• Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä olevalle paikoitusalueelle uudet liikennejärjestelyt Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Hyvinvointialue » Ajankohtaista » Viestintä » Lokakuu

Lokakuu

Huomioimme elämäntilanteesi

WHO määrittelee (2013) mielenterveyden hyvinvoinnin tilaksi, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan.

Mielenterveys koostuu useista eri tekijöistä ja meillä kaikilla on mm. omat vahvuutemme mielenterveytemme suhteen. Mielenterveyteen vaikuttavat tekijät myös vaihtelevat elämäntilanteesta toiseen. Suotuisat olosuhteet lisäävät voimavarojamme ja kuormittavat olosuhteet taas kuluttavat niitä, joten on tärkeää tunnistaa miten eri asiat meihin vaikuttavat yksilöllisellä tasolla.

Erilaiset elämänvaiheet- ja tilanteet vaikuttavat mielemme hyvinvointiin merkittävästi. Tapamme ja kykymme käsitellä kokemiamme asioita, niin vaikeita kuin mukaviakin, vaikuttaa myös mielemme toimintaan.  Arjen rakenne sekä sopiva kuormitus ovat avainasemassa mielenterveyden peruspilareiden osalta. Onkin tärkeä tunnistaa missä juuri minun omat rajani tuntuvat tulevan vastaan, kun kohtaan arjessa erilaisia kuormitustekijöitä. Miellyttäviä ja itselle tärkeitä asioita sisältävä, omien arvojen mukainen arki on usein turvallista sekä sopivan haastavaa ja tarjoaa riittävästi aikaa myös rentoutumiselle.

Tiedätkö sinä millaisia ovat liiallisen kuormittumisen tai mielen hyvinvoinnin varomerkit? Taito tunnistaa omat varomerkit on jo taito itsessään ja niiden miettimiseen kannattaa käyttää aikaa elämän erilaisissa muutostilanteissa.
Mikä on tänään pienin mahdollinen asia, jonka voit tehdä oman hyvinvointisi eteen?

Mielenterveys näkyy lokakuussa myös maailmalla

Vuosittaista kansainvälistä Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10.10., jolloin pyritään lisäämään tietoisuutta mielenterveydestä ja sen haasteista.

YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10. vietetään vuosittain Asunnottomien yötä, jolla korostetaan jokaisen perusoikeutta asuntoon ja kotiin. Teemapäivän tapahtumia järjestetään eri paikkakunnilla ympäri Suomea.

Ekhvan mielenterveys- ja päihdepalveluihin voit varata ajan joko itsenäisesti verkosta eAsioinnin  kautta tai soittamalla palvelunumeroon +35853524610 (24 h/vrk)

Mielenterveydestä verkossa

MIELENTERVEYSTALO on Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) tuottama verkkopalvelu ja kaikille avoin. Sieltä löydät tietoa, omahoito-ohjelmia, oppaita, oirenavigaattoreita sekä palveluhakuja.  Mielenterveystalossa on myös nettiterapiaa, jonne pääsee lääkärin lähetteellä ympäri Suomen.

OMAOLO – täältä löydät sosiaali- ja terveyspalvelut, nopeasti ja esteettömästi, ympäri vuorokauden – vaikka kotisohvalta käsin! Omaolo antaa itsehoito-ohjeita ja tarvittaessa ohjaa eteenpäin palveluissa. Omaolon antamat toimintasuositukset perustuvat ajantasaisimpaan tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja kansallisesti yhteisesti sovittuihin kriteereihin. Omaolossa voit täyttää terveystarkastuksen ja tehdä erilaisia hyvinvointivalmennuksia.

MIELI RY – Suomen Mielenterveys ry:n perustehtävä on mielenterveyden edistäminen ja ongelmien ehkäisy.  Täältä löytyy monenlaista materiaalia mielen asioihin liittyen.

Zekki on tarkoitettu nuorille 15-25- vuotiaille. Voit selvittää 10 kysymyksen kautta miten sinulla menee ja saat yhteenvedon, joka auttaa sinua pohtimaan tulevaisuuttasi.

Lue lisää verkkosivuiltamme -> Mielenterveys- ja päihdepalvelut – Etelä-Karjalan hyvinvointialue (ekhva.fi)

Customer service