Äitiysneuvola
Neuvolakäyntien sisältö koostuu perheen hyvinvointiin liittyvistä toimenpiteistä, tutkimuksista ja seulonnoista. Erityisesti kiinnitämme huomiota parisuhteen tukemiseen, vanhemmuuden kasvuun ja perheen hyvinvoinnin lisäämiseen. Apuna käytämme seulontoja, strukturoituja kyselyjä ja kartoituksia sekä moniammatillista yhteistyötä. Vastaanotolla hoidetaan lyhyitä neuvola-asioita, esim. raskauden aikana verenpaineen, virtsanäytteen tai sikiön sydänäänien tarkistuksia.
Sähköiset palvelumme
Tiesitkö, että eteläkarjalaisena voit hoitaa monia asioita kanssamme sähköisesti 24/7, vuoden jokaisena päivänä?
Jos haluat asioida puhelimitse, soita neuvolan ajanvaraus- ja palvelunumeroon puh. 05 352 7260 on avoinna ma-pe klo 7-20. (Huom! Kyseessä on Etelä-Karjalan suuntanumero 05, ei matkapuhelinnumero). Soittaminen ja jonottaminen on maksullista. Matkapuhelimesta maksu on keskimäärin 7–10 snt/min. Takaisinsoittopyynnön voi jättää klo 7-14 välisenä aikana.
Voit myös asioida Neuvolan Chat-palvelussa. Chat-palveluun pääset liittymään Etelä-Karjalan hyvinvointialueen verkkosivuilta. Chat on käytettävissäsi arkisin ma-pe klo 7-20 välisenä aikana ja chatissa voit asioida reaaliaikaisesti terveydenhoitajan kanssa. Chatin käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista.
Neuvolan ajanvarauksen voi peruuttaa myös lähettämällä tekstiviestin numeroon +358 45 739 59039.Tekstiviestiperuutukseen tulee laittaa etunimi ja sukunimi (lapsen nimi, jos perutaan lapsen aikaa), minkä vastaanottoajan peruu ja miksi. Aika tulee peruuttaa vuorokausi eli 24 tuntia ennen ajanvarauksen alkua, jotta aika katsotaan perutuksi.
Käyttämättä jätetystä neuvolalääkärin palvelusta perittävä maksu, Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 3 §, 18-vuotta täyttäneiltä on 56,70 €. Aika tulee perua vähintään vuorokausi ennen vastaanottoaikaa. Äkillisen sairastumisen voit ilmoittaa samana aamuna neuvolan palvelunumeroon puh. 05 352 7260.
Ajankohtaista
Neuvolan influenssarokotukset kaudella 2024-2025
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen neuvoloissa annetaan influenssarokotuksia neuvolakäyntien yhteydessä aikaisintaan viikon 43 aikana sekä erillisillä ajanvarauksilla viikkojen 45 ja 50 aikana. Rokotuksia jatketaan tämän jälkeen neuvolakäyntien yhteydessä, niin pitkään kuin rokotteita riittää.
Ajan voit varata sähköisesti verkkosivuiltamme eAsioinnin kautta 14.10.2024 alkaen. Jokaiselle rokotettavalle on varattava oma aika!
Maksuttomia influenssarokotuksia annetaan neuvolassa seuraaville ryhmille:
- raskaana oleville ja heidän lähipiirillensä
- alle 6 kk ikäisen lapsen lähipiirille
- 6kk- 6 v lapsille
Pikkulapset sairastavat influenssaa enemmän kuin muut ikäryhmät. Influenssarokotuksen avulla voidaan estää lasten sairastuminen sekä influenssaan että sen jälkitauteihin. Rokotetuilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla. Uusi influenssarokotus tulee ottaa joka vuosi, sillä influenssavirus muuntuu jonkin verran edellisvuodesta eikä vuoden vanha rokote enää tehoa.
Influenssakaudella 2024–2025 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään pistettäviä Vaxigrip Tetra – ja Fluad Tetra -rokotteita sekä 2–6-vuotiaille lapsille Fluenz nenäsumuterokotetta. Lue lisää influenssarokotuksista THL:n sivuilta https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssarokote.
Raskaana oleville suositellaan koronarokotteen tehosteannosta syksyn 2024 aikana. Rokotteen voi ottaa missä tahansa raskauden vaiheessa. Neuvolassa ei anneta koronarokotuksia. 6 kuukauden – 11 vuoden ikäiset lapset saavat koronarokotteita hoitavan lääkärin yksilöllisen arvion mukaan. Lue lisää alueemme koronarokotuksista https://www.ekhva.fi/asiakkaalle/tarvitsetko-apua/voi-hyvin/rokotukset/influenssa-ja-koronarokotusajan-varaaminen-easioinnissa/.
Äitiysneuvolakäynnit
Äitiysneuvolakäyntien perusrunko 2021
PuolisoNEUVOLA
Puolisoneuvola on tarkoitettu ensimmäistä lasta odottavien perheiden isille tai perheen toiselle vanhemmalle. Tavoitteena on antaa tietoa uuteen elämän tilanteeseen, lapsen hoitoon ja kasvatukseen, vanhemmuuteen sekä isän tai puolison omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyen. Perheen molempien vanhempien osallisuus neuvolapalveluissa on merkityksellistä syntyvän lapsen sekä koko perheen hyvinvoinnin vuoksi.
Puolisoneuvolakäynti toteutetaan perheen oman tutun terveydenhoitajan vastaanotolla, kun odottajalla on raskausviikkoja noin 28-32.
Puolison omalla neuvolakäynnillä keskustellaan odotusajan kokemuksista, valmistautumisesta muuttuvaan elämäntilanteeseen sekä lapsen hoitoon, kehitykseen ja kasvatukseen liittyvistä asioista. Lisäksi tehdään tarvittavaa kartoitusta terveydentilasta ja keskustellaan terveystottumuksista sekä muista mieltä askarruttavista asioista. Tarvittaessa terveydenhoitaja voi käynnin yhteydessä ohjata esimerkiksi hyvinvointivalmentajalle tai muiden palveluiden piiriin. Käynnit ovat yksilöllisiä, jolloin käyntien sisältö voi vaihdella.
Kiinnostuitko? Varaa aika tai kysy lisää puolisoneuvolasta tai muista neuvolatoimintaan liittyvistä asioista omalta terveydenhoitajalta tai soittamalla neuvolan puhelinpalveluun p. 05 352 7260 ma-pe 7-20.
Neuvolat
Imatran neuvola
Koulukatu 2
55120 IMATRA
Joutsenon neuvola
Kesolantie 4
54100 Joutseno
Lappeenrannan keskustan neuvola
Valtakatu 34 A,2.krs
53100 Lappeenranta
Lauritsalan neuvola
Karjalantie 2
53300 Lappeenranta
Lemin neuvola
Toukkalantie 3
54710 Lemi
Luumäen neuvola
Marttilantie 34
54500 Taavetti
Parikkalan neuvola
Lehmuskuja 3
59100 Parikkala
Ruokolahden neuvola
Nällisuontie 7
56100 Ruokolahti
Sammonlahden neuvola
Hietakallionkatu 4
53850 Lappeenranta
Savitaipaleen neuvola
Maitolantie 7
54800 Savitaipale
Simpeleen neuvola
Viipurinkatu 6
56800 Simpele
Taipalsaaren neuvola
Muukkolantie 4
54920 Taipalsaari
Ekhva:n palveluja äitiysneuvolan asiakkaille:
Raskauteen ja synnytykseen liittyvää tietoa
Hyvä kysymys – kun elämä askarruttaa
Liikuntaneuvonta lapsiperheille – LPR:n kaupunki