• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more

Tule meille tukiperheeksi tai -henkilöksi

Tältä sivulta löydät tietoa tukiperheenä tai tukihenkilönä toimimisesta. Perehdytyskoulutusten ajankohdat löydät myös täältä. Tervetuloa mukaan!

Aikuiset ja lapset heittelemässä palloa puistossa

Kaikenikäiset ihmiset ja kaikenlaiset perheet voivat toimia tukihenkilönä tai -perheenä lapselle tai nuorelle. Voit olla esimerkiksi opiskelija, eläkeläinen, yksinhuoltaja tai kahden aikuisen monilapsinen perhe.

Tukiperheet ja -henkilöt tapaavat omaa tukilastaan tai nuorta yhdessä sovituin väliajoin ja sitoutuvat tukitoimintaan vuoden ajaksi.

Mitä tukihenkilö tekee?

Vapaaehtoiseksi tukihenkilöksi sopii luotettava ja turvallinen aikuinen, kenellä on aikaa ja motivaatiota toimia tukihenkilönä. Tukihenkilön oma elämäntilanne tulee olla riittävän tasapainoinen.

Tukihenkilötoiminnan tavoitteena on edistää tuettavan ja tämän perheen hyvinvointia. Tuettavat ovat pääsääntöisesti 10–17-vuotiaita lapsia ja nuoria. Tukihenkilöä tarvitaan erilaisissa elämäntilanteissa, esimerkiksi nuorella on yksinäisyyttä tai ei ole harrastusta, perhettä tuetaan sosiaalisten verkostojen ollessa niukat tai tuetaan vanhemman jaksamista.

Tukihenkilö on lapselle aikuisen malli, keskustelukumppani ja kodin ulkopuoliseen mukavaan yhteiseen tekemiseen lähtevä aikuinen. Lapsi saa parhaimmillaan myönteisiä onnistumisen kokemuksia ja elämyksiä arkisissa asioissa.

Millaista tukiperheenä oleminen on?

Tukiperhettä tarvitaan monenlaisille lapsille ja erilaisissa elämäntilanteissa. Tukiperheellä pitää olla resursseja ja halua tarjota huolenpitoa ja turvaa lapsille ja nuorille. Tukiperheenä voi toimia myös mummolaperhe, sateenkaariperhe, kahden aikuisen lapseton perhe tai maahanmuuttajaperhe. Tarvitsemme monenlaisia tukiperheitä vastaamaan erilaisiin lapsiperheiden tarpeisiin.

Useimmat tukiperheessä vierailevat lapset ovat varhaiskasvatusikäisiä tai alakouluikäisiä. Tukiperhetoiminta on tavoitteellista toimintaa lapsen ja perheen tukemiseksi, kun perhe-elämään kohdistuu paineita ja ristiriitoja. Tukiperheessä lapset tarvitsevat aikuisen aikaa ja huolenpitoa. Lapsi pääsee tukiperheen tavalliseen viikonlopun viettoon mukaan. Parhaimmillaan lapsi saa myönteisiä kokemuksia ja onnistumisen elämyksiä, joista syntyy tärkeitä muistoja yhdessä vietetystä ajasta.

Kuka voi toimia tukihenkilönä – mitä edellytetään?

Nainen halaa lasta tiukasti

Tukihenkilöt ja tukiperheet hyväksytään tukisuhdetoimintaan haastattelun, perehdytyskoulutuksen ja kotikäynnillä tapahtuneen arvioinnin perusteella. Tukihenkilöt ja -perheet ovat vaitiolovelvollisia myös vapaaehtoistyön päättymisen jälkeen.

Tukihenkilötapaamisista maksetaan toimintaraha tukihenkilölle.

Tukiperhetapaamisista maksetaan hoitoraha ja kulukorvaus tukiperheelle.

Kysy rohkeasti lisää ja tule mukaan!

Ota yhteyttä:
Ohjaaja Anna Honkanen puh. 040 729 0790

 lapsiperheiden.tukisuhdetoiminta(a)ekhva.fi

Customer service