Lastensuojelun perhehoito
Lastensuojelun perhehoito tarkoittaa lapsen hoidon, kasvatuksen ja muun ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä tehtävään hyväksytyssä ja lapsen näkökulmasta sopivassa perheessä tilanteessa, jossa lapsi ei voi asua kotona.
Hoidon tarve voi olla joko lyhytaikaista tai pidempiaikaista. Perhehoidon tehtävänä on myös auttaa lasta palaamaan takaisin syntymäperheensä luokse, kun se on mahdollista.
Lasten ja nuorten perhehoitajia kutsutaan usein sijaisvanhemmiksi ja perhettä sijaisperheeksi.
Mitä perhehoitajana toimiminen tarkoittaa?
Lastensuojelun perhehoidossa lapsi sijoitetaan perheeseen lastensuojelun sosiaalityöntekijän päätöksellä. Perhehoidossa lapsi elää tasavertaisena perheenjäsenenä. Perheen vanhemmat toimivat hänen perhehoitajinaan. Etelä-Karjalan hyvinvointialue ja perhehoitaja tekevät ennen sijoitusta toimeksiantosopimuksen. Hyvinvointialue maksaa perhehoitajalle hoitopalkkiota ja kulukorvauksia sekä valvoo perhehoitoa.
Harkitsetko perhehoitajaksi ryhtymistä?
Perhehoitoa tarvitaan monenlaisille lapsille ja erilaisissa elämäntilanteissa. Perhehoidon perheellä pitää olla resursseja ja halua tarjota huolenpitoa ja turvaa lapsille ja nuorille. Perheen tulee olla tasapainoinen, jossa ihmissuhteet ovat kunnossa. Lisäksi perheellä tulisi olla aikaa lapselle, kykyä vastata lapsen yksilöllisiin tarpeisiin sekä valmiutta yhteistyöhön lapselle läheisten ihmisten, sosiaalitoimen sekä muiden lasta hoitavien tahojen kanssa.
Sijoitettavan lapsen tarpeet ovat yksilöllisiä ja siksi tarvitsemmekin monenlaisia perheitä ja perhehoitajia. Myös sijoitettavan lapsen sukulaisperhe tai muu läheinen voi toimia hänen perhehoitajinaan.
Etelä-Karjalan hyvinvointialue valmentaa perhehoidosta kiinnostuneet vuosittain järjestettävässä koulutuksessa. Koulutus on maksuton, eikä siihen osallistuminen sido perhehoitajaksi ryhtymiseen. Perhehoitajilta emme edellytä mitään tiettyä ammatillista koulutusta. Valmennuksen jälkeen tarjoamme vahvan tuen perhehoitajana toimimiseen.
Lisätietoja perhehoitajana toimimisesta saat:
Tukitiimi, vastaa myös viikonloppuisin puh. 040 7579 954
Jenni Koppo, virka-aikaan puh. 040 1455 981, [email protected]
Merja Kesseli, virka-aikaan puh. 040 6511 668, [email protected]