Mielenterveys- ja päihdehoidon palvelupolku
Tässä polussa kuvataan se, miten mielenterveys- ja päihdehoidon tarpeen arvioon ja hoitoon pääsee ja missä sitä toteutetaan. Polussa kerrotaan myös siitä, miten hoidon tarvettasi arvioidaan ja miten hoitosi voi edetä eri tilanteissa. Jokainen hoitojakso on kuitenkin yksilöllinen sisällön ja keston suhteen.
Mikäli olet huolissasi läheisestäsi, ohjaa häntä toimimaan palvelupolussa mainituilla tavoilla.
Hoitosi toteutetaan moniammatillisesti eli yksiköissä työskentelee hoitajia, lääkäreitä ja sosiaaliohjaajia. Tarvittaessa käytössämme on myös esimerkiksi psykologin ja toimintaterapeutin palveluita.
Yhteydenotto
Pääset mielenterveys- ja päihdehoidon tarpeen arviointiin matalalla kynnyksellä ilman lähetettä. Voit varata ajan
- eAsioinnin kautta
(eAsioinnin kirjautumisen ohjeet löydät tästä linkistä.) - soittamalla mielenterveys- ja päihdepalveluiden palvelunumeroon
05 352 4610. Puhelimeen vastaavat mielenterveys- ja päihdepäivystyksen ammattilaiset.
Voit tulla myös palvelupisteeseemme Etelä-Karjalan keskussairaalaan L-siipeen ilman ajanvarausta. Etelä-Karjalan keskussairaalan kartta.pdf
Jos sinulla on jo hoitosuhde mielenterveys- ja päihdepalveluissa, ole ensisijaisesti yhteydessä omaan hoitajaan.
Kiireellisissä tilanteissa pääset sairaanhoitajan ja tarvittaessa lääkärin puheille saman päivän aikana.
Sinulla voi olla päivystyksellisen arvion tarve muun muassa seuraavissa tilanteissa:
- voimakas itsetuhoisuus tai itsemurhasuunnitelma
- harhaisuus tai sekavuus
- voimakas ahdistuneisuus tai levottomuus
- alkoholikatkaisuhoidon arvio
Kiireettömissä tilanteissa hoito pyritään aloittamaan 14 vuorokauden kuluessa.
Kiireettömiä asioita ovat:
- B-lausunnot (mm. pitkät sairauslomat, kuntoutustukilausunnot, psykoterapialausunnot)
- Reseptiuusinnat ja lääkemuutokset (erityisesti rauhoittavien lääkkeiden ja ADHD-lääkkeiden uusinta)
- Aikojen perumiset ja siirrot. Ne pyydetään mahdollisuuksien mukaan hoitamaan virka-aikaan.
- Huumekatkaisuhoidot, jotka tapahtuvat suunnitellusti päihdeklinikan kautta yhdessä omahoitajan kanssa.
- Korvaushoidon arviot
- C-hepatiittihoidot
Jos käytät huumeita ja tarvitset neuvontaa, ohjausta tai vaikka puhtaita käyttövälineitä, voit asioida terveysneuvonta- ja neulanvaihtopiste Neupiksessa Lappeenrannassa tai Imatralla. Siellä voit asioida myös nimettömänä. Tutustu tarkemmin Neupiksen toimintaan tästä linkistä.
- eAsioinnin kautta
Hoidon tarpeen arviointi
Hoitaja tekee hoidon tarpeen arvion jo ensimmäisen yhteydenoton aikana tai ensimmäisellä käynnillä/etätapaamisella. Hoidon tarpeen arvioinnissa voi apuna olla itse täyttämäsi terapianavigaattori. Se on digitaalinen työkalu, jonka avulla sinä ja sinua hoitava ammattilainen voitte käydä keskustelua siitä, mikä on sinun oireisiisi sopiva hoitomuoto. Pääset täyttämään sen täältä. Ammattilainen saa tuloksesi auki navigaattorista saamallasi koodilla, jonka voit antaa ammattilaiselle.
Hoidon tarpeen arvioinnissa hoitaja kartoittaa vointiasi ja elämäntilannettasi kokonaisvaltaisesti. Sinulta kysytään kysymyksiä muun muassa
- oireista, joita olet kokenut, niiden voimakkuudesta ja miten pitkään ne ovat jatkuneet
- oireita edeltävästä tilanteesta ja voinnistasi tuolloin
- mahdollisista kuormittavista, ahdistavista tai pelottavista tilanteista, joka on saattanut johtaa oireiden alkuun
- mahdollisesta itsetuhoisuudesta tai itsemurha-ajatuksista
- unenlaadusta, ruokahalusta ja yleisestä jaksamisesta
- asumisestasi, mahdollisesta parisuhteesta, perheestä, lapsista ja muista huollettavista sekä sosiaalisesta tukiverkostostasi
- työ- tai opintotilanteestasi ja taloudellisesta tilanteestasi
- mahdollisista entisistä ja nykyisistä hoitokontakteistasi, oireiden hoidon historiasta ja mistä olet aiemmin hyötynyt mielenterveytesi hoidossa
- mahdollisesta päihteidenkäytöstä (esim. alkoholi, tupakka, huumausaineet, reseptilääkkeiden liikakäyttö)
- fyysisistä sairauksista tai rajoitteista (esim. kohonnut verenpaine, diabetes, kilpirauhasongelmat, krooninen kipu)
- mahdollisista lääkityksistä
- vointiasi helpottavista aktiviteeteista tai keinoista, joita olet jo kokeillut tai käyttänyt
Kokonaisvaltainen arviointi antaa ammattilaiselle tiedon, jonka perusteella hoidon kiireellisyys ja tarve yhteistyössä kanssasi päätetään. Tarvittaessa ammattilainen konsultoi tilanteessa lääkäriä, yhteispäivystystä tai muita viranomaistahoja hoidon suunnittelussa.
Hoitoon ohjaus
Jos arvioitte yhdessä, että oireidesi hoitoon riittävät saamasi omahoito-ohjeet, saattaa hoitosuhteen kestoksi riittää yksi kerta. Voit tässäkin tapauksessa aina olla uudelleen yhteydessä, mikäli vointisi ei parane.
Osoitteesta mielenterveystalo.fi löydät kattavasti tutkittua tietoa mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvistä asioista. Sivustolta löytyy myös harjoituksia ja omahoito-ohjelmia, joita on täysin turvallista käyttää myös itsenäisesti niin halutessasi.Etelä-Karjalan alueella toimii runsaasti yhdistyksiä ja yhteisöjä, jotka keskittyvät tarjoamaan toimintaa mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Tutustu niiden toimintaan alla olevasta linkistä.
Lähellä.fi (lahella.fi)Hoitosi voi jatkua avohoidossa
- Mielenterveys- ja päihdepäivystyksessä, jossa hoidetaan akuutit ja kiireelliset asiat.
- Mielenterveys- ja päihdevastaanotoille ohjataan kiireettömiä ja pidempää hoitokontaktia vaativat tilanteet.
Avohoitoon päihdeklinikalle ohjaudut, mikäli pääasiallinen hoidon tarpeesi liittyy päihteiden käyttöön.
Saat tarvittaessa aikavarauksen lääkärille. Lääkärin aika voi tulla tarpeeseen esimerkiksi sairausloma- , lääkitys- tai lausuntoasioissa. Jos tarvitset apua ja tukea esimerkiksi asumiseen ja taloudellisiin asioihin, sinulle voidaan tarvittaessa varata aika myös sosiaaliohjaajalle.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueella psykiatriseen osastohoitoon tai laitospäihdekuntoutukseen ei ole jonoja vaan laitoshoito voi alkaa samana päivänä kun arvio sen tarpeesta on tehty.
Osastohoitoon ohjautuminen tapahtuu aina mielenterveys- ja päihdepäivystyksen kautta tai suunnitellusti hoidostasi vastaavan ammattilaisen kanssa. Mikäli oireesi ovat niin vakavia, että toivot osastohoidon tarpeen arviointia, ole yhteydessä mielenterveys- ja päihdepalvelujen palvelulinjalle tai tule suoraan mielenterveys- ja päihdepäivystykseen. Tapaat ensin hoitajan, mutta arvion osastohoidon tarpeesta tekee aina lääkäri kasvotusten sinun kanssasi. Yleensä osastohoito perustuu vapaaehtoisuuteen.
Joskus tilanne on niin vakava, että tarpeenmukainen osastohoito ei voi alkaa vapaaehtoisena. Tahdosta riippumattomaan hoitoon lähettämiselle on tiukat kriteerit. Tahdosta riippumattomaan hoitoon lähettämisen edellytyksenä on epäily psykoosista ja uhasta omalle tai muiden terveydelle. Jos epäilys tämänlaisesta oireilusta herää, tapaat lääkärin, joka tekee arvion tahdosta riippumattoman hoidon tarpeesta eli M1-lähetteen. Sen jälkeen mielenterveys- ja päihdepalveluiden lääkäri tapaa sinut ja joko vahvistaa tai kumoaa M1-lähetteen. Jos lääkäri toteaa, että kriteerit täyttyvät, aloitetaan tarkkailujakso (1-4vrk) psykiatrian osastolla.
Sinut voidaan kuljettaa tahdosta riippumattoman hoidon arvioon ambulanssilla ja poliisi voi tarvittaessa avustaa kuljetuksessa. Poliisin apu on tarkoitettu turvaamaan sekä ammattilaista että asiakasta silloin, kun huono psyykkinen vointi aiheuttaa esimerkiksi väkivaltaista käytöstä.
Lisätietoa tahdonvastaisesta hoidosta löydät alla olevasta linkistä.
Tahdosta riippumaton hoito | ValviraPitkittyneen ja runsaan alkoholin käytön jälkeen saatat tarvita laitoskatkaisuhoitoa, koska vakava-asteiset vieroitusoireet alkoholista voivat olla henkeä uhkaavia
- Arvio katkaisuhoidon tarpeesta tehdään kanssasi päivystyksellisesti mielenterveys- ja päihdepäivystyksessä.
- Jos käyttösi on ollut vähäisempää tai kestänyt lyhyemmän aikaa, eivätkä vieroitusoireet ole vakava-asteisia, voidaan kanssasi sopia avokatkaisuhoidosta, jolloin saat tarvittavan lääkehoidon ja vieroitusoireiden arvioinnin Lääkehoitoyksikkö Kohtaamon kautta.
Laitoskatkaisuhoidon tarpeen arvio huumausaineiden käytön vuoksi tapahtuu päihdeklinikan omahoitajasi kautta, ei päivystyksellisesti.
Pajarilan päihdekuntoutumisyksikkö sijaitsee Lappeenrannassa. Tarkemmat yhteystiedot löydät alla olevasta linkistä.
Päihdekuntoutumisyksikkö – Etelä-Karjalan hyvinvointialue (ekhva.fi)Laitosmuotoiseen päihdekuntoutukseen ohjautumisen edellytyksenä on se, että vieroitus- ja katkaisuvaihe on ohitettu eli somaattiset vieroitusoireet ovat ohi ja psyykkinen vointi on riittävän hyvä. Sinne ohjaudutaan suunnitelmallisesti mielenterveys- ja päihdepalveluiden omahoitajan arvion kautta.
Hoitojakso avohoidossa
Hoitosi mielenterveys- ja päihdepalveluissa on lähtökohtaisesti määräaikaista. Teette yhdessä hoito- ja kuntoutussuunnitelman hoidostasi vastaavien ammattilaisten kanssa. Hoitojakso voi sisältää hoitajan tapaamisten ja etäkontaktien lisäksi muitakin palveluita kuten sosiaaliohjaajan ja lääkärin tapaamisia. Tapaamisten tiheys on aina yksilöllinen.
Sovitte vastuutyöntekijäsi kanssa tapaamisaikoja etukäteen. Saat 24h ennen aikavarausta tekstiviestillä muistutuksen, mikäli olet sallinut sen. Jos et pääse varatulle ajalle, ilmoita siitä mahdollisimman ajoissa eAsioinnin kautta, soittamalla tai lähettämällä tekstiviesti suoraan omahoitajalle tai soittamalla mielenterveys- ja päihdepäivystykseen. Muista, että peruuttamattomasta ajasta voidaan lähettää lasku.
Käytämme hoitomuotoina ensisijaisesti lyhytterapeuttisia menetelmiä, joka tarkoittaa määrämittaista ja tiivistä hoitojaksoa. Sinun tarpeesi ja tavoitteesi määrittelevät kuitenkin lopulta hoidon sisällön ja keston. Olet itse vahvasti osallisena hoidon toteuttamisessa ja harjoittelet tapaamisten välillä oireitasi helpottavia menetelmiä.
Voi tutustua hoidossa käyttämiimme lyhytterapeuttisiin menetelmiin alla olevista linkeistä.
Mitä on ohjattu omahoito? (youtube.com)
Mitä on kognitiivinen lyhytterapia (“etulinjan lyhytterapia”)? (youtube.com)Mielenterveys- ja päihdepalveluiden avohoitoa on Etelä-Karjalan jokaisessa kunnassa. Mielenterveys- ja päihdepäivystys sijaitsee Lappeenrannassa, päihdeklinikat Lappeenrannassa ja Imatralla ja mielenterveys- ja päihdevastaanotot Lappeenrannan ja Imatran aikuisten keskuksissa sekä muiden kuntien hyvinvointiasemilla. Yksiköiden yhteystiedot löydät alla olevasta linkistä.
Mielenterveyspalvelut – Etelä-Karjalan hyvinvointialue (ekhva.fi)Päihdeklinikan toimipisteet sijaitsevat Lappeenrannassa ja Imatralla. Päihdeklinikoiden yhteystiedot löydät alla olevasta linkistä.
Päihdeklinikka L – Etelä-Karjalan hyvinvointialue (ekhva.fi)Hoitojakso laitoshoidossa
Psykiatrian osastolla hoitojakso on kestoltaan yksilöllinen. Hoitoon kuuluvat päivittäiset keskustelut hoitajan kanssa. Teette yhdessä hoitosuunnitelman osastojaksolle. Halutessasi läheisesi voivat osallistua hoitosuunnitelman tekemiseen. Osastohoitosi aikana tapaat lääkäriä säännöllisesti. Voit tavata tarvittaessa myös sosiaaliohjaajaa.
Vapaaehtoisessa hoidossa liikkumistasi tai yhteydenpitoasi osaston ulkopuolella ei voida rajoittaa.
Tahdosta riippumattomassa hoidossa voi lääkäri määrätä rajoituksia vointisi niin vaatiessa. Tahdosta riippumattoman hoidon päätös on voimassa enintään 3kk yhtäjaksoisesti, mutta sen tarvetta arvioidaan koko ajan, eikä hoitojakso välttämättä ole niin pitkä. Tahdosta riippumaton hoito | Valvira
Osastohoitosi aikana tapaat lääkäriä säännöllisesti. Voit tavata tarvittaessa myös sosiaaliohjaajaa.
Avohoidon omahoitajasi on tiiviisti mukana osastohoidon aikana. Suunnittelette yhdessä osaston henkilökunnan kanssa myös tulevaa avohoitoasi.
Pajarilan päihdekuntoutumisyksikössä saat akuuttia lyhytaikaista katkaisu- ja vieroitushoitoa. Tarkoituksena on nimensä mukaisesti katkaista haitallinen päihteiden käyttösi. Alkoholin vieroitushoidossa hoitoaika on pääsääntöisesti 3-7 vrk. Huumeiden käyttäjillä hoitojaksot kestävät pääsääntöisesti noin 2 viikkoa. Laitosmuotoisen hoidon aikana sinulle suunnitellaan jatkohoito tarpeidesi ja toiveidesi mukaisesti esimerkiksi päihdeklinikalla.
Pajarilassa osallistut ryhmätoimintaan, ryhmät voivat olla muun muassa keskustelu- ja toiminnallisia ryhmiä. Omahoitajan kanssa käytte läpi vointiasi, elämäntilannettasi sekä suunnittelette hoitoasi ja kuntoutustasi eteenpäin. Hoitoosi Pajarilassa voi sisältyä myös lääkehoitoa. Päihdelääkäri on tavattavissa kerran viikossa. Pajarilassa voit tavata myös sosiaaliohjaajaa ja selvitellä hänen kanssaan esimerkiksi asumiseen ja etuuksiin liittyviä asioita.
Jatkohoito ja -kuntoutus
Liikkuvassa toiminnassa saat tukea mielenterveys- tai päihdesairaudesta kuntoutumiseen ja arjen hallintaan. Liikkuvan toiminnan hoitajat ja sosiaaliohjaajat tapaavat asiakkaita toimistolla, etävastaanotoilla ja kotikäynneillä.
Liikkuvaan toimintaan ohjaudutaan aina jonkun muun mielenterveys- ja päihdepalvelun kautta. Saatat tarvita liikkuvan toiminnan palveluita, mikäli sinulla on pitkäaikaista hoidon ja kuntoutuksen sekä arjen tuen tarvetta. Tapaamisilla voidaan esimerkiksi tukea lääkehoidon toteutusta, käydä hoidollisia keskusteluja tai avustaa kodin ulkopuolisten asioiden hoidossa. Tapaamisten sisältö on aina yksilöllinen ja edistää hoito- ja kuntoutussuunnitelman tavoitteiden toteutumista.
Saatat myös tarvita pidempää mielenterveys- tai päihdehoitoa tai esimerkiksi psykologin tutkimuksia. Tällöin suunnittelette hoidostasi vastuussa olevan ammattilaisen kanssa sinulle sopivan jatkohoidon ja kuntoutuksen. Kuntoutuspolkusi on aina yksilöllinen ja se saattaa sisältää myös Etelä-Karjalan hyvinvointialueen muiden vastuualueiden, kuntien tai yhdistysten palveluita. Olet itse aktiivisesti mukana kuntoutuksesi suunnittelussa ja arvioinnissa.
Tässä palvelupolussa esitellään tarkemmin vain psykososiaalisen kuntoutuksen liikkuvan toiminnan palvelut. Muihin palveluihin voit tutustua Etelä-Karjalan hyvinvointialueen nettisivuilla oheisista linkeistä.
Linkit:
Toiminnallinen kuntoutus
Kuntouttavat asumispalvelut
Lääkehoitoyksikkö Kohtaamo