hoidon kriteerit täyttyvät.