Rokotukset
Maksuttomat perusrokotukset (jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja MPR-rokotukset) sekä reseptit maksullisiin rokotuksiin saat työterveyshuollosta tai omalta hyvinvointiasemaltasi maksutta.
Alle kouluikäisten rokotukset annetaan lastenneuvolassa ja kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto.
Rokotukset hyvinvointiasemilla toteutetaan ajanvarauksella maksutta.
Omat rokotustietosi voit tarkistaa Kanta-palvelusta tai omalta hyvinvointisasemaltasi.
Osa nyt käytössä olevista digipalveluista siirtyy huhtikuusta alkaen Oma Ekhvaan. Verkkosivuilla ollut eAsiointi eli Hyvis poistuu käytöstä 31.3. klo 12.
Päivitetty 13.3.2025
Puutiaisaivotulehdusta esiintyy eri puolilla Suomea, mutta riskialueet ovat hyvin rajattuja. Kansallisen ohjelman mukaiseen TBE-rokotteeseen eli ns. punkkirokotteeseen ovat oikeutettuja kaikki 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat puutiaisaivotulehduksen riskialueilla.
Etelä-Karjalassa TBE-riskialuetta on Huhtiniemen ja Kourulan alue, jonka postinumero on 53810.
Sammonlahden alueelta riskialueeksi katsotaan lisäksi kadut:
Orkoniitynkatu, Liesharjunkatu, Rantaniitynkatu, Lähteennotkonkatu, Kettukivenkatu, Rantahaankatu, Sammonniitynkatu, Metsämäenkatu, Karhumäenkatu, Myllypellonkatu, Kotisuonkatu, Rapamäenkatu, Multamäenkatu, Torpanpellonkatu, Peltomaankatu, Pellonmäenraitti, Ruskonlahdenkatu, Notkopellonraitti, Pirkonlähteenkatu, Hietakallionkatu, Kiviniemenraitti, Suurlähteenraitti, Kalliopellonkatu, Hopeamäenraitti, Saunakivenkatu ja Miilukatu.
Perusrokotussarjaan kuuluu kaikille kolme rokotusta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Toinen annos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Näiden jälkeen tarvittaessa annettavat tehosteannokset eivät kuulu rokotusohjelmaan.
Maksuttomat TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotukset tapahtuvat Sammonlahden hyvinvointiasemalla ajanvarauksella.
Sammonlahden hyvinvointiaseman rokotuspäivät ajanvarauksella ovat:
- Torstaina 27.3. ja perjantaina 28.3.2025.
Toiveena on, että näille ensimmäisille päiville varattaisiin erityisesti aikoja rokotussarjan ensimmäistä rokotusta varten, että toisen rokotuksen voi ottaa seuraaville rokotuspäivillä, 24- ja 25.3. - Torstaina 24.4. ja perjantaina 25.4.2025.
Ajanvaraukset rokotuksiin tehdään ensisijaisesti eAsioinnista.
Kirjaudu eAsiointiin > Ajanvaraus > Siirry ajanvaraukseen > Hyvinvointi- ja terveysasemien vastaanotot > TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotus (riskialueet) > Siirry varaamaan aika.
Vaihtoehtoisesti asiakas voi soittaa hyvinvointiasemien palvelunumeroon puh. 05 352 7260 arkipäivinä kello 7-20 tai asioida lähimmällä hyvinvointiasemalla.
Rokotuksen voi hankkia myös omakustanteisesti, mikäli et kuulu riskiryhmään. Omakustanteista rokotetta varten tarvitset reseptin rokotteeseen, minkä saat eAsioinnin kautta tai hyvinvointiasemaltasi. Alla tarkemmat tiedot. Kun rokote on haettu apteekista, voit hakeutua rokotukseen ajanvarauksettomalle hoitajanvastaanotolle tai varata ajan eAsioinnista.
TBE-rokotetta suositellaan myös kaikille, jotka oleskelevat riskialueilla pidempiaikaisesti. Rokote on heille omakustanteinen. Rokotetta suositellaan myös muualla Lappeenrannassa ja Taipalsaarella, luonnossa ja viheralueilla oleskeleville asukkaille ja mökkiläisille sekä alueella paljon ulkoileville henkilöille. Rokote on myös heille omakustanteinen.
Huomioithan, että TBE- rokote ei suojaa borrelioosilta. Rokotteen lisäksi punkkien välittämiä tauteja vastaan kannattaa suojautua peittävällä vaatetuksella, sekä hyönteiskarkotteilla.
Päivitetty 26.3.2025
Lintuinfluenssarokote suojaa ihmistä lintuinfluenssavirusten aiheuttamalta vakavalta taudilta. Rokottamisella torjutaan myös lintuinfluenssaviruksen muuntumista ihmisestä toiseen tarttuvaksi virukseksi ja siten pandemian syntyä.
Lintuinfluenssarokotuksia annetaan keväällä ja kesällä 2025 keskitetysti vain Armilan ja Honkaharjun hyvinvointiasemien ajanvarauksettomilla hoitajanvastaanotoilla.
- Armilan hyvinvointiasema: ma–to klo 8.30–14.00, pe klo 8.30–13.00
- Honkaharjun hyvinvointiasema: ma-to klo 9.00–14.00, pe klo 9.00–13.00
- Lue lisää: Ekhva hyvinvointiasemat
- Ajanvarauksen voi tehdä hyvinvointiasemien keskitetystä puhelinpalvelusta ma-pe klo 7–20 puh. 05 352 7260. Huomioithan, että lintuinfluenssarokotuksia annetaan vain Armilan ja Honkaharjun hyvinvointiasemilla.
Lintuinfluenssarokotteen saavat maksutta ne 18 vuotta täyttäneet, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta.
Rokote annetaan:
- Turkistilojen työntekijöille, turkistarhaajille ja heidän perheenjäsenilleen.
- Siipikarjatilojen työntekijöille, siipikarjatilallisille ja heidän perheenjäsenilleen.
- Harrastekanaloiden pitäjille ja heidän perheenjäsenilleen.
- Eläinlääkäreille, jotka työskentelevät turkiseläinten, siipikarjan tai luonnonvaraisten lintujen parissa.
- Henkilöille, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen tai eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät.
- Lintujen rengastajille.
- Luonnonvaraisten lintujen hoitoloiden työntekijöille.
- Kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstölle.
- Laboratoriotyöntekijöille, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä.
- Lintuja käsitteleville riistanhoitajille.
- Epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontakteille.
Lintuinfluenssatartunnan riski liittyy tiloihin ja tarhoihin, joilla tuotantoeläin tai hoidettava eläin tai lintu saattaa olla kontaktissa luonnonvaraisiin lintuihin tai niiden eritteisiin. Jos kontaktia luonnonvaraisiin lintuihin ei ole, ei henkilökunnan rokottaminen ole tarpeen.
Rokotteena käytetään Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -valmistetta.
Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi kuitenkin olla selvästi tätä pidempikin. Olisi kuitenkin tärkeää, että molemmat annokset otettaisiin ennen tartuntariskiä aiheuttavien työtehtävien aloittamista.
Lue lisää lintuinfluenssarokotuksista: THL lintuinfluenssarokotukset
Päivitetty 7.2.2025
Kauden 2024–2025 influenssarokote
Uusi influenssarokotus tulee ottaa joka vuosi, koska influenssavirus muuntuu jonkin verran edellisvuodesta eikä vuoden vanha rokote enää tehoa. Influenssakausi alkaa yleensä marras-joulukuussa ja kestää kevääseen huhtikuuhun.
Influenssakaudella 2024–2025 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään pistettäviä Vaxigrip Tetra – ja Fluad Tetra -rokotteita sekä 2–6-vuotiaille lapsille Fluenz nenäsumuterokotetta. Rokotesuojan syntyminen vie 2 viikkoa rokotteen pistämisestä. Suuri osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti rokotetulla yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.
Maksuttomaan kausi-influenssarokotukseen oikeutettuja Suomessa ovat
- kaikki 65 vuotta täyttäneet
- alle 7-vuotiaat lapset
- raskaana olevat
- sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
- varusmiespalveluksensa aloittavat
- sote- ja lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon
- vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri
- lintuinfluenssan altistumisriskissä olevat (mm. turkistarhoilla ja siipikarjan parissa työskentelevät, virkaeläinlääkärit, lintuinfluenssanäytteitä käsittelevät laboratoriotyöntekijät.
Asetuksen mukaan kansallisen rokotusohjelman maksuttoman influenssarokotteen voi antaa ihmiselle, joka
- on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen
- on toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.
Tarkempaa tietoa influenssarokotteista voi lukea Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivulta täältä.
Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiriin kuuluvien influenssarokotuksista lisätietoa täältä.
Influenssarokotuksia saa hyvinvointiasemien hoitajien vastaanotolta ilman ajanvarausta (walk-in)
Influenssarokotuksia ei saa enää ajanvarauksella hyvinvointiasemilta. Influenssarokotteen voi käydä hakemassa hyvinvointiaseman hoitajan vastaanotolta ilman ajanvarausta, vastaanottojen aukioloajat alla. Influenssarokotuksia hyvinvointiasemalta voi hakea niin pitkään, kuin rokotteita asemalla on. Rokotteiden loppumisesta päivitetään tietoa tänne. Koronarokotuksia ei anneta, ilman ajanvarausta tapahtuvilla vastaanotoilla.
Hoitajien vastaanotot ilman ajanvarausta ovat avoinna:
- Armilan hyvinvointiasema: ma–to klo 8.30–14.00, pe klo 8.30–13.00
- Honkaharjun hyvinvointiasema: ma-to klo 9.00–14.00, pe klo 9.00–13.00
- Sammonlahden, Luumäen, Joutsenon ja Parikkalan hyvinvointiasemat: ma-pe klo 9.00–11.00
- Ruokolahden ja Rautjärven hyvinvointiasemat: ma-pe klo 09.00–14.00
Neuvolassa rokotetaan vain influenssarokotuksia
Neuvolan asiakkaat voivat saada influenssarokotteen vielä käynnin yhteydessä. Neuvolat eivät anna koronarokotuksia. Tarkista tarvitseeko sinun täyttää edeltävästi lasten rokotussuostumuslomake. Lisätietoa alla kohdassa lasten rokotussuostumuslomake.
Lue lisää: Neuvola
Koululaiset rokotetaan oman kouluterveydenhoitajan vastaanotolla
Influenssan riskiryhmiin kuuluvat koululaiset rokotetaan kouluilla koulupäivän aikana kouluterveydenhoitajan vastaanotolla. Kouluterveydenhoitajat tiedottavat influenssarokotuksiin saapumisesta ja ajankohdasta Wilman kautta. Kouluterveydenhuolto ei anna koronarokotuksia. Osassa kouluista ajan pystyy varamaan eAsioinnin kautta. eAsioinnissa pystyt täyttämään myös lasten rokotussuostumuslomakkeen lapselle.
Opiskelijat rokotetaan opiskeluterveydenhuollossa
Etelä-Karjalan kunnissa opiskelevat ja influenssan riskiryhmiin kuuluvat saavat influenssarokotukset opiskeluterveydestä. Rokotuksia saa normaalien käyntien yhteydessä sekä erikseen ilmoitettavina ajankohtina. Opiskeluterveys ilmoittaa tarkemmat tiedot Wilman kautta. Opiskeluterveydenhuolto ei anna koronarokotuksia.
Päivitetty 30.1.2025
Kauden 2024-2025 koronarokotukset hyvinvointiasemilla ovat päättyneet.
Järjestämme sinulle ajan koronarokotukseen, mikäli lääkäri on erityissyystä määrännyt sinulle koronarokotteen. Olethan tällöin yhteydessä hyvinvointiasemalle tai sinua hoitavaan tahoon.
Päivitetty 18.10.2023
Pneumokokki on yleinen keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen ja vakavan yleisinfektion aiheuttaja. Pneumokokki on merkittävä taudinaiheuttaja erityisesti lapsilla ja yli 50-vuotiailla varsinkin influenssakaudella. Ikä on pneumokokkitautien riskitekijä, sillä puolustusjärjestelmä heikkenee iän myötä ja altistaa herkemmin infektioille.
Kansallinen rokotusohjelman mukaan maksuttoman pneumokokkirokotteen saavat
- alle 5-vuotiaat lapset (rokotetaan neuvolassa)
- kantasolusiirteen saaneet
- alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville (GFR ≤ 30, nefroottinen oireyhtymä)
- alle 75-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille
- 65–84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville
Maksuttoman pneumokokkirokotuksen voit saada ajanvarauksella hyvinvointisasemilla.
- Varaa aika ensisijaisesti sähköisesti eAsioinnin kautta.
- Ajan rokotukseen saa myös soittamalla arkisin klo 7-20 puh. 05 352 7260.
Jos haluat itse kustannettavan pneumokokkirokotteen, tarvitset reseptin, jotta voit noutaa sen ennen rokotusaikaa apteekista. Reseptin voit pyytää sähköisesti (ohjeet alla) tai numerosta 05 352 7260.
Rokotustarve on hyvä selvittää ajoissa ennen matkaa. Tarvittavien rokotusten ottamiseen on varattava riittävästi aikaa, sillä rokotussuojan kehittymiseen voi mennä viikkoja tai rokoteannoksia voidaan tarvita useampi pidemmän ajan kuluessa. Rokotussuosituksista on koottu tietoa Matkailijan terveysoppaaseen. Matkailijan rokotukset ovat pääsääntöisesti maksullisia. Ota yhteyttä työterveyshuoltoon tai omalle hyvinvointiasemallesi.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueella on käytössä rokotussuostumuslomake lasten rokotusohjelman ja rokotusohjelman ulkopuolisiin rokotuksiin. Lomake vaatii molempien huoltajien allekirjoituksen. Mikäli terveydenhuollon henkilökunta arvioi alaikäisen kykeneväksi päättämään omasta hoidostaan, on alaikäisellä samat oikeudet toimia ja päättää esimerkiksi rokotteen ottamisesta kuin aikuisellakin. Lomakkeen voi tulostaa ja täyttää tai tehdä sähköisesti.
- Tulostettava lomake: Lasten rokotussuostumuslomake
- Sähköinen rokotussuostumuslomake: Omahyvis.fi
Valitse linkistä SUOSTUMUKSET, niin pääset täyttämään rokotussuostumuksen lapselle.
Voit tehdä rokotereseptipyynnön eAsioinnissamme seuraaviin rokotteisiin:
- Pneumokokkirokote
- Influenssarokote
- TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokote (”Punkkirokote”)
- Hepatiitti A- ja B-rokote
Valitse alla olevasta linkistä TILAUKSET, niin pääset tekemään rokotereseptipyynnön