• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Kanssasi vauvasta vaariin » Perhe ja lapset » Neuvola » Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola » Ehkäisy ja seksuaaliterveys

Ehkäisy ja seksuaaliterveys

Ehkäisy- ja seksuaaliterveysneuvonnasta saat asiantuntevaa neuvontaa raskauden ehkäisystä, tietoa ehkäisymenetelmistä sekä neuvontaa seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä asioissa.

Raskauden ehkäisy

Raskauden ehkäisyyn on tarjolla monia luotettavia menetelmiä, kuten yhdistelmäehkäisypillerit, minipillerit, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas, kierukat ja kapselit. Kondomi on ainoa ehkäisytapa, joka suojaa myös seksitaudeilta. Siksi se on suositeltavaa käyttää aina satunnaisissa ja uusissa seksisuhteissa, vaikka käytössä olisi myös muu ehkäisymenetelmä. Kondomia tulee käyttää koko limakalvokontaktin ajan.

Seksitaudit

Seksitaudit ovat yleensä joko bakteerien tai virusten aiheuttamia infektioita, jotka leviävät suojaamattomassa seksissä. Esimerkkejä näistä taudeista ovat hiv, klamydia, kuppa ja tippuri. Seksitaudit voivat tarttua, kun emätineritettä, siemennestettä, esiliukastetta tai verta joutuu seksikumppanin limakalvoille tai avoimiin haavoihin.

Monet seksitaudit voidaan ehkäistä ja hoitaa. Kondomi ja suuseksisuoja tarjoavat tehokasta suojaa seksitaudeilta. Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia, joten on suositeltavaa käydä testissä, jos on syytä epäillä tartuntaa.

Toimintaohjeet raskauden ehkäisyyn

Mikäli ehkäisyn aloitus on ajankohtainen, toimi seuraavasti:

  • Peruskoululainen : varaa aika ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan
    hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskuksesta (ma-pe klo 7-20
    puh. 05 352 7260), sähköisesti eAsioinnin tai oman kouluterveydenhoitajan kautta
  • Toisen asteen opiskelija : varaa aika omaan opiskeluterveyteen
    hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskuksesta (ma-pe klo 7-20 puh. 05 352 7260) tai sähköisesti eAsioinnin kautta. Ehkäisyn aloitus hoituu oman oppilaitoksen terveydenhoitajan kautta. Kontrollit hoidetaan keskitetysti Lappeenrannassa Rakuunanmäen opiskelijaterveydessä, Imatralla Sampon opiskeluterveydessä ja pienimmissä kunnissa neuvolassa. Poikkeuksena kierukan /ehkäisykapselin aloitus, joka hoidetaan ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan kautta. Ota yhteys ajan varaamiseksi hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskukseen (ma-pe klo 7-20 puh. 05 352 7260) tai varaa aika sähköisesti eAsioinnista
  • Yliopisto- ja korkeakouluopiskelija (YTHS) : ehkäisyn aloitus ja ehkäisyreseptin uusiminen hoituu YTHS:n kautta. Tarkemmat toimintaohjeet löydät YTHS:n sivuilta 
  • Muut: varaa aika asuinpaikkakunnan perhesuunnitteluneuvolaan/neuvolaan hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskuksesta (ma-pe klo 7-20 puh. 05 352 7260) tai sähköisesti eAsioinnin kautta

Alle 25-vuotiaat, mikäli käytössä olevan ehkäisyvalmisteen resepti on voimassa, toimi seuraavasti:

  • Nouda maksuton ehkäisyvalmiste varaamalla lyhyt noutoaika ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan tai opiskeluterveyteen hyvinvointialueen sähköisesti eAsioinnin kautta tai asiakaspalvelukeskuksesta (ma-pe klo 7-20 puh. 05 3527 260).
  • Huomioi kuitenkin, että kontrollien tulee olla hoidettu voimassa olevien käytäntöjen mukaan.   
  • Lyhyet noutoajat on tarkoitettu vain valmisteiden noudolle, jolloin valmisteelle tulee olla voimassa oleva resepti. 
  • Kondomeja on saatavilla myös useimmissa kouluissa. Kysy rohkeasti koulusi terveydenhoitajalta!
  • Ekhvan Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille koskee Ekhva:n alueella asuvia. Henkilöt, jotka asuvat tai ovat kirjoilla Ekhvan ulkopuolella, ohjataan omalle hyvinvointialueelle.

Varaa kiireettömät ajat hyvissä ajoin

Imatran ja Lappeenrannan ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvoloihin sekä opiskeluterveyteen voit varata ajan sähköisesti eAsioinnin kautta.

Kiireellisissä asioissa voit olla yhteydessä puhelinpalveluun. Puhelinpalvelun kautta puh. 05 352 7260 (ma-pe klo 7–20) voi varata ajan opiskeluterveyteen sekä ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan, tai jättää soittopyynnön kiireettömissä asioissa. Ajanvarauksen voi tehdä myös chat-palvelun kautta (ekhva.fi).

kuva ehkäisyvalmisteista. Kondomi ja ehkäisypillerit.

Ehkäisy- ja seksuaaliterveysneuvonnasta saat asiantuntevaa neuvontaa raskauden ehkäisystä, tietoa ehkäisymenetelmistä sekä neuvontaa seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä asioissa.

Customer service